Προετοιμασία για την πολύ δύσκολη επόμενη μέρα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειονότητα των κομματικών παραγόντων θεωρεί πως είτε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης είτε η κυρία Αχτσιόγλου, το κόμμα δύσκολα θα παραμείνει ενωμένο.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν θα γίνει ουσιαστική διάσπαση ή αν θα υπάρξουν μεμονωμένες αποχωρήσεις.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τον χρόνο που θα σημειωθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις. Τα χρονικά ορόσημα είναι δυο και έχουν κάνουν με το συνέδριο του Νοεμβρίου και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Βεβαίως, από την άλλη λέγεται πως ακόμα και την (κυριολεκτικά) επόμενη μέρα των εκλογών, αν επικρατήσει ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να δούμε μέλη ή ακόμα και στελέχη να αποχωρούν. Δεδομένου ότι ο τελευταίος μοιάζει αυτή την ώρα με ακλόνητο φαβορί, η κυρίαρχη αίσθηση που επικρατεί είναι πως μια σειρά στελεχών που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια δύσκολα θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν

Με βάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και τη γνώση των προσώπων, το πρώτο στέλεχος που εκτιμάται πως θα κουνήσει μαντήλι είναι ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει κάνει την πιο σκληρή κριτική στον Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και για άλλα στελέχη όπως είναι ο Eυκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νίκος Μπίστης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Αριστείδης Μπαλτάς κ.α

Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δηλώνει δημοσίως πως έχει γίνει θύμα χυδαίων επιθέσεων, τις οποίες χρεώνει εμμέσως στον κ. Κασσελάκη, αλλά και στους Πολάκη και Παππά. Η πρώην υπουργός Εργασίας το πιθανότερο είναι πως θα περιμένει το συνέδριο του Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Δύσκολη, επίσης, είναι η επόμενη μέρα για τους κυρίους Ηλιόπουλο και Τζανακόπουλο, καθώς θεωρούνται οι δυο πιο σημαντικοί υποστηρικτές της. Αμφότεροι δυσκολα θα έχουν ρόλο την εποχή Κασσελάκη.

Στο ενδεχόμενο ανατροπής και επικράτησης της κυρίας Αχτσιόγλου, τότε ο πρώτος που δύσκολα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει μέτωπο με την διεκδικήτρια της ηγεσίας αλλά και με τα περισσότερα στελέχη που είναι δίπλα της.

Η συνύπαρξη θα είναι δύσκολη και για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη, οι οποίοι έχουν παραδοσιακά χείριστες σχέσεις με τους κυρίους Ηλιόπουλο και Τζανακόπουλο, ενώ στο ναδίρ είναι και η επαφή τους με την Έφη Αχτσιόγλου. Σε ό,τι αφορά στον κ. Κασσελάκη, κανείς δεν μπορεί να πει με τα βεβαιότητας ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.