Αποφασισμένος να μην κρύψει κάτω από χαλί τις αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας ότι έρχονται νέες καρατομήσεις αξιωματικών, επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, με συνέπεια να γίνουν όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ταυτόχρονα η Αστυνομία κινείται σε φουλ ρυθμούς με στόχο την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων και το θέμα του κλεισίματος των λεσχών φιλάθλων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό άλλωστε ήταν το θέμα της χθεσινής διευρυμένης σύσκεψης στην Κατεχάκη, στην οποία ήταν παρούσα σύσσωμη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., διευθυντές κρίσιμων υπηρεσιών του Αρχηγείου, προϊστάμενοι κλάδων και αστυνόμοι διευθυντές νομών. Ο Γιάννης Οικονόμου κάλεσε τους αντιστράτηγους και την ηγεσία του Σώματος για να τους μεταφέρει τις εντολές του πρωθυπουργού κι εκείνοι ακολούθως ενημέρωσαν τους γενικούς περιφερειακούς διοικητές και τους διοικητές Ασφαλείας, αλλά και τους διοικητές του τμήματος Αθλητικής Βίας από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη και σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ανά τη χώρα.

«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (ΕΡΤ), παραδεχόμενος το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας που είχε συνέπεια τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματικοί και πως αναμένει την ΕΔΕ της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Σημείωσε ακόμη ότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛ.ΑΣ., αποδίδοντάς της ευθέως τα πολλά λάθη που καταγράφηκαν από την είσοδο των Κροατών σε ελληνικό έδαφος μέχρι τη ματωμένη βραδιά έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι τα λάθη που έγιναν δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο του έργου της Αστυνομίας, το οποίο αποτιμάται θετικά.

«Οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., που είναι περισσότερες από τις αποτυχίες, θεωρούνται ως κάτι αυτονόητο. Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να αντιμετωπίζει το έγκλημα και την παραβατικότητα για να δίνει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Όταν εκδηλώνονται οι αστοχίες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι για τα λάθη και τις παραλείψεις χρειάζονται περισσότερα πράγματα και επιπλέον δράση.

Ώρα ευθυνών

Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της Αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, τόνισε ότι ήταν κάτι ανεπίτρεπτο. «Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σωστά».

Αναφερόμενος για άλλη μια φορά σε επιχειρησιακά λάθη που έγιναν την 7η Αυγούστου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η Αστυνομία το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων συνέλαβε 105 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν, για να υπογραμμίσει ότι οι αστοχίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση. «Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη Αστυνομία», είπε, συμπληρώνοντας ότι τα λάθη θα διορθωθούν.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ»

Σε ερώτηση αν σκέφτηκε να παραιτηθεί (όπως ζητά η αντιπολίτευση), ο υπουργός απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι. Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών, επιχειρησιακών αστοχιών. Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου και να αναδείξουμε τι έγινε». Σχετικά με τα νέα μέτρα για την οπαδική βία, σημείωσε ότι θα εφαρμοστούν άμεσα, συμπληρώνοντας πάντως πως κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα. «Υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχονται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφεραν αποτελέσματα», ανέφερε.

Ερωτηθείς ειδικότερα «τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού», εξέφρασε την άποψη ότι είχαν φέρει αποτελέσματα, ωστόσο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους δεδομένου ότι η οπαδική βία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται μόνον με καταστολή. «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα», είπε.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/8