Με μεγάλη αισιοδοξία σε έξι δήμους μπαίνει το ΚΚΕ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Περισσός είναι από τους κερδισμένους των αποτελεσμάτων της 8ης Οκτωβρίου, καθώς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστά και ψήφους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το ΚΚΕ εισέρχεται στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με 6 υποψηφίους, ενώ στους δήμους που δεν κατέρχεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον κόσμο να ρίξει «λευκό-άκυρο» προκειμένου να εκφραστεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τον Δήμο Πάτρας, που είναι και ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας. Εκεί, το μεγάλο «φαβορί» είναι ο κομμουνιστής δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου συγκέντρωσε 39,96%. Απέναντί του έχει τον Κώστα Σβόλη, ο οποίος ακολουθεί με 14 μονάδες διαφορά.

Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί αν θα είναι ΚΚΕ και ο δήμαρχος Καισαριανής. Τη «μάχη» για τον Περισσό δίνει ο Ηλίας Σταμέλος, που έλαβε ποσοστό 35,31%, και απέναντί του έχει τον νυν δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο με 30,56%.

Ντέρμπι αναμένεται και στην Πετρούπολη, καθώς τον δημαρχιακό θώκο έναντι του Στέφανου Βλάχου διεκδικεί ο πρώην δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Σίμος.

Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη το ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Κατηφές θα έχουν αντίπαλο τον Κωνσταντίνο Μαραγκάκη, ο οποίος στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών συγκέντρωσε ποσοστό 42,85%.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς και στο Χαϊδάρι, προκειμένου να ξαναβρεθεί στον δημαρχιακό θώκο ο Μιχάλης Σελέκος. Σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός έλαβε ποσοστό με 31,11% και ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Σελέκος 27,59%.

Η 6η αναμέτρηση του ΚΚΕ στους δήμους θα είναι στον Τύρναβο, με επικεφαλής τον Αστέριο Τσικριτσή, που στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έλαβε ποσοστό 32,49%. Απέναντί του θα έχει τον Αμάρι-Σάμερ Αθανάσιο που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Με "αέρα" στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΚΚΕ

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ερμηνεύουν τη νέα άνοδο που παρουσίασε, λίγους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, ως αποτέλεσμα διεργασιών στην κοινωνία που δείχνουν ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Αυτό αποτυπώθηκε και στη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ να εκτιμά πως «συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα» και παράλληλα «ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα». Πάντως, τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και το Πολιτικό Γραφείο, σε σχετική ανακοίνωσή του, τόνισαν ότι ο συνολικός συσχετισμός εξακολουθεί να παραμένει αρνητικός.

Στον Περισσό θεωρούν ότι το αποτέλεσμα έχει αντανάκλαση στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς με δεδομένη την εικόνα που παρουσιάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ουσιαστικά κατοχυρώνει έναν ρόλο δυναμικής και μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Η ανοδική τάση του ΚΚΕ αντιστοιχεί σε 10% στις 13 Περιφέρειες έναντι 6,86% που ήταν η άνοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 (αύξηση 3,2%) και έναντι του 7,68% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Ιδιαίτερη είναι η ικανοποίηση για την Αττική, την Ικαρία και την Πάτρα, όπου αναμένεται η επανεκλογή Πελετίδη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην Περιφέρεια της Αττικής το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτο, παγιώνοντας την εικόνα των εθνικών εκλογών, καθώς ο υποψήφιος Γιάννης Πρωτούλης συγκέντρωσε 13,87%, καταγράφοντας άνοδο 5,5 ποσοστιαίων μονάδων από τις περιφερειακές εκλογές του 2019 ( + 8,28%, που αντιστοιχεί σε 40.000 επιπλέον ψήφους). Στην Αθήνα, ο Νίκος Σοφιανός ήρθε τέταρτος με 12,88% (έναντι 7,46% το 2019). Σημειώνεται δε ότι στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών το ΚΚΕ εξέλεξε έναν δήμαρχο, τον Φανούρη Καρούτσο στην Ικαρία, ξανακερδίζοντας τον δήμο ύστερα από χρόνια.

ΚΚΕ για β’ γύρο αυτοδιοικητικών: Απέναντι σε εκβιασμούς απάντηση είναι μόνο η εκλογή των αγωνιστών

Το ΚΚΕ καλεί σε στήριξη των υποψηφίων του που μετέχουν στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και πρώτα και κύρια του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, και σημειώνει πως η εκλογή τους θα είναι εξέλιξη προς το συμφέρον των εργαζομένων συνολικά, «θα επιδράσει θετικά στον γενικό πολιτικό συσχετισμό μπροστά στις μάχες που έρχονται».

Από εκεί και πέρα, ο Περισσός «δίνει γραμμή» για λευκό ή άκυρο: «Στους υπόλοιπους δήμους και τις περιφέρειες, όπου τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είναι στον δεύτερο γύρο, καλούμε τον λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης (με λευκό ή άκυρο) εκείνων των κομμάτων και των συνδυασμών –όπως κι αν ονομάζονται– που κινούνται στην ίδια γραμμή και υπηρετούν την τοπική διοίκηση ως “μακρύ χέρι” του κράτους, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα μας βρουν απέναντι από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης στις αντιλαϊκές επιλογές τους».