«Ο Έβρος καίγεται για 12η ημέρα, η κυβέρνηση λέει ψέματα για τον αριθμό των πυρκαγιών φέτος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Είπε πως όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα δέχεται υβριδικό πόλεμο θα πρέπει να ζητήσει την παραίτηση της ΕΥΠ και της Αστυνομίας,  ενώ τόνισε πως είναι αδιανόητο να παραμένει στη θέση του ο Βασίλης Κικίλιας. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ψηφίσουν εκτός από τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως, επειδή το κόμμα είναι σε μια κρισιακή διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες άγκυρες. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είπε πως είναι λογικό να υπάρχει κριτική, αλλά όχι επιθέσεις για την προσωπική του ζωή. Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να συμβάλει στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι εκλεγμένος μέσα στη Βουλή. Εκτίμησε επίσης πως η συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας θα επιτρέπει χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός για όλους, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όποιος τους παραβιάζει να έχει κυρώσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές: Ο Έβρος καίγεται για 12η μέρα, έχουν καεί πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο, έχουμε αρνητικό ρεκόρ στη χώρα με 1,5 εκατομμύριο στρέμματα καμένα, αυτό είναι δέκα φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση λεει ψέματα, βγήκε ο κ. Κικίλιας και είπε ότι φέτος είχαμε περισσότερες πυρκαγιές που είναι ψέμα, είχαμε 52% λιγότερες πυρκαγιές και έχουμε 195% περισσότερη καμένη έκταση. Η κυβερνηση βγαίνει με μια γραμμή η οποία επιτίθεται στο Αστεροσκοπείο, στο Copernicous αμφισβητώντας τα επιστημονικά στοιχεία και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι γραμμή άκρας Δεξιάς. Και μέσα σε αυτό έχουμε μια συνωμοσιολογία που καλλιεργείται και από κυβερνητικούς κύκλους για υβριδικό πόλεμο, επιθέσεις εμπρησμούς και τα λοιπά. Όποιος πιστεύει ότι η χώρα δέχεται υβριδική επίθεση πρέπει να ζητήσει παραίτηση της ΕΥΠ, της Αστυνομίας, της ηγεσίας του στρατού και όλων αυτών που αφήσανε ακάλυπτη τη χώρα.

Αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο είναι ότι μια φωτιά που ξεκίνησε από μια εστία σε μια χαράδρα, μετά από κεραυνό, έχει διαλύσει ολόκληρο το νομό και καίγεται 12 μέρες. Είναι αδιανόητο ο κ. Κικίλιας να είναι ακόμα στη θέση του.

ΔΗΜ: Ζητάτε την παραίτηση του κ. Κικίλια;

Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μένει στη θέση του μετά από δώδεκα μέρες που καίγεται ο Έβρος. Το θεωρώ τραγωδία, είναι προσβολή για τους πολίτες και για τη χώρα αυτό.

Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ε.Αχτσιόγλου και να θυμίσω ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή, όποιος το επιθυμεί στις 10 του μήνα μπορεί να εμφανιστεί στο κοντινό του εκλογικό τμήμα και να ψηφίσει τον άνθρωπο που επιλέγει. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, φτιάχνεται ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο, χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή, δυνατή αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρότση να ψηφίσουν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα μέλη: Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα ήταν σε μια κρισιακή διαδικασία είναι καλό όταν είσαι σε μια κρισιακή διαδικασία να έχεις κάποια σταθερά σημεία, κάποιες άγκυρες και όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι θα πάμε με την ίδια διαδικασία που εκλέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Νομίζω ότι είναι καλό να μείνουμε σε αυτό γιατί παράγει ένα πλαίσιο ηρεμίας, νομίζω ότι η διαδικασία με την οποία εκλέχτηκε ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι η βέλτιστη για να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ την καινούργια του ηγεσία.

Αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη: Προφανώς όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται θα υπάρχει και κριτική, είναι σημαντική η κριτική εγώ λεω όμως όχι επιθέσεις και πολεμική και το λεω αυτό γιατί υπήρξαν πρωτοσέλιδα από εφημερίδες που επιτέθηκαν στην σεξουαλική ζωή του Στέφανου. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο και θεωρώ ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αυτά να τα αφήσουμε πίσω. Θεωρώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να συμβάλει πάρα πολύ στο νέο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει και μπορούμε να οικοδομήσουμε ούτως ή άλλως κανένας δεν περισσεύει όχι μόνο από τους ανθρώπους που διεκδικούν την εξουσία αλλά συνολικά, η γνώμη μου όμως είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι εκλεγμένος μέσα στη Βουλή. Η Βουλή δεν είναι ένα δευτερεύον πεδίο, δεν είναι μια δευτερεύουσα εργασία ανάμεσα στις διάφορες που έχει να εκπληρώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μέσα στα έδρανα του κοινοβουλίου είναι από τα βασικά ζητήματα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας καινούργιας κοινοβουλευτικής περιόδου δεν εχει την πολυτέλεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει την εκλεγμένη του ηγεσία στα έδρανα της Βουλής.

Ο Στέφανος είναι σίγουρο ότι μπορεί να συμβάλει πάρα πολύ στο νέο ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς μπορεί και πρέπει να έχει ένα σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου: Αντικειμενικά μέσα στον Αύγουστο, που ήταν για μας μια αξεπέραστη δυσκολία δηλαδή το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή δεν έχει εκλεγμένη ηγεσία ήταν κάτι το οποίο μας πίεζε χρονικά. Η γνώμη μου και η γνώμη του κόμματος ήταν ότι στη ΔΕΘ η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ανέβει με την εκλεγμένη ηγεσία της έτσι ώστε και να παρουσιάσει τη δική της στρατηγική αλλά και να απαντήσει σε όσα θα έχουν ειπωθεί από την κυβέρνηση. Είναι φυσιολογικό το ενδιαφέρον του κόσμου να μην ήταν στο επίπεδο στο οποίο θα θέλαμε όμως η εικόνα που έχω από τις πανελλαδικές εξορμήσεις των υποψηφίων και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι πολύ καλή. Δηλαδή πολύς κόσμος ακόμα και για συνθήκες καλοκαιριού έχει βρεθεί σε μεγάλες πόλεις για να παρακολουθήσει τις συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Αντικειμενικά θα ήμουν άδικος αν δεν το παραδεχόμουν αυτή τη στιγμή και η συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη έχει βοηθήσει πάρα πολύ το δημόσιο διάλογο. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα media.

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαι αισιόδοξος ότι εκείνο το βράδυ η συμμετοχή θα επιτρέπει στα μέλη και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελάνε και θα έχει δώσει ένα μήνυμα ανασυγκρότησης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι την επόμενη μέρα μπορούν να πάνε όλοι μαζί μετά και τις εσωτερικές επιθέσεις που έχει δεχτεί η κα Αχτσιόγλου στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει χώρο για όλους και έτσι πρέπει να παραμείνει, αυτό σημαίνει όμως και κανόνες. Κανόνες θα υπάρχουν την επόμενη μέρα, νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων ας να υπάρχει ένα συντροφικό και αποτελεσματικό κλίμα στη δουλειά μας.

ΔΗΜ.: Και όποιος δεν σέβεται αυτους τους κανόνες

Θα πρέπει να υπάρχουν οι κυρώσεις που πάντα είχανε τα κόμματα. Θεωρώ όμως ότι ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει και αποτύπωμα για την επόμενη μέρα στο πως θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται μια καινούργια κατάσταση και όλοι αντικειμενικά δουλεύουν στη βάση της καινούργιας κατάστασης. Δηλώνω αισιόδοξος.