Νέες κάλπες αύριο για την ανάδειξη νέων δημοτικών Αρχών σε 84 δήμους και ενώ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κρίθηκαν 247 δήμοι, με 168 δημάρχους να έχουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. Τη δεύτερη Κυριακή τα αυτοδιοικητικά επιτελεία της Πειραιώς υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν τους μισούς από τους 84 δήμους όπου θα στηθούν κάλπες.

Οι μάχες των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στην Αττική η εκλογική μάχη αφορά 27 από τους 66 δήμους της Περιφέρειας, με τη μεγάλη πλειονότητα των μονομάχων του δεύτερου γύρου να δηλώνουν ανεξάρτητοι και τα ψηφοδέλτιά τους να έχουν υποψήφιους από ένα ευρύτατο φάσμα του δημοκρατικού τόξου. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν σε κάθε δήμο την πολιτική ταυτότητα του υποψήφιου δημάρχου, ό,τι και αν δηλώνει για τις ανάγκες της προεκλογικής μάχης. Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που έχουν αναφορά στην κεντροδεξιά παράταξη, αν και δεν έχουν επίσημη στήριξη. Σε τέσσερις δήμους της Αττικής και στην Πάτρα διεκδικούν τη δημοτική Αρχή οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ.

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι όμως θα γίνουν πρώτα στην Πάτρα, με τον Κώστα Πελετίδη να μην έχει «κλειδώσει» την πρωτιά με αντίπαλο τον Κώστα Σβόλη, αλλά και στους εξής δήμους της Αττικής: Στον Δήμο Καισαριανής ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος συγκέντρωσε 35,3% έναντι του νυν δημάρχου Χρήστου Βοσκόπουλου (30,5%). Στον διπλανό Δήμο του Βύρωνα προηγείται με 35,2% ο Μίλτος Μπαντής, κοινός υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, και θα αναμετρηθεί με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έλαβε 21,7% στις 8 Οκτωβρίου. Στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος (42,84%) προερχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με την υποψήφια της ΝΔ, Κρίστη Αγαπητού (25,5%), την οποία στηρίζει ο τρίτος την περασμένη Κυριακή, γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας. Στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού ο νυν δήμαρχος Τάσος Μπινίσκος (20,6%) με τον Νίκο Τσιλίφη (20,1%). Στον Δήμο Ζωγράφου ο νυν δήμαρχος Βασίλης Θώδας με 37,8% με την πρώην δήμαρχο Τίνα Καφατσάκη με 28%. Στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας προβάδισμα διατηρεί ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος (26,1%) με αντίπαλο τον Γιάννη Τομπούλογλου (22,5%). Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου η Μαρία Ανδρούτσου με 37,4% διατηρεί προβάδισμα έναντι του Στέλιου Μαμαλάκη με 22,3%.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα τελευταία προγνωστικά για τις έξι περιφέρειες - Ποιοι κερδίζουν το στοίχημα του β' γύρου

Γρίφος η Νέα Σμύρνη

Μάχη ψήφο με ψήφο θα δοθεί στη Νέα Σμύρνη, με τον Γιώργο Κουτελάκη (28,8%) να προηγείται βραχεία κεφαλή της Δήμητρας Νάνου (26,7%). Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής θα αναμετρηθεί ο Γιάννης Μυλωνάκης (25,3%) με τον Γιάννη Σταθόπουλο (22,97%). Στο Νέο Ηράκλειο προβάδισμα διατηρεί ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος (41,7%), με αντίπαλο τον Γιώργο Παπαδημητρίου (30,9%). Ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων προηγείται στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης (31,1%) με αντίπαλο τον Μάριο Ψυχάλη (27,2%). Στη Νέα Ιωνία ο Παναγιώτης Μανούρης (38%) διατηρεί προβάδισμα έναντι της Δέσποινας Θωμαΐδου (20,3%). Στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού φαβορί για την επανεκλογή του παραμένει ο νυν δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος (38,4%) με αντίπαλο τον Δημήτρη Οικονόμου (15,3%). Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού στον δεύτερο γύρο θα έρθουν αντιμέτωποι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης (38,9%) και ο Χαράλαμπος Μπονάτσος (30,8%). Τέλος, στην Πετρούπολη ο νυν δήμαρχος Στέφανος Βλάχος προηγείται (36,7%) του πρώην δημάρχου Βαγγέλη Σίμου (28,6%).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή