Στις μεταρρυθμίσεις και τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης και η ΔΕΕΠ Α΄Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο της οδού Χηλής στην Καλαμαριά.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάποιες μεγάλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είμαστε εδώ για να χτίσουμε το μέλλον. Και η πολιτική μας στρατηγική έχει πρωταρχική σημασία για το μέλλον που θέλουμε για τους Έλληνες και την Ελλάδα... Θα βελτιώσουμε ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν πολλά κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση και θα διορθώσουμε ότι λειτουργεί ελαττωματικά, γιατί υπάρχουν ελλείψεις .Η πολιτική για την υγεία είναι σύνθετη και αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα από την πρόληψη ως τη μάχη με τις ανίατες ασθένειες , απ τα ασθενοφόρα στο δρόμο ως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, από τα αστικά κέντρα ως τις δυσπρόσιτες απομακρυσμένες περιοχές , από την ψυχική υγεία ως τις ασύμμετρες απειλές όπως ο Covid όπου προέχει , τώρα το φθινόπωρο ενόψει του χειμώνα για τους ευάλωτους , ο εμβολιασμός. Έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε Ανακοινώσαμε μια ριζική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ. Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Θέλουμε να έχουμε κοντά μας τον κόσμο της υγείας , πάρα πολλοί υγειονομικοί με προσέγγισαν και μου είπαν ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που θέλουν να κουβεντιάσουμε , είμαστε ανοιχτοί , είμαστε στο πλευρό τους» σημείωσε ο κ Χρυσοχοϊδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζονται επενδύσεις στην υγεία σημειώνοντας ότι σε αυτό θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτοντας περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την ανακαίνιση σχεδόν όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και αισθητικά καλύτερα. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνει ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ.

Ο κ Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι ξεκινά η πρόσληψη 10.000 γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες θα γίνουν το 2024. Επίσης σημείωσε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα προσληφθούν 1000 γιατροί και 4000 νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

«Θα τρέξουμε γρήγορα στην υγεία. Θα φτιάξουμε το ψηφιακό νοσοκομείο, να μπορεί ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή , να μπορεί να ξέρει που βρίσκεται το φάρμακό του, να μπορεί να ξέρει πότε θα εγχειριστεί, να μπορεί να ξέρει πότε να κάνει ένα ραντεβού με το γιατρό του» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης

«Δεν φοβόμαστε το μέλλον είμαστε εδώ για να το φτιάξουμε όπως θέλουμε . Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε έναν σκληρό αγώνα καθημερινά . Θα σκύψουμε το κεφάλι θα αλλάξουμε ριζικά το σύστημα υγείας για να το κάνουμε προσβάσιμο να το κάνουμε δίκαιο , να το κάνουμε αποτελεσματικό και να αυξήσουμε το αίσθημα ικανοποίησης όλων των Ελλήνων» σημείωσε ο κ . Χρυσοχοΐδης .

Ο υγειονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο κ Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι θα είναι πρότυπο και βαριά στελεχωμένο, και ότι θα αρχίζει το Δεκέμβριο η κατασκευή και ότι θα εξυπηρετεί όλα τα παιδιατρικά περιστατικά στη Βόρεια Ελλάδα .

«Η μεταφορά του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι και αυτό μια νέα διάσταση . Το Θεαγένειο είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο το οποίο έχει θεραπεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους .Όλη αυτή την ιστορία τη μεταφέρουμε σε ένα νέο μεγάλο σύγχρονο νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη το οποίο θα απαντάει στις αυξανόμενες ανάγκες των περιστατικών του καρκίνου» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Όσον αφορά το νοσοκομείο Άγιος Παύλος το οποίο επισκέφτηκε το πρωί ανέφερε ότι έχει χαμηλή επισκεψιμότητα και τεράστια προβλήματα και πρόσθεσε:

«Θα προχωρήσουμε στην ανάλυση όλων των δεδομένων που μας έχουν σταλεί. Μας έχει σταλεί η προακαταρκτική μελέτη για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας . Λείπει προσωπικό . Είναι δική μας προσωπική δέσμευση ότι ο Άγιος Παύλος θα γίνει ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει την περιφέρεια όχι μόνο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής . Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιες πολύ σημαντικές ενισχυμένες κλινικές αναφοράς όπως για παράδειγμα η ορθοπεδική έτσι ώστε να προσελκύει πολύ εξειδικευμένα περιστατικά και να αποτελέσει πόλο έλξη για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Χαλκιδικής».

Το μέλλον του ΑΧΕΠΑ

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου , παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό Υγείας ανέφερε ότι το ΑΠΘ πρωτοστατεί τόσο στην υγειονομική δομή όσο και στην ερευνητική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη . Σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 11 νοσοκομεία εκ των οποίων το ένα είναι το στρατιωτικό 424 και 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Από αυτά τα 10 το ΑΧΕΠΑ είναι πανεπιστημιακό ενώ άλλα 6 έχουν πανεπιστημιακές κλινικές. Συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν 57 πανεπιστημιακές κλινικές .Παράλληλα επισήμανε ότι το ΑΧΕΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια καθώς στις 29 Μαΐου 2026 λήγει η σύμβαση με τους AHEPANS .

«Το 2026 ο υγειονομικός χάρτης πιθανόν να αλλάξει. Τότε θα πρέπει να πάρουμε απόφαση τι θα γίνει με το ΑΧΕΠΑ. Το ΑΠΘ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιέλθει το ΑΧΕΠΑ σε μας . Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα , ακόμη και εργασιακά των συναδέλφων που εργάζονται εκεί, αν από το δημόσιο θα πάνε σε ΝΠΔΔ ή αν θα έχει το ίδιο μοντέλο όπως σήμερα ή αν θα υπάρχει και άλλη τρίτη λύση. Το ΑΠΘ και η Ιατρική Σχολή έχουμε ήδη μελετήσει το τι μπορεί να γίνει . Υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο το πως μπορεί να μεταφερθεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα ιατρικό hub που θα είναι κοντά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και όλη την άλλη τεχνολογική εξέλιξη της περιοχής για να μπορούμε να έχουμε ένα νοσοκομείο δίπλα από την έρευνα και τον ιατρικό τουρισμό .Επίσης μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων να δούμε και την αναδιάρθρωση των κλινικών σε κάθε νοσοκομείο» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.