Η πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στο προσκήνιο τον έντονο προβληματισμό στις τάξεις του κόμματος που πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, μαζί με εκείνα τα σενάρια που θεωρούν δυνατή την εκ των υστέρων είσοδό του στη Βουλή υπό προϋποθέσεις.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανός διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως έδειξε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να είναι μεν ο επόμενος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ακριβώς η ίδια κατάσταση είχε διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές το 2021, όταν εξελέγη αρχηγός ο τότε ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΚΟ ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Στην περίπτωση του νεαρού εξ Αμερικής ακούστηκε αρχικά ως ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να μπει στη Βουλή στη θέση του απόδημου Όθωνα Ηλιόπουλου, ως απόδημος και ο ίδιος, αν παραιτηθεί ο επικεφαλής του Επικρατείας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως σημειώνει σε συνομιλία του με την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, εξηγώντας ότι η μόνη δυνατότητα για τον υποψήφιο πρόεδρο να βρεθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου, εάν βεβαίως κερδίσει στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, θα είναι να παραιτηθεί ένας από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) και ακολούθως οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από τον ίδιο. Ήτοι κατά σειρά οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη.

Χωρίς υποχρεωτικότητα

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο επίσης συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, που με τη σειρά του εξηγεί (enikos.gr) ότι oι βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά με βάση τη δύναμη που παίρνουν τα κόμματα στις εκλογές.

«Ο νέος εκλογικός νόμος ναι μεν προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού στο Επικρατείας, όμως, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα», τονίζει ο συνταγματολόγος. Συνεπώς ο μόνος δρόμος για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως τονίζει ο κ. Χρυσόγονος, θα είναι να πείσει έναν εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας για αρχή κι αν ένας εξ αυτών εντέλει πειστεί να παραχωρήσει τη βουλευτική του έδρα θα απαιτηθεί ακολούθως να πείσει και τους πέντε επιλαχόντες του Επικρατείας να μη διεκδικήσουν τη θέση του.

Ακούγεται μπερδεμένη βέβαια η όλη διαδικασία, αλλά πρακτικά μπορεί να γίνει και να παρακαμφθεί η αδυναμία της μη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τον νεαρό, που θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις μεταξύ τους μονομαχίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής τίθεται εμφατικά στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και από άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου, στη λογική ότι η Αριστερά κινήθηκε με βάση αρχές και αξίες.

Λαθροχειρία

Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρελκυστική προσπάθεια μέσω «οικειοθελών» παραιτήσεων μπορεί να λάβει και το νόημα της λαθροχειρίας με ό,τι συνεπάγεται για έναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος, ο οποίος -εάν εκλεγεί τελικά- θα έχει εκλεγεί βάζοντας κεντρικά τα ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατίας στον δημόσιο βίο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, αν επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να βρεθεί στη Βουλή, θα έχει με το «καλημέρα» αυτοαναιρεθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τον προβληματίζει το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει παρουσία στη Βουλή.

«Με προβληματίζει διότι οι υποψήφιοι του Επικρατείας δεν είναι αναλώσιμοι. Είναι άνθρωποι που μπήκαν στη Βουλή και σε μια θέση όπως αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία του κόμματος και προφανώς δεν θεωρώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δώσει τον χώρο στον κ. Μητσοτάκη να αλωνίζει στη Βουλή μόνος του, ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μπορεί να μιλά διά αντιπροσώπου, κατά την προσωπική μου άποψη», είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια Δημοκρατία οφείλουν πάνω απ’ όλα να είναι κόμματα αρχών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/9