Η δήλωση Γεωργιάδη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε η διαβούλευση του εργασιακού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιφέρει ριζικές τομές, είναι σαφής: «Θα κάνουμε χρήση κάθε μέτρου που θα διευκολύνει τους υποψήφιους συνταξιούχους».

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα παρέχονται όλες οι διαθέσιμες σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, για να κάνουν την έξοδο από τον εργασιακό βίο χιλιάδων πολιτών, που υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, πιο εύκολη.

1) Η πιο εμβληματική από αυτές είναι -σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη- «η απευθείας συνομιλία του συνταξιούχου με τον έχοντα τον φάκελό του εισηγητή της σύνταξής του, ώστε να γνωρίζει σε κάθε βήμα την πορεία της διεκπεραίωσης του αιτήματός του, να προσκομίζει κάθε στοιχείο και να πληροφορείται την όλη διαδικασία απονομής της σύνταξής του».

Όπως διευκρινίζει ο Άδωνης Γεωργιάδης, «οι εργαζόμενοι που θα καταθέτουν αίτηση για σύνταξη θα βρίσκονται σε επαφή μέσω Skype με τον αρμόδιο υπάλληλο που θα έχει αναλάβει την υπόθεσή τους και θα καθοδηγούνται για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη».

Αυτό, όπως επισημαίνει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας, θα βοηθήσει ιδιαίτερα υποψήφιους συνταξιούχους ακριτικών/ορεινών περιοχών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες, αλλά θα μπορούν να ολοκληρώνουν το αίτημα συνταξιοδότησης με βιντεοκλήση και προγραμματισμένο ραντεβού, με υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ». Όλα αυτά, κατά τον υπουργό, σημαίνουν «άμεση και ταχύτατη απονομή κάθε αιτήματος, 24ωρη ενημέρωση για συνταξιοδοτικά και οριστικό τέλος σε κάθε χρονοβόρα διαδικασία απονομής των συντάξεων, με εργαλείο την ψηφιακή πύλη του www.efka.gov.gr».

2) Ηλεκτρονικά ΚΕΠΑ: Επίσης, σύμφωνα με τα όσα μάς λέει ο Άδωνης Γεωργιάδης, οδεύουμε ολοταχώς προς τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δηλαδή, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι αναπηρικών συντάξεων θα μπορούν να συντομεύουν κάθε διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και τον χρόνο έκδοσης της απόφασης. Ήδη, «τρέχουν» τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε ένα πρώτο σημαντικό βήμα που μειώνει κατακόρυφα τις πολύωρες καθυστερήσεις, τις ουρές και την πρόσθετη γραφειοκρατία.

Τι προβλέπεται

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ένσημα 5ώρου. Στο άλλο μεγάλο θέμα που ανέκυψε από το νομοσχέδιο, δηλαδή στο ποια θα είναι η ασφαλιστική ανταπόδοση των εργαζομένων που θα επιλέξουν να εργάζονται τις επιπλέον πέντε ώρες πέραν του κανονικού οκταώρου, ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτει ότι «η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά δύο σενάρια: Είτε οι επιπλέον ώρες θα προσμετρώνται στον συντάξιμο χρόνο είτε θα υπάρχει έκπτωση στις εισφορές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όταν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση».
  • Ενεργοί «απόμαχοι». Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «το 10% των κρατήσεων στους συνταξιούχους που θα εργάζονται θα αφορά αποκλειστικά το επιπλέον εισόδημα και δεν θα αγγίζεται η σύνταξη. Στόχος να μην υπάρχει ούτε ένας που να πληρώνει περισσότερο». Σήμερα η επιβάρυνση που υφίστανται όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν φτάνει στο 30% της συντάξεώς του.
  • Μόνο στη βιομηχανία. Όσον αφορά την έκτη ημέρα εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα μπορεί να υφίσταται μόνο για τη βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπιστούν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν σήμερα.
  • Εκκρεμείς συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι η απόδοση των εκκρεμών συντάξεων προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι στο τέλος του 2023 οι εκκρεμείς περιπτώσεις, που τον Ιούλιο ξεπερνούσαν τις 32.000, θα έχουν μειωθεί κάτω από τις 25.000.
  • Δικαίωμα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Το όριο οφειλής παραμένει στις 30.000 ευρώ, αλλά η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά και θα παρακρατείται μέχρι το χρέος να πέσει κάτω από τα 20.000 ευρώ, οπότε ο συνταξιούχος θα προχωρά σε διακανονισμό του υπολοίπου σε 60 δόσεις με παρακράτηση μέρους της σύνταξης.
Όπως έχει γράψει αναλυτικά η «Α», η ρύθμιση δεν θα απευθύνεται σε όλους όσοι χρωστούν, αλλά θα αποκλείει με ειδικά διαμορφωμένες ασφαλιστικές δικλίδες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους δηλαδή σταμάτησαν εδώ και χρόνια να πληρώνουν εισφορές αλλά διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια (άρση τραπεζικού απορρήτου για καταθέσεις) και ακίνητη περιουσία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/8