H Επιτροπή Κανονισμού έδωσε το «πράσινο φως» σε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Σώματος.

Ο κανονισμός θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στον προεδρεύοντα να διατυπώνει μομφή για ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά και να επιβάλλει κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και την περικοπή του μισού της βουλευτικής αποζημίωσης.

Επίσης, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κοινοβουλευτικός κανόνας που θέλει το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία να τη διατηρεί και στις επιτροπές, αποφασίστηκε να προστεθεί ακόμα ένα μέλος στη Διάσκεψη των προέδρων. Και αυτό γιατί, στην παρούσα φάση και λόγω της οκτακομματικής βουλής, από τα 26 μέλη, τα 13 ανήκουν στην πλειοψηφία και τα υπόλοιπα στην αντιπολίτευση.

Υπέρ της αλλαγής ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νίκη

Πλέον προστέθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής, έρευνας και τεχνολογίας. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, υπέρ της επίμαχης αλλαγής ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νίκη, κατά ΚΚΕ και ΕΛ. ΛΥΣΗ, ενώ Πλεύση και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής, προέβλεπε πως «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων, να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενο στο άρθρο 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά.

Μετά την πρόταση του προέδρου για απόδοση μομφής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για 5 λεπτά της ώρας το πολύ, μετά τις οποίες εάν ο πρόεδρος διατηρεί την πρότασή του, η Βουλή αποφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση. Η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά ενώπιον βουλευτή συνεπάγεται αυτοδικαίως την περικοπή του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσής του».

Με τις προωθούμενες αλλαγές, ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να απευθυνθεί στην Ολομέλεια για να αποφασίσει, αλλά μπορεί να επιβάλει κυρώσεις που πλέον φτάνουν στην περικοπή του ½ (από ¼) της μηνιαίας αποζημίωσης. Επί του άρθρου, υπέρ ψήφισε μόνο η Ν.Δ., οι Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Οι επίμαχες τροποποιήσεις αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη από την Ολομέλεια.