Το ζήτημα της κίνησης δεν είναι μόνο της Τροχαίας, αλλά είναι ένα θέμα που έχουν όλες οι μεγάλες πόλεις, είπε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως το υπουργείο σχεδιάζει παρεμβάσεις, όπως με τα γερανοφόρα, ενώ παράλληλα εντονότερη θα είναι η παρουσία τροχονόμων στους δρόμους.

Ακόμα, ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό να εντοπιστούν οι βασικές αιτίες που προκαλούν μποτιλιάρισμα, ενώ ανέφερε ως αιτίες το παράνομο παρκάρισμα και το διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.


Γιάννης Οικονόμου: Θα ενισχυθούν η αστυνόμευση και οι πεζές περιπολίες

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, είπε πως θα ενισχυθούν η αστυνόμευση και οι πεζές περιπολίες.

Ο υπουργός τόνισε πως μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα αποδεσμευτούν από τη φύλαξη 1.500 αστυνομικοί.

Σχετικά με τις δολοφονίες στη Λούτσα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως έγινε μεθοδική δουλειά, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε άμεσα το σπίτι των δραστών και συνέλαβε έναν από τους δράστες που προσπαθούσε να διαφύγει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως συνεχώς γίνονται βήματα στο επίπεδο της greek mafia.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα ''Παραπολιτικά'' 90,1

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Αθήνα, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Το ζήτημα της κίνησης δεν είναι ζήτημα μόνο Τροχαίας, το ζήτημα της κίνησης απασχολεί όλες τις μεγάλες πόλεις και είναι ένα σύνθετο στο να λυθεί. Είναι ένα θέμα που η λύση του έχει να κάνει με υποδομές, έχει να κάνει με κουλτούρα, έχει να κάνει με συγκοινωνίες και βεβαίως έχει να κάνει και με την παρέμβαση της Τροχαίας. Σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως αυτές με τα γερανοφόρα σε συγκεκριμένα σημεία, για να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης και με μοτοσικλετιστές που θα ανεβοκατεβαίνουν τα ρεύματα, για να έχουμε όπου μπορούμε άμεσες παρεμβάσεις, αλλά σίγουρα έγκαιρη ενημέρωση. Χρειάζεται εντονότερη παρουσία τροχονόμων σε περισσότερα σημεία. Ενισχύσαμε την Τροχαία Αττικής με 50 άτομα και προσθέτουμε άλλα 18 το επόμενο διάστημα και γι' αυτό παρατηρεί ο κόσμος πιο πολλούς τροχονόμους και σε πιο πολλά σημεία και από εκεί και πέρα έχουμε ξεκινήσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε βασικές αιτίες που δημιουργούν μποτιλιάρισμα και που αυξάνουν την ταλαιπωρία. Το παράνομο παρκάρισμα και το διπλοπαρκάρισμα είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Να σας πω ότι η επίδοση καταγραφής παραβάσεων από την ώρα που ξεδιπλώσαμε αυτό το σχέδιο και μετά έχει αυξηθεί κατά 61% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες».

Αναφορικά με την επιστροφή του δακτυλίου, ανέφερε ότι θα γίνει «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης του δακτυλίου, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επεξεργαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο, είναι όμως ένας προβληματισμός εύλογος. Αυτή τη στιγμή στο κομμάτι του δακτυλίου δεν υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά εδώ είμαστε αν συγκοινωνιολόγοι και ειδικότεροι από εμάς έχουν να εισφέρουν στη συζήτηση με χαρά».

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, είπε: «Έχουμε μια στενή συνεργασία αυτό το διάστημα με τον δήμο της Αθήνας και νομίζω ότι υπήρχε συνεργασία και με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η ασφάλεια είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Θα αυξήσουμε τις πεζές περιπολίες, θα ενισχύσουμε την αστυνόμευση. Ένας σχεδιασμός που έχουμε κάνει για εντονότερη αστυνόμευση αρχίζει και αποδίδει σε συνδυασμό και με τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και με τις ΟΠΚΕ και βεβαίως όλο αυτό είναι ένα κομμάτι που συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική μας ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στο πεδίο μέσω ενός αναπροσανατολισμού του δυναμικού. Ξέρετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού για απομάκρυνση αστυνομικών από φυλάξεις στόχων, ώστε να επανέλθουν στο πεδίο. Μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες θα έχουμε τους πρώτους 1.500 που θα αποδεσμευτούν από φυλάξεις και θα γυρίζουν στο πεδίο και αρχές του έτους θα προστεθούν άλλοι 1.000. Ήδη έχουν δοθεί κάποια εκατοντάδες φύλλα πορείας για να γυρίσουν σε υπηρεσίες».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονιών στη Λούτσα, σημείωσε: «Έχει γίνει μια πολύ μεθοδική δουλειά από την Ελληνική Αστυνομία. Πολύ γρήγορα είχε εντοπίσει η Ελληνική Αστυνομία το σπίτι που διέμεναν οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν, συνελέγησαν από εκεί πολύ κρίσιμα στοιχεία, αναλύθηκαν τα στοιχεία αυτά και τα ευρήματα, υπήρξε άμεσα στο αεροδρόμιο η σύλληψη ενός που προσπαθούσε να διαφύγει, υπήρξε εντοπισμός και άλλου ανθρώπου στην πορεία. Πολύ-πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στην υπόθεση αυτή».

Αναφορικά με την Greek Mafia, είπε: «Συνεχώς γίνονται βήματα και συνεχώς οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας όλες τις υποθέσεις προσπαθούν να τις συσχετίσουν και προσπαθούν να τις διαλευκάνουν αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία. Πάντοτε γίνεται και θα εξακολουθεί να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και για την αντιμετώπιση και την εξιχνίαση αυτής της βαριάς εγκληματικότητας αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας».