Με 8 στις 13 κερδισμένες Περιφέρειες η ΝΔ μπορεί να αισθάνεται κυρίαρχη της πολιτικής πραγματικότητας, η απώλεια όμως του «13 στα 13» ήχησε δυνατά και σκίασε τη χθεσινή επικράτηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όσο και αν ο στόχος φάνταζε πολύ δύσκολος εξαρχής.

Όπως ήχησε η ήττα του Κώστα Αγοραστού στην «πληγωμένη» Θεσσαλία, καθώς ο τέως πλέον περιφερειάρχης φάνηκε να πλήρωσε λάθη και παραλείψεις που έγιναν στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Από την άλλη, η νίκη του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, τον οποίο πίστεψε πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξού και δύο φορές βρέθηκε στο πλευρό του, επαναβεβαίωσε το γενικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή το κυβερνών κόμμα κρατά στα χέρια του τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στην κεντρική πολιτική σκακιέρα.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αυτή είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης από τα κόμματα

Καθαρή «γαλάζια» νίκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Καθαρή «γαλάζια» νίκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Δημήτρης Πτωχός εξελέγη περιφερειάρχης για πενταετή θητεία με ποσοστό 52,77% έναντι του Πέτρου Τατούλη που συγκέντρωσε 47,23%. Τον κ. Πτωχό υποστήριξε η ΝΔ και στο ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις κεντρικές κατευθύνσεις των κομμάτων τους.

Ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διεκδίκησε με αξιώσεις την Περιφέρεια με τη στήριξη και σημαντικών αυτοδιοικητικών στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης. Ωστόσο, η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο του κ. Πτωχού χτύπησε «κόκκινο» και έδωσε τη νίκη στον υποψήφιο που επέλεξε η ΝΔ και είχε και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς, μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την εκλογή του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Η Πελοπόννησος σήμερα μίλησε, η Πελοπόννησος σήμερα νίκησε, η Πελοπόννησος σήμερα έδωσε απαντήσεις, η Πελοπόννησος σήμερα αποφάσισε να πάει μπροστά με τον Δημήτρη Πτωχό περιφερειάρχη».

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, χαρακτήρισε δάσκαλό του τον Αντώνη Σαμαρά. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξη της ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε, τη βοήθεια που μου έδωσε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και φυσικά, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στάθηκε κάτι παραπάνω από δάσκαλός μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κυρίαρχη η ΝΔ αλλά "λαβωμένη" - Κέρδισε 8 από τις 13 Περιφέρειες - Πλειοψηφούν οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι

Παραμένει «γαλάζια» η Δυτική Μακεδονία

Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη στη Δυτική Μακεδονία. Η Περιφέρεια παραμένει «γαλάζια», αλλά ο υποψήφιος που στήριξε η ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, νυν περιφερειάρχης, συγκέντρωσε μόλις 43% έναντι του «γαλάζιου αντάρτη», Γιώργου Αμανατίδη, που πήρε το 57% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο κ. Αμανατίδης ήταν βουλευτής της ΝΔ μέχρι τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και όταν δεν επανεξελέγη ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφασή του αυτή οδήγησε στη διαγραφή του από τη ΝΔ, χωρίς αυτό να τον μεταπείσει στην απόφασή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια.

Την εκλογή του υποστήριξαν στον δεύτερο γύρο πολλοί ψηφοφόροι από τις παρατάξεις που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, αλλά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ανεργία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με την απολιγνιτοποίηση να στερεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας μόλις το 33% των εγγεγραμμένων οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες στον Β΄ γύρο. Η Δυτική Μακεδονία είναι ίσως η πιο φτωχή Περιφέρεια της χώρας, με σημαντική μείωση πληθυσμού, όπως δείχνει η τελευταία απογραφή του 2021. Ο κ. Αμανατίδης από την αρχή της θητείας του θα έχει να επιλύσει ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στα Επτάνησα

Καθαρή νίκη πέτυχε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Ιωάννης Τρεπεκλής, ανεξάρτητος του κεντροδεξιού χώρου και επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνια Εποχή» με ποσοστό 65%, έναντι της Ρόδης Κράτσα («Ιόνιο Δυνατά! Κάθε νησί ψηλά») που συγκεντρώνει το 35% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η κ. Κράτσα βρισκόταν στο τιμόνι της Περιφέρειας από το 2019. Η συμμετοχή των εκλογέων ήταν εξαιρετικά χαμηλή και άγγιξε μόλις το 29,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, βαρύνουσα σημασία στη νίκη του κ. Τρεπεκλή είχε η τοποθέτηση των ψηφοφόρων των υποψηφίων που αποκλείστηκαν από τον β' γύρο των περιφερειακών εκλογών (Γαλιατσάτος Θόδωρος, Μπαλού Αλεξάνδρα, Δρυ Μαρία). Όσοι αποφάσισαν να πάνε και να ψηφίσουν δεν επέλεξαν να στηρίξουν την κ. Κράτσα αλλά τον αντίπαλό της. Ωστόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παραμένει «γαλάζια», αφού ο κ. Τρεπεκλής έχει αναφορά στην κεντροδεξιά παράταξη και έχει διατελέσει δήμαρχος Κερκυραίων με τη στήριξη της ΝΔ.

Τα Ιόνια Νησιά είναι μια Περιφέρεια με πολλές ανισομέρειες και διαφορετικούς παραγωγικούς προσανατολισμούς, με τους πολίτες που κατοικούν εκεί να περιμένουν να δοθεί λύση στα προβλήματά τους από τη νέα περιφερειακή Αρχή και την κοινοτική χρηματοδότηση, που αναμένεται να «τρέξει» την επόμενη εξα ετία και να γεμίσει τα περιφερειακά ταμεία.

Στη Θεσσαλία

Η νίκη του κοινού υποψήφιου περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, Δημήτρη Κουρέτα, με 60%, είναι καθαρή έναντι του Κώστα Αγοραστού, που συγκέντρωσε μόλις το 40% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο κ. Αγοραστός είχε τη στήριξη της ΝΔ και μέχρι τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί με πολύ υψηλά ποσοστά, που του έδιναν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Η συμμετοχή στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 40% των εκλογέων και η αυξημένη αποχή σε σχέση με τον α' γύρο έπληξε κυρίως τον κ. Αγοραστό. Η ήττα του δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά έμπειροι στα της Αυτοδιοίκησης παρατηρούσαν τις τελευταίες μέρες να αυξάνεται η αντι-συσπείρωση απέναντί του, ιδιαίτερα έπειτα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που επιθυμούσαν να τον στηρίξουν, αλλά τελικά οι πολίτες το εισέπραξαν διαφορετικά.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφεραν αυτό που στον α΄ γύρο έμοιαζε αδύνατο. Η νέα Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας που θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους προς αναζήτηση πόρων επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμα: Περιφέρεια Θεσσαλίας - Αγοραστός: "Κατορθώσαμε να πάμε τη Θεσσαλία πολύ ψηλά στην Ευρώπη και τον κόσμο"

Στο Βόρειο Αιγαίο

Η μονομαχία δύο υποψηφίων από την κεντροδεξιά παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο έληξε με νίκη του νυν περιφερειάρχη και «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη με 54,7%, έναντι 45,3% του Αλκιβιάδη Στεφανή που είχε την υποστήριξη της ΝΔ. Η υποψηφιότητα του κ. Στεφανή είχε ισχυρή δυναμική και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ακριτικής Περιφέρειας, η οποία δέχεται κατά καιρούς μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι παράλια.

Ωστόσο, η σχέση που είχε αναπτύξει ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης με τμήματα του πληθυσμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ψηφίζουν παραδοσιακά κεντροδεξιά δεν μπόρεσε να διαρραγεί και να δώσει στον κ. Στεφανή το προβάδισμα της νίκης. Φορείς και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αφανώς, στήριξαν τον κ. Μουτζούρη, τον οποίο επέλεξαν στον β' γύρο, αλλά και όσοι ψηφοφόροι άλλων παρατάξεων αποκλείστηκαν από τον β' γύρο ψήφισαν τον νυν περιφερειάρχη, «σπάζοντας» τις γραμμές για άκυρο, λευκό και αποχή.

Ο κ. Μουτζούρης έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν η νησιωτικότητα και η έλλειψη συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, που καταδικάζει τους νησιώτες σε μια ιδιότυπη απομόνωση. Η συμμετοχή των εκλογέων και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αγγίζει μόλις το 35% του εκλογικού σώματος.

Ανατ. Μακεδονία-Θράκη

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» έκανε την ανατροπή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κέρδισε τη μάχη στην ακριτική Περιφέρεια συγκεντρώνοντας 50,91% των εγκύρων ψηφοδελτίων έναντι 49,09% του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου με την «Περιφερειακή Αναγέννηση» που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ. Η θητεία του κ. Μέτιου κρίθηκε αρνητικά από τους πολίτες και δεν του έδωσαν εντολή για μια νέα περιφερειακή θητεία.

Στην ακριτική Περιφέρεια και στην απόφαση του εκλογικού σώματος βάρυνε και η όχι επιτυχημένη διαχείριση της περιφερειακής Αρχής στις καταστροφικές πυρκαγιές του Έβρου το περασμένο καλοκαίρι. Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ο κ. Τοψίδης δήλωσε: «Νίκησαν οι πολίτες της περιφέρειας και η Περιφέρειά μας. Μόλις μου τηλεφώνησε και με συνεχάρη ο περιφερειάρχης και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων».

«Από αύριο θα έχουμε ένα γραφείο στην Περιφέρεια για να δουλέψουμε. Από αύριο θα είμαι περιφερειάρχης για όλους τους πολίτες, και για όσους μας ψήφισαν και για όσους δεν μας ψήφισαν. Δεν χωράνε διακρίσεις και κόμματα, τα προβλήματα του τόπου είναι το κόμμα μας. Θα δουλέψουμε για εσάς, η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή και το τηλέφωνό μου, και καθημερινά θα είμαστε σε διαβούλευση. Ο τόπος αυτός θα πάει μπροστά είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι», κατέληξε ο κ. Τοψίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή