Οι περισσότεροι στους αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους μετρούσαν στα… δάχτυλα του ενός χεριού τους δήμους στην Κρήτη που ανέμεναν να οδηγηθούν σε β' εκλογικό γύρο.

Και αυτό συνέβαινε, σύμφωνα με τα neakriti.gr και τον δημοσιογράφο Σαββίδη Μπάμπη, λόγω του μικρότερου αριθμού υποψήφιων συνδυασμών και του νέου εκλογικού συστήματος, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επιλογή του δημάρχου με ποσοστό 43% συν 1, αντί για το 51% που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές του 2019.

Διαβάστε εδώ: Κρήτη: Με την… πρώτη οι 21 στους 24 δήμους

Και όντως, σύμφωνα με τα neakriti.gr, τα αποτελέσματα της κάλπης επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς την ώρα που έκλεινε η ψηφοφορία, φάνηκε ότι μόνο τρεις δήμοι θα υποβληθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών: ο Δήμος του Αγίου Νικολάου, ο Δήμος της Ιεράπετρας και ο Δήμος της Χερσονήσου. Αν και οι πιθανότητες του Ζαχαρία Δοξαστάκη να πετύχει τον απαιτούμενο συνδυασμό 43% συν 1 στον τελευταίο αυτόν δήμο παρέμεναν ανοιχτές...

Δήμος Αγίου Νικολάου

Από νωρίς το βράδυ, με την έναρξη της ενσωμάτωσης των πρώτων αποτελεσμάτων, είχε αρχίσει να γίνεται φανερό ότι δεν θα προέκυπτε εκλογή κάποιου υποψηφίου από τη χθεσινή α' Κυριακή στον Δήμο Αγίου Νικολάου και έτσι η δεδομένη αλλαγή «σκυτάλης» στον δημαρχιακό θώκο (μιας και ο απερχόμενος δήμαρχος Αντώνης Ζερβός δεν κατέβηκε αυτή τη φορά υποψήφιος) θα κριθεί στον β' γύρο, όπου θα «μονομαχήσουν» οι Θωμάς Χαριτάκης και Μανόλης Μενεγάκης, οι οποίοι έδιναν σκληρή μάχη.

Απουσία του απερχόμενου δημάρχου, οι δύο υποψηφιότητες από την παράταξη Ζερβού, αυτές δηλαδή των Χάρη Αλεξάκη και Θωμά Χαριτάκη, φαίνεται ότι συνοδεύτηκαν από μια διάσπαση δυνάμεων εντός της ίδιας πάνω-κάτω δεξαμενής ψηφοφόρων, κάτι που προφανώς ευνόησε σε κάποιον βαθμό τον Μανόλη Μενεγάκη.

Μάλιστα, η εκλογική βραδιά είχε έντονο ενδιαφέρον, με σασπένς και διακυμάνσεις!

Στην αρχή της ενσωμάτωσης είχε πάρει προβάδισμα ο Μανόλης Μενεγάκης, αφήνοντας 2ο τον Θωμά Χαριτάκη, ωστόσο όταν η ενσωμάτωση άρχισε να ανεβαίνει πάνω από το 35%, είχαμε αλλαγή σκηνικού, με τον Θωμά Χαριτάκη να παίρνει κεφάλι, αφήνοντας 2ο τον Μανόλη Μενεγάκη, ο οποίος αργότερα είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον κ. Χαριτάκη. Είναι ενδεικτικό πως στο 63,33% της ενσωμάτωσης ο Θωμάς Χαριτάκης ερχόταν οριακά πρώτος με 35,43%, με τον Μανόλη Μενεγάκη να ακολουθεί κατά πόδας με 35,07%.

Στο 24,38% ήταν το ποσοστό του Χάρη Αλεξάκη, ενώ ο Γιώργος Φιλιππάκης λάμβανε 5,13%, έναντι 4,51% που είχε λάβει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Δήμος Ιεράπετρας

Σκηνικό καρμπόν με τον Δήμο Αγίου Νικολάου είχαμε χθες και στον Δήμο Ιεράπετρας, που επίσης οδηγείται σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, όπως είχε συμβεί και στις δημοτικές εκλογές του 2019. Ανεξαρτήτως, πάντως, του ποιος θα αναδειχθεί νέος δήμαρχος την ερχόμενη Κυριακή, στον Δήμο Ιεράπετρας έχουμε δεδομένα μια ανατροπή και δη ηχηρή, αφού ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης ήρθε 3ος, πίσω από τους Γιάννη Γουλιδάκη και Μανόλη Φραγκούλη, που θα αναμετρηθούν στη β' Κυριακή για τον δημαρχιακό θώκο. Πρώτος, στο 47,37% της ενσωμάτωσης, ερχόταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, με ποσοστό 38,04%. Δεύτερος ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη, Μανόλης Φραγκούλης, που συγκέντρωνε 33,04%.

Είναι προφανές ότι ο κ. Φραγκούλης άντλησε ψήφους από τη δεξαμενή του κ. Καλαντζάκη, όπως πιθανώς να έχει γίνει βεβαίως και με τον Γιάννη Γουλιδάκη.

Στο 25,13% ήταν το ποσοστό του Θεοδόση Καλαντζάκη, ενώ αύξηση δυνάμεων κατέγραφε η Μαρία Κοτσυφάκη με 3,80%, έναντι 2,74% που είχε λάβει το 2019. 

«Θρίλερ» στον Δήμο Χερσονήσου - Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Την ερχόμενη Κυριακή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Δήμο Χερσονήσου, όπου η επιστροφή του πρώην δημάρχου Ζαχαρία Δοξαστάκη ανακάτεψε άρδην, όπως αποδείχθηκε στην κάλπη, τους συσχετισμούς και τα δεδομένα.

Ραντεβού για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους στον β' εκλογικό γύρο φαινόταν να δίνουν την ώρα που έκλεινε η ύλη της «Ν.Κ.», λοιπόν, ο πρώην δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που στο 50% της ενσωμάτωσης συγκέντρωνε 39,27%, με τον απερχόμενο δήμαρχο Γιάννη Σέγκο, που ερχόταν 2ος, λαμβάνοντας την ώρα εκείνη 29,75%, νιώθοντας πάντως σχετικά κοντά την ανάσα του 3ου Γιώργου Μεραμβελιωτάκη, που συγκέντρωνε 27,78%, απειλώντας τον νυν δήμαρχο στη μάχη για τη 2η θέση-πρόκριμμα στον β’ εκλογικό γύρο. Όπως φαίνεται την ερχόμενη Κυριακή, ο Γιάννης Σέγκος θα επιχειρήσει νέα, ανάλογη ανατροπή όπως το 2019 (όταν και είχε εκλεγεί ανατρέποντας το εις βάρος του αποτέλεσμα από τον α' γύρο), ωστόσο ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης έχει μια σημαντική παρακαταθήκη σε διαφορά ψήφων.

Καταλυτικός παράγοντας θα είναι προφανώς η «δεξαμενή» ψήφων του 3ου πόλου, δηλαδή του Γιώργου Μεραμβελιωτάκη.

Στο ίδιο επίπεδο ενσωμάτωσης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωνε 2,85% (το ’19 είχε λάβει 3,20%).

Πηγή: neakriti.gr