Νικητές αλλά και μεγάλους ηττημένους έβγαλε η κάλπη της 8ης Οκτωβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαιώνει το αμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές, κερδίζοντας από την πρώτη Κυριακή επτά περιφέρειες της χώρας, με τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος να καταλαμβάνουν μεγάλα ποσοστά.

Ειδικότερα, από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια κατάρρευσης στα ποσοστά του και μονιμοποίησης στην τρίτη θέση δήμων και περιφερειών, με ελάχιστους να επιχειρούν να σημειώσουν νίκη μέσω του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του, με χαρακτηριστική περίπτωση την σαρωτική νίκη με 78% του Σταύρου Αρναουτάκη που στηρίχθηκε και από την ΝΔ. Σε αρκετές περιφέρειες βρέθηκε στη δεύτερη θέση, προεξέχοντος του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη

Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην δεύτερη θέση στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Νικηφόρος Παπανικόλας), στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), στην περιφέρεια Θεσσαλίας με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα, καθώς και στην Κεντρική Μακεδονία.

@parapolitika Νικητές και χαμένοι της 8ης Οκτωβρίου #parapolitikagr #politcs #autodioikitikes2023 #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr








Ως νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άνοδος των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, με τον Γιάννη Πρωτούλη στην Περιφέρεια Αττικής να λαμβάνει σχεδόν 14% και να πλασάρεται στην τρίτη θέση, ενώ θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε Πετρούπολη, Καισιαριανή, Νίκαια - Ρέντη, Χαϊδάρι και Πάτρα, όπου ο Κώστας Πελετίδης κατετάγη πρώτος με ποσοστό 40%.