Τον τελευταίο ενάμιση μήνα είναι ισχυρότερη η παρουσία της Τροχαίας, γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά τον δακτύλιο, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως υπάρχουν παραβάσεις και επιβάλλονται πρόστιμα.

Στη συνέχεια, για τις κάμερες που θα εγκατασταθούν, ανέφερε πως θα αλλάξει την αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Ακόμα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως υπήρξε συνάντηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εντείνει τα μέτρα σε πιθανούς στόχους.

«Είμαστε σε εγρήγορση όχι σε πανικό», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

*Διαβάστε εδώ: Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: ''Εντός του 2023 ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα περίπου 34 χιλιάδες'' - Πόσες αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δεκτές


Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, κος Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με τον δακτύλιο, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Είναι οι πρώτες μέρες εφαρμογής του δακτυλίου, ήδη έχουμε αρχίσει να επισημαίνουμε τις παραβάσεις και να πέφτουν τα αντίστοιχα πρόστιμα και εδώ χρειάζεται ένας εντατικότερος έλεγχος του δακτυλίου, να αντιληφθούν όλοι ότι για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να τον σεβόμαστε».

Ερωτηθείς για την εγκατάσταση καμερών σε διάφορα σημεία της πόλης, απάντησε: «Είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε συγκεκριμένους άξονες.

Την περασμένη Παρασκευή, κάναμε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα κλίμα αμφισβήτησης ότι οι κάμερες που θα να βάλουμε θα είναι κάμερες που θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους εκτός από την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση στο έργο της Αστυνομίας.

Δεύτερον, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν από καιρό εφαρμόσει αυτά τα πολύ αποτελεσματικά και προηγμένα τεχνολογικά συστήματα για να αντλήσουμε τεχνογνωσία σε ότι αφορά και τις προδιαγραφές αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για να τις αξιοποιήσουμε.
Έχουμε ήδη βρει τα χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα όταν θα καταλήξουμε στις προδιαγραφές να πάμε στο διαγωνισμό και βεβαίως είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία δημάρχους του Λεκανοπεδίου της Αττικής, τους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για να μας υποδείξουν τα σημεία. Νομίζω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που όταν το αποκτήσουμε θα αλλάξει αρκετά το υπόδειγμα αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Είναι ένα project της επόμενης διετίας μέχρι να ολοκληρωθεί. Φιλοδοξώ ότι πιλοτικά μπορούμε σταδιακά να βάζουμε πράγματα αλλά στην πλήρη του εξάπλωση το όλο πρόγραμμα νομίζω ότι μια ρεαλιστική πρόβλεψη θα ήταν μια διετία».

«Οι κάμερες δεν είναι ούτε για να κατασκοπεύουμε ούτε για να βάζουμε τη ζωή των ανθρώπων σε πλαίσια, γίνονται για να έχουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ανησυχούμε για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέφερε: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, να έχουμε εντείνει τα μέτρα της εμφανούς αστυνόμευσης σε συγκεκριμένα σημεία και φύλαξης στόχων, να έχουμε τα πληροφοριακά μας δίκτυα ανοιχτά προκειμένου αυτό το διάστημα να είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό».

«Φυλάσσονται μια σειρά από πιθανούς στόχους που αφορούν και ξένους διπλωμάτες και μια σειρά από σημεία που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο στοχοποίησης. Η Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες, να παρακολουθούν τα πράγματα χωρίς υπερβολές και πανικούς με την εγρήγορση που απαιτεί η συγκυρία», συμπλήρωσε.