Η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο περισσότερο ανοίξει η βάση των ψηφοφόρων, τόσο μεγαλώνουν τα περιθώρια για την ολική ανατροπή στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.

Οι τρεις από τους πέντε υποψηφίους, δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελάκης, επιθυμούν τη μεγάλη συμμετοχή, καθώς θεωρούν ότι οι θέσεις και οι απόψεις τους έχουν βρει αντίκρισμα και έξω από το κόμμα, σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η Έφη Αχτσιόγλου, μάλιστα, εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου και των φίλων, καθώς θεωρούσε ότι το αφήγημά της απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς προφανώς προσδοκά ότι μπορεί να εισπράξει ένα κομμάτι ψηφοφόρων από αυτούς που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στους ίδιους ψηφοφόρους απευθύνεται και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εκτός των άλλων ελπίζει ότι θα έχει και αποκλειστικά δικές του ψήφους. Δηλαδή ότι το κοινό που τον παρότρυνε να κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανήκει στο δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φτάσει μέχρι την κάλπη για να τον ψηφίσει.

Κανείς δεν γνωρίζει

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πόση ακριβώς είναι η ενεργός κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι από τα παλιά ή τα νέα μέλη, που γράφτηκαν στην εκλογική διαδικασία του 2022, θα κινητοποιηθούν και θα φτάσουν μέχρι την κάλπη. Εν τω μεταξύ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων πληθαίνουν, ενώ ο καθένας έχει βγάλει από τη φαρέτρα του τα όπλα που διαθέτει.

Η Έφη Αχτσιόγλου, πάντως, δεν απέκλεισε την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή, αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις που λένε ότι μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη θα δυσκολέψει η εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική στόχευσή της ανέφερε: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, δεν είμαστε με τις ελίτ, δεν είμαστε με την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Είμαστε με τους πολλούς, τους ανθρώπους της εργασίας...».

«Τηλεπάθεια»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος μπορεί να εγγυηθεί ότι «εμείς θα είμαστε εκεί κάθε φορά, σε κάθε περίσταση, να δίνουμε τον αγώνα για τους πολλούς, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου», ενώ αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι ο ηγέτης μαθαίνει με μια τηλεπάθεια». Ο Νίκος Παππάς μιλώντας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Να χτίσουμε την παράταξη της νίκης».

Ο Στέφανος Τζουμάκας απάντησε σε αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι δηλαδή ήταν στην τουαλέτα και γι’ αυτό δεν παρακολούθησε την ομιλία του στο συνέδριο. «Ο καθένας έχει το επίπεδό του. Εγώ μίλησα για παρακμή κι εκφυλισμό. Θα δούμε και χειρότερα. Το σύστημα βγάζει αγωνιστές, αλλά βγάζει και παρακμιακούς ανθρώπους», ανέφερε. Ο πέμπτος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και πρέπει να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή»! Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται τόνισε: «Φοβούνται πως θα τους χαλάσω τη σούπα. Δεν γίνεται να φεύγουν οι νέες ψυχές στο εξωτερικό, να κάνουν εκεί οικογένειες και να μην ξαναγυρίζουν».

Με την κοινωνία

Όσον αφορά το γεγονός πως δεν είναι εκλεγμένος στο Κοινοβούλιο ο κ. Κασσελάκης είπε: «Οι μεγάλες μάχες δίνονται έξω στην κοινωνία. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη στο Κοινοβούλιο που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν άρτια την παράταξή μας, αλλά πρέπει οι προτάσεις μας να προέρχονται από την κοινωνία. Πρέπει η κοινωνία να ξέρει ότι θα έχει έναν πρόεδρο που θα δίνει το “παρών” σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Όπως στον Έβρο τώρα». Χθες, πάντως, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε και πάλι υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας πως είναι μια υποψηφιότητα η οποία φέρνει μια πλειοψηφική δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επίθεση

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης δούλεψε στην Goldman Sachs και έχει σχέσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ίσως είναι η προσωποποίηση της Gauche caviar (Αριστερά του χαβιαριού), που η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πλέον απορρίψει. Γιατί όχι μόνο δεν την έσωσε αλλά την κατέστρεψε». Σχολιάζοντας την περίπτωση Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον αποκάλεσε φαινόμενο της μεταπολιτικής και του γεγονότος ότι το πολιτικό σύστημα δίνει βάρος στην επικοινωνία, στα πρόσωπα και το καινούργιο. Σχολιάζοντας δε τη δήλωση Κασσελάκη ότι θα τα αλλάξει όλα στο κόμμα έκανε λόγο για «βίαιη μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 6 Σεπτεμβρίου 2023.