«Σήμερα πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, είναι όμως και μια μεγάλη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ελληνικός λαός του έστειλε συγκεκριμένο μήνυμα. Έχουμε αγώνες και προκλήσεις μπροστά μας, είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του δήλωση έπειτα από την νίκη του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τον πρώτο γύρο και με την σαρωτική νίκη του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη με 78%, σε αρκετές περιφέρειες κατέλαβε τη δεύτερη θέση δίχως να βρεθεί στο δεύτερο γύρο, λόγω αυτοδυναμίας του εκάστοτε πρώτου, αντίστοιχα βρέθηκε στο δεύτερο γύρο σε δήμους και την περιφέρεια Θεσσαλίας. Η τελευταία ήταν αυτή που χάρισε μία επιπλέον νίκη στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να κερδίσει καμία περιφέρεια, ούτε κανέναν μεγάλο δήμο.


Το ''θαύμα'' της Αθήνας

Ο Χάρης Δούκας κατάφερε να εκλεγεί νέος δήμαρχος Αθηναίων, ανατρέποντας το 41 – 14 του πρώτου γύρου απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και με ποσοστό 55,96 – 44,04 στον δεύτερο γύρο, ''τούμπαρε'' τα δεδομένα.

Ο καθηγητής που μπήκε πρόσφατα στην κεντρική πολιτική σκηνή, κατόρθωσε από τους 19.842 ψήφους που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο να ξεπεράσει τον Κώστα Μπακογιάννη με σχεδόν 14.000 ψήφους. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων συγκέντρωσε 64.055 ψήφους, με τον Κώστα Μπακογιάννη από τους 57.800 ψήφους του πρώτου γύρου να πέφτει στους 50.403.

«Το πιο ωραίο ταξίδι τώρα ξεινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε», ανέφερε όταν η εκλογή του το βράδυ της Κυριακής «κλείδωσε». Το όραμα του για τον Δήμο της Αθήνας, βασίζεται σε πυλώνες και την Αθήνα του μέλλοντος, όπως αυτός του περιβάλλοντος, της ενέργειας αλλά και των βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών.

Η νίκη Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξελέγη ο Στέλιος Αγγελούδης, ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το σαρωτικό 70%, υπογράμμισε κατά τις πρώτες του δηλώσεις πως «Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί για μια καλύτερη καθημερινότητα. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Είναι η ώρα της δουλειάς».

Η μεγάλη ανατροπή Κουρέτα

Τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έστεψαν νικητή τον Δημήτρη Κουρέτα έναντι του Κώστα Αγοραστού, ανατρέποντας έτσι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου όπου ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπολειπόταν ελάχιστα από το απαιτούμενο για αυτοδυναμία 43%.

Ο Δημήτρης Κουρέτας συγκέντρωσε 59,68%, ενώ ο Κώστας Αγοραστός 40,35%, με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο να έχει την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμαρχοι που προέρχονται από ΠΑΣΟΚ

Δήμος Αθηναίων: Χάρης Δούκας

Δήμος Αιγάλεω: Λάμπρος Σκλαβούνος

Δήμος Βέροιας: Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

Δήμος Βύρωνα: Σωτηρόπουλος Αλέξιος

Δήμος Ηλιούπολης: Ψυρρόπουλος Ευστάθιος

Δήμος Θέρμης: Παπαδόπουλος Θεόδωρος

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αγγελούδης Στυλιανός

Δήμος Ιλιού: Αλεβίζου Κουκουβίνου Ανδριάνα

Δήμος Ιωαννιτών: Μπέγκας Θωμάς

Δήμος Καβάλας: Μουριάδης Θεόδωρος

Δήμος Καλαμαριάς: Αράπογλου Χρυσή

Δήμος Καλλιθέας: Κώστας Ασκούνης

Δήμος Κομοτηνής: Γκαράνης Ιωάννης  

Δήμος Κορινθίων: Σταυρέλης Νικόλαος

Δήμος Μυτιλίνης: Χριστόφας Παναγιώτης

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Δανιηλίδης Συμεών (Σίμος)

Δήμος Πειραιά: Μώραλης Ιωάννης

Δήμος Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος

Δήμος Σερρών: Μητλιάγκα Βαρβάρα

Δήμος Χανίων: Σημανδηράκης Παναγιώτης

Αγίας Βαρβάρας: Μίχος Λάμπρος

Αγίας Παρασκευής: Μυλωνάκης Ιωάννης

Αλίμου: Κονδύλης Ανδρέας

Ηρακλείου Αττικής: Μπάμπαλος Νικόλαος

Λυκοβρυσης - Πεύκης: Ψυχάλης Μάριος Γεώργιος

Μαλεβιζίου: Μποκέας Μενέλαος

Μίνωα Πεδιάδος: Κεγκέρογλου Βασίλειος

Μοσχάτου Ταύρου: Ευθυμίου Ανδρέας

Νέας Σμύρνης: Κουτελάκης Γεώργιος

Παλλήνης: Αηδόνης Χρήστος

Τρίπολης: Τζιούμης Κωνσταντίνος

Χερσονήσου: Δοξαστάκης Ζαχαρίας.

Περιφεριάρχες που στήριξε το ΠΑΣΟΚ

Περιφέρεια Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημήτρης Κουρέτας.