Για την  ψηφιοποίηση των ιατρικών ραντεβού, αλλά για τις λίστες των χειρουργείων μίλησε ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.  Ειδικότερα ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο μοντέλο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για την πλήρη ψηφιοποίηση των λιστών στα χειρουργεία, σημειώνοντας πως θα είναι όμοιο με αυτό που ακολουθήθηκε στον εμβολιασμό κατά της covid-19. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 - 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα» Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει". Τους επόμενους μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

"Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα…". Σημείωσε ότι η covid-19 και στη δική μας χώρα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες αύξησε κατά 25% περίπου τη λίστα των χειρουργείων. Έχουμε αναμονή γι' αυτό που ονομάζονται "ψυχρές επεμβάσεις", πρόσθεσε.

Μάριος Θεμιστοκλέους για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ απέφερε τους δύο - τρεις μήνες που εφαρμόζεται 30% αύξηση στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές που εφαρμόζεται το μέτρο και 1.500 διακομιδές.  "Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ", είπε.

"Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια", είπε.

Θεμιστοκλέους: Για την ανακαίνιση των Νοσοκομείων δρομολογήθηκαν έργα άνω του 1 δισ.

Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νεότερο νοσοκομείο, πρόσθεσε, που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια.

Αναφέρθηκε στα έργα ανακαίνισης που έχουν δρομολογηθεί άνω του 1 δις , αλλά και στην καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων, τα οποία μπορούν με παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των διοικήσεων να λυθούν, είπε.

"Το ΕΣΥ είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμός και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει την μεγάλη εικόνα. Έχω ξαναπεί ότι το ΕΣΥ συνδιαλλάσσεται με 100.000 κόσμο την ημέρα. 100.000 και το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους".

Αλλαγές στις διοικήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη νέα σελίδα για την υγεία, αλλά και στις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη: