Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι επεισοδιακό, τον Νοέμβριο. 

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται ως ένα από τα συγγενή πρόσωπα του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνει το συνέδριο σημείο αντιπαράθεσης.

«Χρειάζεται χρόνος και κινήσεις με τη σειρά που πρέπει. Απαιτείται προετοιμασία. Το να επικαλούμαστε το συνέδριο ως σημείο αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα. Ο Κασσελάκης δεν φοβάται τις διαδικασίες», επισήμανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, απαντώντας στο γιατί δεν έχει ξεκινήσει από το νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, διάλογος στα όργανα του κόμματος για τη σύγκληση οργάνων και συνεδρίου.

Επιπλέον, τόνισε πως «θεωρώ ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει όταν είναι έτοιμο το κόμμα να το κάνει, όχι όταν για λόγους σκοπιμότητας θέλει κάποιος να το κάνει τώρα. (…) Θεωρώ, πάντως, ότι τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουμε συνέδριο».



Για την αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του πως «ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ονόματός του», ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε: «Να σεβόμαστε την ιστορία του Αλέξη Τσίπρα και να μην τον χρεώνουμε με πράγματα που δεν έχουν αξία. Να μην τον χρεώνουμε με πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι έτσι όπως τα λέμε -όταν θέλουμε κάτι να λέμε θα βρούμε, θα βρίσκουμε διάφορα. Δεν βοηθάει αυτό το πράγμα. Δεν νομίζω ότι ό,τι έχει γίνει οφείλεται στο ότι ο Τσίπρας άφησε να εκτεθεί το σύστημα. Από ό,τι ξέρω, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ελπίδες και προώθησε όλες τις υποψηφιότητες. Σε κανένα δεν είπε όχι. Όλους τους στήριξε και κράτησε μια αρκετά ουδέτερη στάση, για να μην πω τελείως ουδέτερη στάση, οπότε δεν θα έπρεπε να τον χρεώνουμε για το τώρα».

Ευάγγελος Αποστολάκης για διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε ένα κόμμα και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να λειτουργήσει

Για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε: «Έχω ξαναπεί ότι αυτό δεν είναι κάτι που συζητιέται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι το κόμμα να ενωθεί, να μπορέσει να αρχίσει να κάνει παραγωγή πολιτικής, να μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένα κόμμα που έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα. Κανείς δεν περισσεύει, έχουμε πει. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχει μια φυσιολογική υπόσταση, ένα κομμάτι από τις αντιδράσεις. Αυτό όμως έχει αρχίσει να ξεπερνάει το φυσιολογικό. Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε πιο ψύχραιμοι, πιο ώριμοι. Δεν είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα, ένα κόμμα είμαστε και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να λειτουργήσει το κόμμα και να προκύψουν αποτελέσματα».

Για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο Νίκος Κοτζιάς, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στις κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιώνοντας τον πρόεδρο, σημείωσε: «Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι όλα είναι ανοιχτά. Γιατί όχι;».