Το μακρύ χέρι του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, που παρενέβη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δεν ήταν όπως φαίνεται παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, με διακομματική μάλιστα ανοχή, ίσως είναι ακόμα πιο σοβαρά για την ακριτική αυτή περιοχή που βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συγκρούεται ο Χρήστος Μέτιος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη, όπως και το 2019. Αμφότεροι στελέχωσαν, όπως είναι φυσικό, τα ψηφοδέλτιά τους με μουσουλμάνους υποψήφιους κάποιοι από τους οποίους όμως υποστηρίζουν τις θέσεις της Άγκυρας περί «τουρκικής μειονότητας». Και οι δύο δέχονται κριτική ότι δέχθηκαν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ειδικά για τη Ροδόπη, με τέτοιον τρόπο ώστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο θα εκλέξουν μόνο μουσουλμάνους στον νομό. Ο κ. Μέτιος λέγεται ότι έτσι εξασφάλισε τη στήριξη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, συνομιλητή του Ερντογάν, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Καθώς ο κ. Τοψίδης αισθάνεται ότι ο κ. Μέτιος έχει σταθερό προβάδισμα που δεν αμφισβητείται, φαίνεται πως πέρασε ακόμα μια κόκκινη γραμμή. Πήγε στην «κατάληψη» του μειονοτικού Γυμνασίου-Λκείου Ξάνθης για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στα πιο ακραία στοιχεία της μειονότητας.

Σκληρές μάχες

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές σκληρή μάχη δίνεται στον Δήμο Ξάνθης, όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ψήφο των μουσουλμάνων Ρομά του Δροσερού. Ο νυν δήμαρχος Εμ. Τσέπελης έχει ορίσει αντιδήμαρχο έναν ανιψιό του αποθανόντος ψευδομουφτή Μέτε, γνωστού για το μίσος του για την Ελλάδα. Στον μουσουλμανικό Δήμο Μύκης ο νυν δήμαρχος Χουσεΐν Ριτβάν, που χρησιμοποιεί το κρατικό αυτοκίνητο για να επισκέπτεται τον ψευδομουφτή, έχει σκληρό ανταγωνισμό από τον Αχμέτ Κιουρτ, ο οποίος εκφράζει ακόμα πιο ακραίες θέσεις. Φέρεται μάλιστα να κανόνισε επισκέψεις βουλευτών του «Γκρίζου Λύκου» Μπαχτσελί, για να είναι σαφές σε όλους τι θέλει και με ποιες μεθόδους θα το πετύχει. Στον Δήμο Κομοτηνής, ο Αντ. Γραβάνης έχει ως συνεργάτη πρόσωπο που υμνούσε τις νίκες του τουρκικού στρατού εις βάρος των Ελλήνων. Ο νυν δήμαρχος Γ. Γκαράνης, έχοντας πολύ λιγότερο άγχος, είναι πιο προσεκτικός. Στον Δήμο Σαπών ο νυν δήμαρχος, Κ. Χαριτόπουλος, δέχεται κριτική γιατί ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόξενο με τέτοιον τρόπο, ώστε φαινόταν σαν να έσβησαν οι πυρκαγιές στην περιοχή με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Στον Δήμο Ιάσμου υπήρξε συνεργασία του πάλαι ποτέ δημάρχου Κ. Αμούτζα με τον Ιμάμ Τζανέρ, γνωστό για τις προνομιακές σχέσεις του με το «βαθύ τουρκικό κράτος». Η μεγάλη έκπληξη ήρθε με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Τζανέρ. Σε αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται εν ενεργεία αστυνομικός της Τροχαίας Ξάνθης και εν ενεργεία στρατιωτικός. Είναι η πρώτη φορά που το «βαθύ ελληνικό κράτος» συμμετέχει τόσο ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ ενός υποψηφίου φιλικού με το «τουρκικό βαθύ κράτος». Στον μουσουλμανικό Δήμο Αρριανών ο νυν δήμαρχος Α. Ριτβάν, εκείνος που έχει στήσει μνημείο για τον «ήρωα» της Δυτικής Θράκης που «έπεσε» υπέρ της «μητέρας πατρίδας» κατά το πραξικόπημα ενάντια στον Ερντογάν, φαίνεται ότι είναι σε δυσχερή θέση. Αν και ακολούθησε πιστά τη γραμμή του Προξενείου, στηρίζοντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, ο ανθυποψήφιός του Χουσεΐν Ερδέμ κατάφερε να τον ξεπεράσει. Ακόμα και Τούρκοι εισαγγελείς επισκέφθηκαν τα Αρριανά για να δείξουν ποιος έχει το χρίσμα. Και φυσικά διέμειναν στην οικία του Ερδέμ.

Η συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων για τις δημοτικές εκλογές και ο σχηματισμός μεικτών ψηφοδελτίων είναι φυσικά απαραίτητος.

Toυ Νικόλα Ψαρρά
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής