Στα τέλη Αυγούστου θα γυρίσουν στα «θρανία» του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του µε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου, στο οποίο θα ξεκινήσει η προετοιµασία του Νίκου Ανδρουλάκη για τη ∆ΕΘ και θα καταγραφούν οι στόχοι του κόµµατος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συνταγή των αυτόνοµων «χρισµάτων» σε υποψηφιότητες επικρατεί, προκειµένου η δυναµική του κόµµατος να καταγραφεί καθαρά και η υπεροχή από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Aυτοδιοίκηση να γίνει σαφής, ώστε να ανοίξει ο δρόµος για τη µεγάλη µάχη για την επικράτηση στον χώρο της Kεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά ότι αυτές οι δύο διαφορετικές εκλογικές αναµετρήσεις θα κρίνουν αν θα ανοίξει ο δρόµος ώστε το κόµµα να βρεθεί σε ορίζοντα αξιωµατικής αντιπολίτευσης, βάζοντας έτσι ένα «φρένο» στην κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το φθινόπωρο, πέρα από τα αποτελέσµατα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που, µε βάση τις δυναµικές που καταγράφονται, θα είναι πιο ευνοϊκά για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση µε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις καθυστερήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, τις διαρροές κορυφαίων στελεχών του κόµµατος προς συνδυασµούς άλλους από αυτούς στους οποίους έχει δοθεί το «πράσινο» χρίσµα, τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις και τις τριβές στο εσωτερικό, θα ξεκινήσει και η προετοιµασία για τις ευρωεκλογές, που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν µε λίστα

Ενόχληση

Το επικείµενο εκλογικό σύστηµα της «λίστας» µπορεί να δίνει στον Νίκο Ανδρουλάκη τη δυνατότητα να τοποθετήσει στις εκλόγιµες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ πρόσωπα της επιλογής του, κάνει, όµως, και αναπόφευκτη µια µετωπική σύγκρουση µε τον Νίκο Παπανδρέου. Μετά τα δηµοσιεύµατα για το κλίµα που επικρατεί µεταξύ των δύο ανδρών, και οι δύο πλευρές κρατούν χαµηλά το ζήτηµα. Η πλευρά Παπανδρέου, που επιθυµεί µια νέα θητεία στις Βρυξέλλες, µε δεδοµένο ότι θα έχει κλείσει µόλις έναν χρόνο στη θέση του ευρωβουλευτή όταν γίνουν οι εκλογές, προτιµά σε αυτή τη φάση να διατηρηθούν ήπιοι τόνοι, τηρώντας στάση αναµονής.

Από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παρά την έντονη ενόχληση που επικρατεί για όσα έρχονται στο φως της δηµοσιότητας, επίσης έχει επιλεχθεί να µη δοθεί έκταση στο ζήτηµα, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχει και καµία σχετική διαρροή. Με το πρόβληµα τελικά να µπαίνει «κάτω από το χαλί», ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει για την πρώτη από τις εκλόγιµες θέσεις της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ τον γραµµατέα του κόµµατος και πιο στενό του συνεργάτη, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ενώ µένει να διαφανεί αν θα τοποθετήσει σε εκλόγιµη θέση και την Ελένη Χρονοπούλου, που στις εθνικές εκλογές βρέθηκε στην τρίτη θέση του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή Σπυρόπουλου χαρακτηρίζεται «κλειδωµένη» και αποτελεί και την αιτία που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αξιοποίησε στη Βουλή τον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ, επιφυλάσσοντάς του µια πορεία παρόµοια µε εκείνη που ακολούθησε και ο ίδιος από τη Χαριλάου Τρικούπη στις Βρυξέλλες.

Αναταράξεις

Η τάση του Νίκου Ανδρουλάκη να αξιοποιεί, ακόµα και αν χρειαστεί να αφήσει εκτός στελέχη της παλαιότερης φουρνιάς, νέα πρόσωπα της εµπιστοσύνης του, στο πλαίσιο µιας «νέας εποχής» για το κόµµα, δηµιουργεί και αβαρίες. Αυτές καταγράφηκαν στις εκλογές µε την περίπτωση του Χάρη Καστανίδη και κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επαναληφθούν και µε τον Νίκο Παπανδρέου, µόνο που η βαριά σηµειολογία του ονόµατός του θα φέρει άλλου µεγέθους αναταράξεις... Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής και παρά τις παροτρύνσεις να έχει πιο στενή επαφή µε εµβληµατικά στο παρελθόν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαµαντοπούλου και ο Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιµά να λειτουργεί µε τον πυρήνα της ηγετικής του οµάδας που προέρχεται από τη νέα γενιά, την οποία έχει αναδείξει ο ίδιος.

Αντίστοιχη είναι, άλλωστε, η στάση του και απέναντι στους πρώην βουλευτές του κόµµατος που δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε αυτές τις κάλπες. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δεν είχε καµία επικοινωνία µε τον Ανδρέα Λοβέρδο, που αποχώρησε, αναλόγως δεν διατηρεί και κανέναν δίαυλο µε τη Χαρά Κεφαλίδου, που έχασε την έδρα της στη ∆ράµα. Η πορεία των επερχόµενων εκλογικών αποτελεσµάτων, πάντως, θα κρίνει τελικά το «στοίχηµα» της ανανέωσης µε στελέχη από τη νέα ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Αν είναι καλά, δεν θα µιλήσει κανείς. Αν όχι, τα «καµπανάκια» περί συγκεντρωτισµού θα ηχήσουν για τα καλά, φέρνοντας νέες αποχωρήσεις και «ακουµπώντας» τελικά και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/8