«Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλό της σημερινής κυβέρνησης», σχολίασε για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης, αιτιολογώντας έτσι το αίτημα που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής για σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για μια μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μόλις μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη, στοχεύοντας πέρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το μοντέλο διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους.


Παράλληλα, όπως λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, η σύγκρουση αυτή θα γίνει επί της ουσίας με βάση τη λογική αλλά και σε πλαίσιο εθνικής συνεννόησης. Με τη συνταγή αυτή δείχνουν τη στόχευση του κόμματος που δεν είναι άλλη από το να παρουσιάσει εικόνα αξιόπιστης και παράλληλα δυναμικής αντιπολίτευσης που μπορεί σε δεύτερο χρόνο και ξεκινώντας από τη ΔΕΘ να προβάρει το «κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτόν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη διαμορφώνουν μια στρατηγική που θα βγάζει σταδιακά από το κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αποδομήσουν ένα δικομματικό τοπίο που τους αποδυναμώνει.

Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Δουδωνής έχει επιστρατευθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει στοιχεία που χρεώνουν διαχειριστική ανεπάρκεια στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης, απέναντι στις πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτόν ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος δημοσίευσε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media δύο πίνακες με στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί. «Πρώτον το σύνολο των καμένων εκτάσεων το 2023 είναι (έως αυτή τη στιγμή) το 1,09% της έκτασης της χώρας, έναντι ετήσιου μέσου όρου 0,33% κατά την περίοδο 2006-2022. Δεύτερον, καμία χώρα δεν παρουσιάζει τη δική μας εικόνα το 2023 ως προς τις καμένες εκτάσεις. Έχουμε, με πολύ μεγάλη διαφορά, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.», τονίζει μεταξύ άλλων, δίνοντας μια πρώτη γεύση απ' όσα θα ακουστούν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης στη Βουλή.

Με ένταση αλλά και με στοιχεία, λοιπόν, στη Χαριλάου Τρικούπη στρέφουν όλα τους τα πυρά στην κυβέρνηση, προσπαθώντας παράλληλα να δείξουν ότι κάνουν την αντιπολίτευση που δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.