Στις αυξήσεις των τιμών, το φαινόμενο της αισχροκέρδειας αλλά και στον αντίκτυπο των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 fm από το περίπτερο του ομίλου Παραπολιτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Για την αισχροκέρδεια λόγω των πλημμυρών, ο υπουργός ανέφερε: «Θα ήθελα να σας πω ότι θα είμαστε άτεγκτοι και απόλυτα αυστηροί σε όποιον προσπαθήσει αυτές τις δύσκολες στιγμές να βγάλει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε και δικαιούται να βγάλει. Το έχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Μόνο τον μήνα Αύγουστο κάναμε χιλιάδες ελέγχους, επιβάλαμε πρόστιμα σε 303 περιπτώσεις ύψους που ξεπερνάνε τα 3 εκατ. ευρώ. Ειδικά σε ότι αφορά την Θεσσαλία και εξαιτίας αυτής της έκτακτης κατάστασης που εκεί διαβιούν, έχουμε στείλει τα συνεργεία της ΔΙΜΕΑ, της διυπουργικής υπηρεσίας που ελέγχει την αγορά. Έχουν κάνει ελέγχους στις λαϊκές αλλά και στα οργανωμένα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα ήδη και έχουμε προχωρήσει και σε διατίμηση σε ότι αφορά το νερό, έχουμε βάλει δηλαδή ένα πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού σε διάφορες συσκευασίες, έτσι ώστε να είναι και ο έλεγχος καλύτερος και να προστατεύσουμε τους καταναλωτές».

«Τις πρώτες ώρες παρουσιάστηκαν κάποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, ακούσαμε για την εξάδα το νερό ότι την πωλούσαν 6 ευρώ. Αυτή την στιγμή έχει μπεί διατίμηση, ανώτατο πλαφόν. Από την άλλη ζητήσαμε από τις οργανωμένες αλυσίδες super market και από τις αλυσίδες που πωλούν έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό να προχωρήσουν σε εκπτώσεις. Ήδη όλες οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις τουλάχιστον 20% οριζόντια στη Θεσσαλία, σε όλα τα προϊόντα, πλην οινοπνευματωδών και τσιγάρων. Αυτό έχει φέρει αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι έχει φέρει αύξηση 80% στις καταναλώσεις, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί, αλλά τώρα βρίσκουν μία ευκαιρία να προμηθευτούν τα απαραίτητα ήδη ανάγκης σε πολλές προσιτές τιμές. Και συνεχίζουμε τους ελέγχους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Κάνουμε ελέγχους στο περιθώριο κέδρους γιατί έχουμε θεσπίσει ένα πλαφόν, δηλαδή δεν επιτρέπεται καμία εταιρεία, είτε είναι για το εμπόριο, είτε είναι εταιρεία προμηθευτική, ή εισαγωγική να πουλάει προϊόντα και να έχει ένα περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από αυτό το οποίο είχε πριν την πληθωριστική κρίση, δηλαδή πριν το 2021 και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Όταν έχεις κλειδώσει το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγάλει έστω και ένα σεντ παραπάνω. Όσον αφορά τα λάδια στον παραγωγό, στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό έχουν ακριβύνει, όπως έχει ακριβύνει και το αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό είχε 90 λεπτά πρίν τρια χρόνια, αυτή την στιγμή στον παραγωγό έχει περίπου 1,55, είναι διπλάσια τιμή. Το ίδιο και το ελαιόλαδο. Έχουμε τεράστιες καταστροφές εξαιτίας δυστυχώς της κλιματικής αλλαγής στην Ισπανία -και στην Ελλάδα πιθανότατα να έχουμε μείωση παραγωγής φέτος-. Υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπως η Τουρκία και το Μαρόκο που βγάζουν νωρίτερα λάδι από εμάς. Αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη λαδιού σε όλον τον κόσμο, με αποτέλεσμα αυτό να έχει οδηγήσει τις διεθνείς τιμές. Έρχονται αυτή την στιγμή και αγοράζουν το ελληνικό λάδι από την Ιταλία, από την Ισπανία μεγάλες εταιρείες και το αγοράζουν σε τιμή την προηγούμενη εβδομάδα 8,70 χοντρική. Είναι πιέσεις που είναι πάνω απόλα, τις χώρες, τις κυβερνήσεις».