Δύο εικοσιτετράωρα προτού πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην Πειραιώς «φουλάρουν» τις μηχανές τους προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα σε μία εξόχως πολιτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναμέτρηση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους.

Είναι δεδομένο πως λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, στο κυβερνών κόμμα στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε εκείνες τις περιφέρειες και τους δήμους όπου οι επίσημοι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας συναντούν ισχυρή αντίσταση από «γαλάζιους» ως επί το πλείστον αντάρτες. Ούτως ή άλλως εκπεφρασμένος στόχος από την Πειραιώς είναι να επικρατήσουν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι, ει δυνατόν και στις 13 Περιφέρειες, καθώς στο κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζουν τους δύο γύρους των εκλογών σε περιφέρειες και δήμους ως ένα ιδιότυπο πολιτικό κρας τεστ για την κυβέρνηση, η οποία υπέστη τη λογική φθορά της διαχείρισης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων του καλοκαιριού.

Λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή ανάπαυλα και τη συμμετοχή του στις εργασίες της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας και του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα των 49ων γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας, μετέβη χθες στην Κοζάνη προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση από τον επίσης προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία, πρώην βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Αμανατίδη. «Στηρίζω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κάλεσε βουλευτές και στελέχη της ευρύτερης περιοχής να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους και να συστρατευθούν πίσω από την επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα.

Πόροι για έργα για τις Περιφέρειες

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του εξασφάλισε επιπρόσθετους κοινοτικούς πόρους, ώστε να κατευθυνθούν σε έργα και υποδομές στις Περιφέρειες και επέμεινε ότι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους εξαρτάται από τη στενότερη και αρτιότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επόμενος σταθμός της μίνι περιοδείας του πρωθυπουργού, χθες, ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου η μάχη για τον δήμο της πόλης χαρακτηρίζεται με τα έως τώρα δεδομένα αμφίρροπη, σε μία περιφέρεια υψηλού συμβολισμού για το κυβερνών κόμμα και στην οποία η Νέα Δημοκρατία δεν κατέγραψε και τις καλύτερες των επιδόσεων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου Κωνσταντίνου Ζέρβα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον κομματικό μηχανισμό της πόλης πως θα πρέπει να συστρατευθεί πίσω από την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου. Όπως το έκανε και λίγες ώρες πριν, από την Κοζάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί εμβληματικά έργα της πρώτης διακυβέρνησής του, επιχειρώντας κατά αυτόν τον τρόπο να καταδείξει πως η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και τους τοπικούς φορείς φαντάζει η καλύτερη συνταγή για την ταχύτατη προώθηση και υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων σε κάθε νομό και περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να υποτιμήσετε την τεράστια τεχνική δυσκολία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου αλλά και την πολύ μεγάλη επιτυχία αυτής της δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αττικό Μετρό, το Υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε τη δέσμευση που προσωπικά είχα δώσει στους Θεσσαλονικείς ότι θα έχετε και μετρό και αρχαία».

Επένδυση

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των παλαιών Κεραμείων Αλλατίνη, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επένδυση «πιλότο» και για τις επόμενες που θα υλοποιηθούν στην πόλη και ευρύτερα στη χώρα. Κομματικές πηγές αναφέρουν, εξάλλου, στην «Απογευματινή» ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, «γαλάζιοι» επιτελείς προεξοφλούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί Περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς αυτές αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να κριθούν στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, στην Πειραιώς το κυβερνών κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τέσσερις έως και επτά Περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα υπολείπονται θεαματικά της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ των εκλογών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5/10