Χωρίς διακοπή συνεχίστηκαν μέχρι την έσχατη ώρα και με τις κάλπες ανοιχτές οι ενδοΣΥΡΙΖΑϊκές μάχες μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, δίχως να λείπουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ακόμη και… μπηχτές.

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Γιώργος Τσίπρας, βάλλει κατά της πλευράς Αχτσιόγλου και της ομάδας Ομπρέλα που τη στηρίζει, με βαριές κατηγορίες, την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης αποκαλεί τον εξ Αμερικής υποψήφιο… Μπέπε Γκρίλο, για να δεχθεί με τη σειρά του τη βιτριολική απάντηση του Νίκου Καρανίκα και με την ίδια την Έφη Αχτσιόγλου, μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, να εμφανίζεται δημόσια σε βόλτα με τον μικρό της γιο και παρουσία καμερών και δημοσιογράφων να μιλάει για τις υποχρεώσεις της μάνας, «τις ωραίες, τις κανονικές…», που αρκετοί εξέλαβαν ως καρφί στον αντίπαλό της, ο οποίος ως γνωστόν δημοσίως εμφανίζεται με τον Αμερικανό σύντροφό του ή τον σκύλο τους.

Στο άρθρο του στην «ΕφΣυν», με τίτλο «Μπορεί ένας πετυχημένος μετανάστης στις ΗΠΑ να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ;», ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται εκ νέου στους υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου, τους οποίους αποκαλεί θιασώτες της αριστεροσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφραστές αντιλήψεων ελιτίστικων, μειοψηφικών, ατομικίστικων και αδιάφορων να εκφράσουν πλατιά τμήματα της κοινωνίας.

Γιώργος Τσίπρας: Απέχθεια για αυτοκριτική

«Αυτού του είδους η αριστεροσύνη εκφράστηκε με αριστερόμετρα, υπονόμευση της κοινωνικής και πολιτικής διεύρυνσης, απέχθεια για αυτοκριτική για πεπραγμένα και δηλώσεις, περιορισμό της κοινωνικής διείσδυσης (η νεολαία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα) και ταυτόχρονα αγαστές σχέσεις ορισμένων με συστημικά κέντρα...», σημειώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέρχεται από την παλαιά κομματική συνιστώσα ΚΟΕ, γνωστή για τις κομμουνιστικές και πατριωτικές αναφορές της.

Σε άλλο σημείο, ο πρώην βουλευτής και από τους πιο μαχητικούς πολέμιους των δικαιωματιστών και των όποιων εθνομηδενιστικών αντιλήψεων στον ΣΥΡΙΖΑ βάζει μια σειρά από ερωτήματα, με αποδέκτες το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου και τους «ομπρελάδες». «Πώς εξηγείται ένας νιόφερτος σύντροφος από το πουθενά να συγκινεί τόσο πολύ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ; Η απόπειρα να αποδοθεί αυτό το φαινόμενο στα ΜΜΕ είναι αντικειμενικά άστοχη, γιατί τα μεγάλα ΜΜΕ, είτε ακραιφνώς μητσοτακικά είτε άλλα, στήριξαν μέχρι σήμερα Έφη Αχτσιόγλου και βάλλουν μόνο κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι η συνέχεια του άλλου ερωτήματος: γιατί στις δύο βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλά, αλλά κατέρρευσε; Και ενός ακόμη ερωτήματος: γιατί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του 36% και του 32% ψήφιζαν βασικά Αλέξη Τσίπρα παρά ΣΥΡΙΖΑ;».

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Τσίπρας έχει μιλήσει ευθέως για «ξεκάθαρη υπονόμευση» του Αλέξη Τσίπρα για να φύγει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το… «σφαγείο», μια ανάρτηση του Γιώργου Σταθάκη έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, που πολύ λίγο θέλει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν δεν πέσουν οι τόνοι. «Όλες οι απορίες μου λύθηκαν!!! Έναν Μπέπε Γκρίλο ψάχναμε να φτιάξει ένα κόμμα στο γνωστό μοντέλο ‘‘πέντε αστέρια’’, κατά της διάκρισης αριστερά/δεξιά και των εκφυλισμένων αριστερών κομμάτων. Και τον βρήκαμε. Μάχη μέχρι τέλους!», σχολίασε ο πρώην υπουργός και βουλευτής, προκαλώντας την ειρωνική αντίδραση του Νίκου Καρανίκα, που έχει ταχθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη. «Τώρα καταλαβαίνω κι εγώ, όπως και αρκετός κόσμος, γιατί δεν εκλέχτηκες. Τόση εμπάθεια το μόνο που σου κάνει είναι να θολώνει τη σκέψη σου ακυρώνοντας τη λογική όπως ακριβώς τα λέει ο Σπινόζα», έγραψε ο πρώην σύμβουλος Τσίπρα, χτυπώντας τον Χανιώτη εκεί που πονάει.

Σωκράτης Φάμελλος: Ζήτησε ενότητα

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου ψήφισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προσπάθησε για πολλοστή φορά να συστήσει ψυχραιμία και πνεύμα ηρεμίας και καταλλαγής στους συντρόφους του, χωρίς πάντως μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από όλους ενότητα για την επόμενη ημέρα, ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος γι’ αυτό, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, είπε: «Η συμμετοχή δείχνει την απαίτηση του κόσμου για έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ».

Και όταν ρωτήθηκε πού στηρίζει τη βεβαιότητά του για ενότητα, απάντησε: «Έχουμε τη δέσμευση των υποψηφίων, αλλά και της οικογένειας του ΣΥΡΙΖΑ για την ενότητα. Είναι σημαντική η επανεκκίνηση. Πάνω από 150.000 μέλη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι εδώ την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικό, δημοκρατικό κόμμα».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 25/9/2023