Η μαζική συμμετοχή και η προσέλευση του κόσμου δίνει μια καθαρή εντολή επανεκκίνησης και ανασύνταξης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Τόνισε πως το μήνυμα της κάλπης είναι η πολιτική ανανέωση και ο σχηματισμός ενός κόμματος σύγχρονου, αριστερού που οφείλει να καταθέσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Ακόμα, ανέφερε πως η συμμετοχή έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, τονίζοντας πως χιλιάδες πολίτες έχουν μετανιώσει για την επιλογή που έκαναν στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε πως πρέπει να ακούσουμε τις προτεραιότητες των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Διονύσης Τεμπονέρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Πρέπει να εστιάσουμε στη μαζική συμμετοχή και στη μαζική προσέλευση των πολιτών εκείνων που προσήλθαν στην κάλπη για την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτή η μαζική συμμετοχή δίνει μια καθαρή εντολή επανεκκίνησης, επανίδρυσης, ανασύνταξης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ξεκάθαρες ιδεολογικές, προγραμματικές και οργανωτικές προεκτάσεις. Η πολιτική ανανέωση είναι το μεγάλο ζητούμενο και το μεγάλο μήνυμα το οποίο στέλνει η χθεσινή κάλπη. Αυτή η πολιτική ανανέωση πρέπει να καταλήξει για το σχηματισμό ενός κόμματος σύγχρονου αριστερού μαζικού δημοκρατικού το οποίο το επόμενο διάστημα οφείλει να καταθέσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα δίνει διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

«Η μαζική συμμετοχή στέλνει το μήνυμα ότι έχει να κάνει με μια ξεκάθαρη πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης, η οποία ξεπερνά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και αποτυπώνει το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες έχουν μετανιώσει για την επιλογή την οποία έκαναν στις κάλπες με αποτέλεσμα να κοιτούν προς μια εναλλακτική κατεύθυνση. Αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ αφορά και το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

«Η μαζική συμμετοχή σηματοδοτεί μια διάθεση ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και χρεώνει και πρακτικές πολιτικής περιχαράκωσης που διατυπώθηκαν από άλλα κόμματα όπως η άρνηση συνεργασίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είπε: «Πέρα από τα πρόσωπα θεωρώ ότι πολύ κρίσιμες είναι και οι πολιτικές. Είναι ευκαιρία τώρα που είναι δύο πρόσωπα με ξεκάθαρα πολιτικά σχέδια να ακούσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες, πως βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, την πολιτική του ταυτότητα, την πολιτική του φυσιογνωμία τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσουν με στόχο να δημιουργηθεί αυτό το μαζικό αριστερό δημοκρατικό κυβερνητικό κόμμα. Νομίζω ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη».

«Βρισκόμαστε σε μια εκλογική διαδικασία η οποία έχει έρθει την επαύριον μιας μεγάλης στρατηγικής εκλογικής ήττας και επίσης συμβαίνει την επαύριον της αποχώρησης ενός προσώπου που υπήρξε εμβληματικό για την ευρύτερη Αριστερά, του Α. Τσίπρα. Άρα αυτό δημιουργεί μια νέα δυναμική και το κλίμα το οποίο προκύπτει από τη διάθεση των ανθρώπων που ήρθαν να ψηφίσουν δείχνει ότι πλέον προσβλέπουν στο χώρο εκείνο ο οποίος πράγματι μπορεί να σταθεί αντιμέτωπος στην κυβέρνηση της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι η αλλαγή των εσωκομματικών ισορροπιών μπορεί να πλήξει την ενότητα του κόμματος, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν υπήρξε ένα πολιτικό χωνευτήρι διαφορετικών ρευμάτων που συνυπήρχαν διαχρονικά μέσα στην Αριστερά άρα είχαμε ανθρώπους που προερχόντουσαν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες κατάφεραν όμως να συναντηθούν στον αγώνα για να πετύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο που είναι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας σε μια σοσιαλιστική κατεύθυνση . Η από την έννοια αυτή ο καθένας οφείλει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και με την ευθύνη την οποία κουβαλάμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να δώσουμε μια εναλλακτική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίσει η κοινωνία, θεωρώ ότι αυτή θα είναι η μεγάλη συγκολλητική ουσία χωρίς να παραγνωρίζω ιδεολογικές διαφορές και παραμετρικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα κουβεντιάσουμε γιατί πράγματι ένα από τα ζητούμενα της επόμενης περιόδου είναι ότι πέρα από την πολιτική ενότητα ο χώρος πρέπει να κατακτήσει και μια ιδεολογική ενότητα και εκεί θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».