Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο καμπής, καθώς μπορούμε να συζητήσουμε ιδεολογικά και προγραμματικά ζητήματα και να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο κ. Τεμπονέρας είπε επίσης πως στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, να μη χάσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

Πιο αναλυτικά, ο Διονύσης Τεμπονέρας μεταξύ άλλων τόνισε


Ερωτηθείς για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «η εντύπωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά θεωρώ ότι είναι μια βιαστική εκτίμηση υπό την έννοια ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν μεσολαβήσει γεγονότα τα οποία ήταν πλέον δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών, το σοκ της αποχώρησης του Α.Τσίπρα το οποίο παράγει ακόμα και σήμερα ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα, είχαμε την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών και μια διπλή διάσπαση δηλαδή πολλά πυκνά γεγονότα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα οποία προφανώς επηρεάζουν και το εκλογικό σώμα και τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα υπό την έννοια αυτή έχουμε μια φωτογραφία μιας κακής στιγμής η οποία θεωρώ ότι μπορεί να ανατραπεί».

Και πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο το οποίο αποτελεί σημείο καμπής. Ένα συνέδριο στο οποίο μπορούμε και ιδεολογικά και προγραμματικά και οργανωτικά ζητήματα να τα δούμε ξανά από την αρχή, να επαναθεμελιώσουμε την ταυτότητά μας, να επικαιροποιήσουμε τον προγραμματικό μας λόγο αλλά και να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας το οποίο έχει υποστεί μια σημαντική διάσπαση και πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να διεισδύσουμε καλύτερα στην ελληνική κοινωνία».

Για τις ευρωεκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε:

«Εκτιμώ ότι το σημείο καμπής είναι και οι ευρωεκλογές, είναι ένα ορόσημο το οποίο πρέπει να οδηγήσει στο να μείνουμε εμείς με μια σταθερή κυβερνητική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Αυτό που είναι σημαντικό στις ευρωεκλογές είναι να μπούμε ξανά σε τροχιά κυβερνησιμότητας, να μην χάσουμε την ιδιότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα μάτια του ελληνικού λαού αλλά και εκλογικά. Θεωρώ ότι ο στόχος πρέπει να είναι διπλός πρέπει να είμαστε τουλάχιστον δεύτερο κόμμα στις ερχόμενες ευρωεκλογές και με βάση την ανασυγκρότηση μετά από το συνέδριο να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός θα είναι ένας στόχος με τον οποίο θα περάσουμε πάνω από τον πήχη.

Ερωτηθείς αν θα είναι κοινωνική ήττα ή θα έχει ευθύνη και ο κ.Κασσελάκης εάν δεν πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, είπε:

«Όπως συμβαίνει πάντα στα κόμματα συλλογικές είναι οι νίκες και συλλογικές είναι οι ήττες από εκεί και πέρα βεβαίως η ηγεσία έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά τις πολιτικές αποφάσεις άρα όλοι θα κριθούμε με βάση τις επιλογές τις οποίες θα κάνουμε το επόμενο διάστημα».

Με αφορμή το καλλιτεχνικό έργο που ζητήθηκε να κατεβεί από το προξενείο της Νέας Υόρκηςο κ. Τεμπονέρας είπε πως «υπάρχει μια λογοκρισία για ένα καλλιτεχνικό έργο, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Έχω την αίσθηση ότι δυστυχώς οι ακροδεξιές αντιλήψεις οι οποίες υπάρχουν εντός και εκτός Βουλής είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και πρέπει με τη στάση μας και τη ρητορική μας να τις απομονώσουμε».