Ο συνταγματολόγος, πρώην ευρωβουλευτής, κος Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο συνταγματολόγος με αφορμή την εκλογή του κ. Κασσελάκη σημείωσε πως: «Ο δημόσιος βίος της χώρας μας φαίνεται να είναι ανοχύρωτος απέναντι σε εμφανείς ή αφανείς απόπειρες επηρεασμού του από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αποδεικνύεται ότι ένας αλεξιπτωτιστής μπορεί να εισπηδήσει και να διεκδικήσει το τέταρτο κατά σειρά προβαδίσματος πολιτειακό αξίωμα της χώρας χωρίς να έχει καμία προηγούμενη πολιτική παρουσία στηριγμένος αποκλειστικά στην εμφάνισή του και σε μια επικοινωνιακή  καταιγίδα διάρκειας περίπου ενός μηνός  η οποία είχε προφανώς επαγγελματική οργάνωση και φαντάζομαι υψηλό κόστος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κασσελάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την εκλογή Κασσελάκη

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ο δημόσιος βίος της χώρας μας φαίνεται να είναι ανοχύρωτος απέναντι σε εμφανείς ή αφανείς απόπειρες επηρεασμού του από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αποδεικνύεται ότι ένας αλεξιπτωτιστής μπορεί να εισπηδήσει και να διεκδικήσει το τέταρτο κατά σειρά προβαδίσματος πολιτειακό αξίωμα της χώρας χωρίς να έχει καμία προηγούμενη πολιτική παρουσία στηριγμένος αποκλειστικά στην εμφάνισή του και σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα διάρκειας περίπου ενός μηνός η οποία είχε προφανώς επαγγελματική οργάνωση και φαντάζομαι υψηλό κόστος. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν υποχρεωμένος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να δώσει στη δημοσιότητα ούτε την περιουσιακή του κατάσταση ούτε το κόστος της προεκλογικής του εκστρατείας οπότε δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει και τη προέλευση των χρημάτων. Είναι οξύμωρο ότι ακόμα και ένας απλός υποψήφιος βουλευτής υπόκειται σε όρια δαπανών και σε σχετικούς ελέγχους ενώ ένας αυριανός πρωθυπουργός παραμένει ασύδοτος και ανέλεγκτος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η τακτική Κασσελάκη θα αλώσει την Κεντροαριστερά

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Το ακροατήριο το οποίο θα ήταν διατεθειμένο να ακούσει τέτοια μηνύματα δεν είναι ένα ακροατήριο ιδεολογικό ώστε να μιλάμε για Κεντροαριστερά, είναι ένα ακροατήριο μετα-ιδεολογικό δηλαδή ένα ακροατήριο που δεν αυτοπροσδιορίζεται τόσο πολύ στον άξονα Δεξιά-Αριστερά. Είναι ένα ακροατήριο που αυτοπροσδιορίζεται ή επηρεάζεται σε μια θολή αντισυστημική κατεύθυνση, και σε αυτούς απευθύνθηκε και ο Τράμπ στις ΗΠΑ και ενδεχομένως σε αυτούς έχουν απευθυνθεί με επιτυχία και διάφοροι εδώ. Υπάρχουν μεν εμφανείς αναλογίες μεταξύ Κασσελάκη και Τράμπ σε διάφορα ζητήματα από την άλλη μεριά όμως φάνηκε την τελευταία εβδομάδα ότι ο κ Κασσελάκης είναι επιρρεπής σε ολισθήματα τα οποία αν τα συνεχίσει έχω την εντύπωση ότι θα οδηγήσουν σε αποσυσπείρωση την εκλογική βάση του κόμματός του.

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται όταν ένα κόμμα βρίσκεται στο 32% και στις επόμενες εκλογές πέφτει περίπου στο 17% καταλαβαίνεται ότι προκαλείται ένας πανικός στο εσωτερικό αυτού του κόμματος και ψάχνουν να βρουν σωτήρες. Τι είδους σωτήρας θα μπορουσε να είναι ο κ. Κασσελάκης επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Στις ευρωεκλογές θα φανεί ποια είναι η πραγματική δυναμική τόσο της νέας ηγεσίας και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικότερα και μέχρι τότε θα φανεί αν θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν εσωκομματικοί τριγμοί και ρωγμές.

Κ.ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ: Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ από εκεί και πέρα ας κάνουν καλά με τον αρχηγό που εξέλεξαν ο οποίος υπόσχεται ότι δεν θα τους προδώσει. Εντάξει και ο Νίξον έλεγε ότι δεν είναι απατεώνας...