Για το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται αύριο Παρασκευή 22/9 να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι «το εργασιακό νομοσχέδιο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, διορθώνοντας στρεβλώσεις των προηγούμενων χρόνων». «Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των εργαζομένων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουμε μια απεργία των συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα, ενώ μιλάμε για έναν νόμο που αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αυτό τα λέει όλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς για τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα στην απεργία εντός του πλαισίου που προβλέπει ο νόμος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ενώ υπήρξε συμφωνία για μερική λειτουργία του μετρό και είχε ενημερωθεί το κοινό, δεν τηρήθηκε και γι' αυτό υπάρχει προσφυγή της ΣΤΑ.ΣΥ. που θα κριθεί».

«Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που έπρεπε να ταλαιπωρούνται οι πολίτες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαρινάκης, με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 και ταυτόχρονα θεσπίζονται αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο εντάσσεται η τροπολογία σύμφωνα με την οποία από 1.1.2024 αίρεται το πάγωμα των «τριετιών». Ταυτόχρονα προβλέπεται χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024 στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.