Με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε εδώ: Κώστας Σκρέκας: Αυτά είναι τα 4 μέτρα για την ακρίβεια σε βρεφικό γάλα, οπωροκηπευτικά και άλλες πέντε κατηγορίες προϊόντων

«Με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα μειωθούν τιμές σε προϊόντα που πωλούνται ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις», υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η οικογένεια στην Ελλάδα και πως την τελευταία διετία οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, σημείωσε ωστόσο πως το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό.

Για την αισχροκέρδεια ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι έχουν επιβληθεί βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές που παραβιάζουν τον νόμο για αθέμιτη κερδοφορία.  

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σκρέκας απάντησε πως είναι ένα δύσκολο θέμα που έχει να κάνει με πραγματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία και με ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει ένα ισορροπημένο και δίκαιο νομοσχέδιο.

Η συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κος Κωνσταντίνος Σκρέκας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, είπε: «Δεν είναι τα πρώτα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει ήδη έχετε δει ότι το προηγούμενο διάστημα έχουμε επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες παραβίαζαν το νόμο για αθέμιτη κερδοφορία. Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικογένεια στην Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε κυρίως μετά την πανδημία και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Άρα από το ’21 και μετά και κυρίως εντός του ’22 και του ’23 εμφανίστηκαν τα έντονα φαινόμενα του πληθωρισμού άρα τα δύο τελευταία χρόνια οι τιμές και των τροφίμων αλλά και άλλων βασικών καταναλωτικών προϊόντων έχουν εκτιναχθεί. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα φαινόμενο που έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη, από εκεί και πέρα εμείς έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων όπου πραγματικά δώσαμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά οι Έλληνες πολίτες είτε μέσα από τις ενισχύσεις στο εισόδημα είτε μέσα από τη συγκράτηση των τιμών βάζοντας ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είτε μέσα από πρωτοβουλίες που τονώνουν τον ανταγωνισμό και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά σε χαμηλότερες τιμές όπως είναι το καλάθι του νοικοκυριού και η μόνιμη μείωση τιμής.

Προφανώς αυτά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν το μεγάλο πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται σήμερα και έχουμε προχωρήσει σε τέσσερα διαρθρωτικά μέτρα. Είναι σκληρά, πολύ δραστικά μέτρα τα οποία αλλάζουν εμπορικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών».

«Αρμόδιοι για την τήρηση των μέτρων, όπως και μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι, θα είναι η ΔΙΜΕΑ. Βεβαίως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια ανεξάρτητη αρχή η οποία ελέγχει αν συμμορφώνονται οι εταιρείες με το δίκαιο του ανταγωνισμού και αν τελικά κάποιος ή κάποιοι έχουν προχωρήσει σε εναρμονισμένες πρακτικές δηλαδή σε πρακτικές καρτέλ, έρχεται και βάζει ισχυρά πρόστιμα όπως το απέδειξε λίγες εβδομάδες πριν με τεράστια πρόστιμα τα οποία επέβαλε σε τράπεζες αλλά και όπου αλλού χρειάστηκε», πρόσθεσε.

«Πριν δούμε τα πρόστιμα ο κόσμος ρωτάει για ποιον λόγο αφέθηκαν να κερδοσκοπούν κάποιοι», επισήμαναν οι δημοσιογράφοι.

«Δεν αφήσαμε καθόλου, ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από την Βουλή από την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ η διαφορά είναι ότι το πρώτο διάστημα ο πληθωρισμός εμφανίστηκε επειδή αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας, το κόστος των μεταφορικών, το κόστος των πρώτων υλών, το κόστος των αγροτικών προϊόντων στη συνέχεια όταν είδαμε να μειώνεται κάποια από αυτά τα έξοδα δηλαδή με μειώνεται το κόστος της ενέργειας ή να μειώνεται το κόστος των πρώτων υλών εκεί είναι που εμφανίστηκε ο πληθωρισμός της απληστίας. Για αυτό ήρθαν οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, πραγματοποιούνταν και το προηγούμενο διάστημα αλλά τελικά κατέληξαν σε ευρήματα όταν το 2023 το δεύτερο εξάμηνο όπου είδαμε την ενέργεια να αποκλιμακώνεται οι τιμές παρέμειναν ψηλά σε κάποια προϊόντα και εκεί βρέθηκε να υπάρχει παραπάνω κέρδος, να παραβιάζεται δηλαδή το πλαφόν του κέρδους που είχαμε θέσει εμείς και έτσι να επιβάλλονται πρόστιμα. Με τα τέσσερα πολύ δραστικά μέτρα πετυχαίνουμε πρώτον να μειωθούν αυτές οι τιμές των προϊόντων που παρουσιάζονται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να μειωθούν οι τιμές στα ράφια και μάλιστα σε ποσοστό το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και το 15% και να προσεγγίσει ακόμα και το 20% και δεύτερον με ένα επιπλέον δραστικό μέτρο που παίρνουμε περιορίζουμε, αποτρέπουμε επί της ουσίας, τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το βρεφικό γάλα, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Κάνουμε κάτι το οποίο είναι πολύ δραστικό και πολύ ισχυρό , βάζουμε ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών και πιστεύουμε ότι θα μειωθούν σημαντικά οι τιμές του βρεφικού γάλακτος».

«Ελέγχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ελέγξει και για αθέμιτη κερδοφορία τις εταιρείες αυτές τις συγκεκριμένες και θα δείτε ότι θα υπάρχουν και ευρήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν. Εμείς ελέγχουμε όλους τους κλάδους , έναν-έναν, δεν θα αφήσουμε κανέναν κλάδο , καμιά κατηγορία καταναλωτικών αγαθών την οποία δεν θα ελέγξουμε για πιθανές στρεβλώσεις. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε και αν χρειαστεί θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα αν δούμε ότι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι τιμές στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα υψηλότερες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε: «Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα αλλά είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με πραγματικές καταστάσεις που συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, έχει να κάνει με στερεότυπα τα οποία επικρατούν, έχει να κάνει και με ευαισθησίες και πάνω απ’ όλα έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι απόλυτα βέβαιος και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ότι θα φέρει ένα νόμο που θα είναι απόλυτα ισορροπημένος και δίκαιος».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το να απέχει ένας βουλευτής από μια ψηφοφορία είναι γενναίο, απάντησε: «Προφανώς είναι κάτι το οποίο έχει δικαίωμα να το κάνει».