Για την επόμενη μέρα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε στην ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής στου ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κλίμα ελπίδας αλλά και ανησυχίας» και πως το 44%, της Έφης Αχτσιόγλου, συνιστά έναν ισχυρό πόλο εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε όποιους κάνουν λόγο για διάσπαση λέγοντας πως «δεν είναι αυτή η ώρα για να εκπέμπονται μηνύματα αλαζονείας και ισχύος».

Για το αν υπάρχει σχέση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν του κ. Κασσελάκη

“Εγώ στήριξα την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωσε ένα ισχυρό 44%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε καθαρά την εκλογή του στην προεδρία. Θέλω να τον συγχαρώ για την εκλογή του, να του ευχηθώ καλή επιτυχία και τώρα πρέπει και ο ίδιος μέσα από τη συλλογικότητα, γιατί ένα κόμμα δεν είναι υπόθεση μόνο ενός ανθρώπου να προσδιορίσει με σαφήνεια τι προτείνει ως αλλαγές σε αυτό που συλλογικά έχουμε αποφασίσει ότι είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Να πω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Εδώ και πολλά χρόνια και τα τελευταία 15,5 χρόνια μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων μας ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Θα προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης αυτό να αλλάξει ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Υπάρχουν ορισμένα θέματα όπου ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και σωστά ορίζει το διευθυντή του γραφείου του. Ανθρώπους της εμπιστοσύνης στα κρίσιμα πόστα. Αλλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η φυσιογνωμία του, είναι αποφάσεις που τις έχουμε πάρει συλλογικά και εκεί όποιες αλλαγές ο νέος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να τις προτείνει, να τις συζητήσουμε και να τις εγκρίνουμε συλλογικά. Και εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να μετρήσει πολύ και αυτό που είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι συλλογικότητα – συντροφικότητα και να δούμε, να γίνει πράξη και αυτό το «και ο δεύτερος είναι πρώτος», γιατί το 44% συνιστά έναν ισχυρό πόλο εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να συνυπολογίζεται στη συλλογική μας προσπάθεια.

Τώρα δίπλα στο επικοινωνιακό χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη, το αναμφισβήτητο, το εντυπωσιακό το οποίο του «χάρισε» και αυτή τη δυναμική, τη νίκη, την πρωτιά. Πρέπει να δώσουμε έμπρακτες απαντήσεις με αλλαγές, όλες και όλοι μαζί, που να δίνουν απάντηση στο γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να κερδίσει πάλι αξιοπιστία, να πείσει περισσότερους και αυτό απαιτεί πρόγραμμα, λύσεις, σοβαρότητα, συλλογικότητα, αξιοπιστία. Ισχυρό κόμμα, όχι μελών μιας χρήσης, αλλά με γερές οργανώσεις και γερή παρουσία στην κοινωνία. Αυτά είναι στοιχήματα συλλογικά και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τον πρώτο λόγο και την πρώτη ευθύνη.”

Για τις δηλώσεις Κούλογλου πως «ο κόσμος της Αριστεράς είναι σε σοκ» και «το κόμμα πέθανε»

“Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, στα μέλη του, στον κόσμο του υπάρχει ένα ανάμικτο κλίμα ελπίδας αλλά και ανησυχίας και αγωνίας. Ας είμαστε ειλικρινείς… Και νομίζω ότι όλες και όλοι, με πρώτη την ευθύνη του νέου προέδρου, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η ελπίδα και να κατευναστεί η ανησυχία και η αγωνία. Επειδή εγώ είμαι από αυτούς που έβαλαν πολύ πλάτη για να γεννηθεί αυτό το εγχείρημα της συλλογικότητας, της ενότητας, της ανάπτυξης αυτού του κόμματος, και αυτή η γενιά, η μεγαλύτερη του Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτή που με πρωτοπόρο τον Αλέξη Τσίπρα έβαλε πλάτη, βάλαμε πλάτη για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα του 5%, ένα κόμμα κυβερνητικό που κυβέρνησε την Ελλάδα για 5,5 χρόνια, δεν θα ήμουν έτοιμος να κάνω νεκροψία.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι το αίτημα για μας, του κόσμου, ό, τι κι αν ψήφισε στο δεύτερο γύρο των εκλογών προχθές, είναι ισχυρή, δομική αντιπολίτευση σήμερα, πρόταση διακυβέρνησης αύριο για να κερδίσουμε και για να το πετύχουμε αυτό, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος χρειαζόμαστε πειστικό πρόγραμμα, σοβαρότητα, αξιοπιστία, δυναμική αντιπολίτευση τεκμηριωμένη, που δίπλα στην κριτική να υπάρχει και πρόταση και ένα ισχυρό μαζικό κόμμα. Και με την ευκαιρία καλώ τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν στην κάλπη και ψήφισαν και ορισμένοι απ’ αυτούς γράφτηκαν για πρώτη φορά εκεί, να μην είναι μέλη μιας χρήσης όταν τους αναζητήσουν οι οργανώσεις τους για να κάνουμε μια δουλειά, να είναι παρόντες.”

Για το εάν ο Στ. Κασσελάκης θα δώσει έναν ρόλο στην Έφη Αχτσιόγλου

“Δεν θέλω να απαντήσω στο ερώτημά σας γιατί θα ήταν σαν να υποδεικνύω στον πρόεδρο του κόμματος τι να κάνει. Από εκεί και πέρα είχα σημειώσει και προ των εκλογών ότι θα είναι μειονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πρόεδρός του μη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί εκλογές κάναμε πριν δυο τρεις μήνες και οι μάχες δίνονται και στην κοινωνία και στη Βουλή. Τα μέλη του κόμματος έκριναν διαφορετικά και τώρα ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέξει μια πρόταση για να θεραπευθεί αυτό το μειονέκτημα.”

Στην ερώτηση τι άλλαξε στον ΣΥΡΙΖΑ και ένας άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά του Στ. Κασσελάκη έγινε πρόεδρος

“Το ακούω αυτό και μέσα στις γραμμές μας και από αρκετούς με αγωνία και ανησυχία. Άλλοι το βλέπουν ως ελπίδα. Νομίζω ότι θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε όλα αυτά και νομίζω ότι στην πορεία προς το συνέδριό μας, αναζητώντας τα αίτια της ήττας και τους όρους που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη, στη νίκη με ένα πρώτο σημαντικό σταθμό τις προσεχείς ευρωεκλογές, που πρέπει να σημειώσουμε μια ισχυρή ανοδική τάση, νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε όλα αυτά.

Για μένα το σημαντικό είναι, και δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω από το χαλί, το γιατί υποστήκαμε με επικεφαλής έναν χαρισματικό άνθρωπο, τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή την τόσο σημαντική ήττα που έφτασε στα όρια της συντριβής. Αν θέλουμε να ανακάμψουμε, και θέλουμε να ανακάμψουμε, δεν αρκεί η αλλαγή της βιτρίνας και η αλλαγή ενός προσώπου. Χρειάζεται σχέδιο, πρόγραμμα, σοβαρότητα, αξιοπιστία, η αντιπολίτευση μας να πείθει ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αυτό που κριτικάρουμε, ότι η κυβέρνηση το κάνει άσχημα και με σαφήνεια στο ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.”

Για τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Οι διασπάσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν και είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε σενάρια διάσπασης και θα συνιστούσα και σε μερικούς συμβούλους του νέου προέδρου που είναι καινούργιοι στο κόμμα, για παράδειγμα, ο ναύαρχος Αποστολάκης, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα, που τον άκουσα με ευκολία να προφέρει τη λέξη «διάσπαση», να το ξανασκεφτεί. Δεν είναι αυτή η ώρα για να εκπέμπονται τέτοια μηνύματα αλαζονείας και ισχύος, τώρα είναι η ώρα της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, όπως πολύ σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύοντας χθες τον Στέφανο Κασελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία, είναι πια ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει και πρέπει να στερεώσουμε και να αναπτύξουμε μια δυναμική ανάκαμψης ώστε να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να βάλουμε στην άκρη σενάρια διάσπασης και προσπάθειες εξώθησης προς διάσπαση από αυτούς που νιώθουν αυτή τη στιγμή ισχυροί. Να σας το πω πιο λαϊκά και πιο απλά. Μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη και του συστήματος Μητσοτάκη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.”

Για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής

“Όχι, όχι. Η απόφασή μου είναι οριστική και εδώ και χρόνια. Την είχα μάλιστα ανακοινώσει και στον Αλέξη Τσίπρα πριν καν τις εκλογές του 2019. Εγώ πιστεύω έμπρακτα στην ανανέωση και στο δόγμα «τόπο στα νιάτα”.

Μάλιστα στην αρχή της συνδεσης ο κ. Παπαδημούλης έκανε μια δική του σύντομη αναδρομή στη διαδρομή του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μεταξύ άλλων: “Πριν τριανταπέντε χρόνια, όταν ήμουνα νεότερος και του Στέφανου Κασελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, το 1988, ετοιμάσαμε το κοινό πόρισμα. Ήταν το πρόγραμμα με το οποίο μπόρεσαν οι ΠΑΣΟΚογενείς της εποχής, το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου και το κόμμα του Χαρίλαου Φλωράκη να δημιουργήσουν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Και σε αυτό το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς είμαι από τα γεννοφάσκια μου, από τα 18 μου, και εδώ και χρόνια έχω πει «τόπο στα νιάτα». Εμείς οι παλιότεροι να μείνουμε πίσω και να βοηθήσουμε. Και χαίρομαι γιατί οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματός μου στη μετά Τσίπρα εποχή ήταν η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου και ο 35χρονος Στέφανος Κασελάκης”.


Πηγή:ΕΡΤ