Το «χαρτί» των ισχυρών περιφερειακών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να «παίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Εκεί θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, ενώ θα πραγματοποιήσει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών να είναι ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μήνυμα ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία θα στείλει ένα μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή. Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

Ενεργειακός διάδρομος Ευρώπης - Ανατολικής Μεσογείου 

Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογική επικράτησή τους.

Ήδη χθες το απόγευμα, κατά τη συνάντησή τους, οι κ. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου συμφώνησαν στη διεξαγωγή διακυβερνητικής συνόδου Κύπρου-Ισραήλ μέσα στο 2024. Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και συμφώνησαν για την προώθηση προοπτικών για ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή, διασυνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας κάτι που θα συζητηθεί σήμερα κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι εξετάζεται συνεργασία σε ό,τι αφορά δύο πράγματα, το ένα στην ηλεκτρική διασύνδεση που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο από την Κύπρο στο Ισραήλ και πιθανόν σε χώρες που βρίσκονται ανατολικότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη. Θα συζητηθεί ακόμη το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ).

Η Τριμερής Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Πριν την έναρξή της ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Το Κυπριακό

Σε σχέση με το Κυπριακό, η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απέναντι στη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών», που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στη Λευκωσία.

Είναι χαρακτηριστική και η ακόλουθη αποστροφή του, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα. «∆εν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται, εξάλλου, με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμη στην Κύπρο», ανέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.