«Η μάχη της αυτοδιοίκησης δεν είναι μια μάχη κομματικής καταγραφής ούτε μάχη κομματικής επίδοσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη», Κώστας Ζαχαριάδης.

Ακόμη, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως «δουλειά μας είναι να συνδέσουμε και να ενώσουμε».

Διαβάστε εδώ: Ζαχαριάδης: "Θα συγκρουστώ με κυκλώματα παρανομίας που λυμαίνονται τις γειτονιές της Αθήνας" - Απέφυγε να τοποθετηθεί για τον Κασσελάκη

Σημείωσε, επίσης, πως πρόκληση είναι η θωράκιση της Αθήνας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Για την καθαριότητα, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε πως η Αθήνα είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτό που γίνεται σε άλλους δήμους της Αττικής και χαρακτήρισε απαράδεκτο να κυκλοφορούν απορριμματοφόρα τις ώρες αιχμής…

Διαβάστε εδώ: Στέφανος Κασσελάκης: Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Ζαχαριάδη (Εικόνες και Βίντεο)

Παράλληλα ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτίμησε πως ο δήμος θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο και ο ίδιος θα βρίσκεται σε αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε πως η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να κόβει κλήσεις στα διπλοπαρκαρισμένα, να υπάρξει νομιμότητα με τις ώρες ανεφοδιασμού των καταστημάτων και να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ και συνέργειες με τα μέσα σταθερής τροχιάς.



Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Δεν με στηρίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πράσινο Κίνημα και έρχονται και άλλα, η μάχη της αυτοδιοίκησης δεν είναι μια μάχη κομματικής καταγραφής ούτε μια μάχη κομματικής επίδοσης. Έχει μεγάλη σημασία να σε στηρίζουν κάποιοι χώροι όπως συμβαίνει με την «Ανοιχτή πόλη», το σημαντικό όμως είναι το πολιτικό, αυτοδιοικητικό και τεχνοκρατικό μήνυμα που θέλεις να εκπέμψεις για την πόλη. Βεβαίως έχει σημασία τι γίνεται στους πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι υποστηρίζουν έναν χώρο, η δουλειά μας όμως είναι και να ενώσουμε και να συνθέσουμε και να δείξουμε το παράδειγμα και να υπερβούμε αυτή την κατάσταση.

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Απευθύνομαι σε όλους τους δημοκράτες δημότες της Αθήνας για να μας ψηφίσουν και να διοικήσουμε την πόλη. Απευθύνομαι το ίδιο σε κάποιον ο οποίος ψήφισε στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ με κάποιον ο οποίος ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη και είναι εκνευρισμένος με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στο κέντρο της πόλης με την Πανεπιστημίου.

Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει η Αθήνα μπροστά της είναι μια θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση. Να μη ζήσει η Αθήνα με κάποιον τρόπο τις επόμενες δεκαετίες αυτά τα οποία ζουν ο Βόλος και η Λάρισα. Όμως για τον κάθε άνθρωπο το πρόβλημα είναι διαφορετικό, μια γιαγιά ή ένας παππούς που δεν μπορούν να βγουν με το εγγόνι με το καροτσάκι μια βόλτα σε μια υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας, τους στερείται ένα κρίσιμο δικαίωμα. Ένας άνθρωπος με αναπηρία ο οποίος είναι αδύνατον να κυκλοφορήσει, είναι φυλακισμένος στο σπίτι του.  

Για την καθαριότητα της πόλης

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η καθαριότητα στην Αθήνα είναι πολύ πίσω από αυτό το οποίο γίνεται σε άλλους δήμους της Αττικής, για να μην πω σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι «έχω κάνει σπουδαίο έργο στην καθαριότητα» και να είμαστε στην Αθήνα ακόμα με το σύστημα με τους δύο κάδους. Σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχουν δύο κάδους, παντού έχουν και τρίτο κάδο για τα οργανικά και τον κίτρινο κάδο. Αυτά σε άλλους δήμους της Ελλάδας τα έχουν εδώ και δεκαετίες, όχι να λέμε ότι η Αθήνα καινοτομεί και πρωτοπορεί. Έκανε κάποιους βυθιζόμενους κάδους, είναι περίπου 25 σημεία, η Αθήνα έχει δεκάδες χιλιάδες κάδους. Έχουν σχέση οι βυθιζόμενοι κάδοι με την καθημερινότητα του δημότη, καμία σχέση δεν έχουνε. Αν είχαμε 1.000 ή 10.000, τότε να πω ναι, αλλά όχι να κόβουμε κορδέλες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Επίσης είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν τα απορριμματοφόρα μέσα στην πόλη τις ώρες αιχμής και να δυσχεραίνουν ακόμα παραπάνω την κυκλοφορία.

Ερωτηθείς πόσο πιθανή θεωρεί τη διεξαγωγή δεύτερου εκλογικού γύρου στην Αθήνα

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Θεωρώ ότι θα πάμε σε δεύτερο γύρο και θεωρώ και αυτονόητο να πάμε σε δεύτερο γύρο, γιατί ζητώ απ' όλους τους δημότες της Αθήνας να κάνουν απολογισμό για την πόλη τους. Εκτιμώ  ότι όπως είναι η διάταξη των δυνάμεων όλοι θα είμαστε μακριά από το 43% που απαιτείται για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο.

Ερωτηθείς ποιον θα στηρίξει στην περίπτωση που δεν περάσει στον δεύτερο γύρο

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η πρότασή μου έξω και πέρα και από τον Δήμο της Αθήνας, για όλη την αυτοδιοικητική μάχη στη χώρα, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να υποστηριχτούμε στον δεύτερο γύρο.  Θα ήταν ευχής έργον να είχαμε μπορέσει να καταλήξουμε και σε ενιαίες υποψηφιότητες αλλά λόγω συγκεκριμένων λόγων αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Αθήνα

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Ο δήμος μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Πρώτον να μην κάνει αυτά τα οποία έκανε στην Πανεπιστημίου και μπλόκαρε το κέντρο εδώ και τρία χρόνια. Δεύτερον, να βγάλει τη Δημοτική Αστυνομία και να γράψει όλα τα διπλοπαρκαρίσματα, επίσης να τηρηθεί η νομιμότητα για τις ώρες ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Άρα εφαρμογή της νομιμότητας, πρωτοβουλίες με συγκοινωνιολογικές μελέτες ώστε να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ και να αναπτυχθούν συνέργειες και με τα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και με τους οργανισμούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη με τροχαίο τρόπο μετακίνησης των πολιτών.

Για την ασφάλεια της Αθήνας

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Επισκέφτηκα την περιοχή δίπλα από το Εθνικό θέατρο, η κατάσταση είναι τραγική, είναι αδιάβατη. Βεβαίως έχει ευθύνη ο δήμος γι' αυτή την κατάσταση και πρέπει να επιστρατεύσει τις διοικητικές του υπηρεσίες, αλλά η ευθύνη δεν εξαντλείται στον δήμο, έχει σημαντική ευθύνη και η κυβέρνηση, εκεί χρειάζεται να αναπτυχθούν συνέργειες και να μην κρύβουμε το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στο χαμηλό ενδιαφέρον του κόσμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι το μόνο το οποίο με «φοβίζει» σε αυτή την εκλογική μάχη. Εμείς προσπαθούμε να σπάσουμε το τείχος της αδιαφορίας για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να πούμε στους δημότες της Αθήνας ότι ψηφίζουμε για την πόλη μας, για την καθημερινότητά μας, για τα πεζοδρόμιά μας, για την αποκομιδή των απορριμμάτων μας, για το πράσινο μέσα στην πόλη, πράγματα τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.