Με βασικό διακύβευμα ποιoς μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν μπροστά στο κομματικό ακροατήριο στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας κατά νου δύο πράγματα. Να μην κάνουν το μεγάλο λάθος που θα τους στοιχίσει στην εκλογική διαδικασία, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των προθέσεών τους για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συμπερασματικά το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια διαδικασία αρκετά προστατευμένη από κάθε ενδεχόμενο μετατροπής του σε τοξική αρένα, καθώς το στοίχημα είναι η μεγάλη συμμετοχή στη εκλογική διαδικασία και η εκλογική ανάκαμψη του κόμματος.

Η ατζέντα

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους υποψήφιους ήταν η κοινωνική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, το ιδεολογικό του στίγμα, οι νέες προτάσεις για το αύριο και η δυνατότητα του να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου.

Παράλληλα το βασικό θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης ήταν: Τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Κόμμα ανοιχτό, αυστηρών κανόνων, με ιδεολογικά ρεύματα; Ένα κόμμα της Αριστεράς ή μια ευρύτερη παράταξη;

 
Το παρασκήνιο

Σε παρασκηνιακό επίπεδο η καταγραφή έχει ως εξής:

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ντυμένος με ένα κουστούμι σε χρώμα μπλε ρουά και φορώντας μία ροζ γραβάτα, μοιάζοντας σαν την μίγα μες το γάλα, καθώς οι άνδρες συνυποψήφιοι του ήταν ντυμένοι πιο απλά μπλουζάκια και πουκάμισα. Πολλοί, πάντως, σχολίαζαν το παντελόνι του υποψηφίου που έφτανε στον αστράγαλο καθώς και το γεγονός ότι δεν φορούσε κάλτσες.
  • Η Εφη Αχτσιόγλου πάντα κομψή χωρίς να φοβάται τα δωδεκάποντα έδειχνε ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση. Κάνοντας μάλιστα ένα άνοιγμα στο κοινό του Στέφανου Κασσελάκη τον υπερασπίστηκε δημόσια για τις ομοφοβικές επιθέσεις που δέχεται.
  • Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και τον Ευάγγελο Αποστολάκη παρά το γεγονός ότι την… εγκατέλειψε για να στηρίξει στον Στέφανο Κασσελάκη.
  • Μπροστά αριστερά στην αίθουσα του συνεδρίου κάθησαν τα στελέχη της Ομπρέλας Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης κάνοντας μάλιστα πλάκα μεταξύ τους ότι κάθονται κοντά στην πόρτα εξόδου για να φύγουν γρήγορα.
  • Λίγο πριν τελειώσει η ομιλία της Εφης Αχτσιόγλου υπήρξε ιδιαίτερη  κινητικότητα στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Παύλος Πολάκης, η Θοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη θορυβημένοι από την καλή ομιλία της υποψήφιας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν να ζητήσουν ένα διάλειμμα  ώστε να μην υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομιλίες.   
  • Το κοινό που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου μοίρασε το χειροκρότημα του με βάση την ανταπόκριση που είχαν οι ομιλίες των υποψηφίων και προφανώς και με τους συσχετισμούς δυνάμεων που υπήρχαν στο σώμα. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα το εισέπραξε η Εφη Αχτσιόγλου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ακολουθεί. Συνέχισε ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκα και τέλος ο Στέφανος Κασσελάκης.
  • Ωστόσο μετά την λήξη του συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του το οποίο μέσα σε δυο ώρες είχαν δει περισσότεροι από 60.000 διαδικτυακοί του φίλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία του ευχόταν καλή επιτυχία και δήλωνε ότι θα τον ψηφίσει.

Το πρόβλημα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε με τον κατάλογο των υπογραφών των μελών της ΚΕ που στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ενώ αρχικά υπήρξε σε όλους η εντύπωση ότι και οι 30 υπογραφές προέρχονταν απο μέλη της ΚΕ τελικά αποδείχθηκε ότι οι δύο υπογράφοντες δεν ανήκαν στην ΚΕ.

Έτσι στο τέλος της διαδικασίας ο Γιάννης Μηλιαράκης αντικαταστάθηκε από την Άννα Κωνσταντινίδου και ο Μ. Βουλγαράκης από την θέση της Μ. Κλειούς. Το θέμα αυτό αντικειμενικά θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερες τριβές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν να περιορίζουν τις αντιδράσεις τους σε κάποια σχόλια καθώς δεν ήθελαν τη συγκεκριμένη στιγμή να ρίξουν λάδι στη φωτιά.