Την αίσθηση ότι οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ δεν θα επηρεάσουν µακροπρόθεσµα το εµπόριο της Ελλάδας µε το Ισραήλ εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Οπως σηµειώνει ο πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιµελητηρίου, Βασίλης Παΐσιος, καµία πλευρά δεν συµφέρει -και ειδικά αυτή του Ισραήλ- να εισέλθει σε µια κατάσταση εσωστρέφειας λόγω των τραγικών γεγονότων που σηµειώνονται στη Γάζα.

Παρά το σοκ, «πιστεύω ότι η κατάσταση, σε έναν µεγάλο βαθµό, θα εξοµαλυνθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα ζητήµατα της οικονοµίας και της παραγωγής», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιµελητηρίου.

Προσθέτει ακόµη ότι από τις επαφές που υπήρξαν µέχρι σήµερα και µε δεδοµένο ότι εξαλείφθηκε ο άµεσος κίνδυνος της εισβολής και των δολοφονιών αµάχων αδιακρίτως, η καλύτερη λύση που θα επιδιώξουν οι Ισραηλινοί είναι το… business as usual.

«Η πρόθεσή τους», σηµειώνει, «είναι να µην αφήσουν το κράτος, τη βιοµηχανία και την οικονοµία τους να παραλύσουν». Αυτό φάνηκε και από τις κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ να στηρίξει το σέκελ, µε τις αγορές του νοµίσµατος να ξεπερνούν τα 45 δισ. δολάρια µέσα σε λίγες ώρες.

Σηµειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, παρά τη µεγάλη αυτή δαπάνη, διαθέτει τουλάχιστον άλλα 150 δισ. δολ. για τη στήριξη του νοµίσµατός της. Ετσι οι short sellers (κερδοσκόποι) του σέκελ αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν πίσω. Η αισιοδοξία για την αποκατάσταση της οικονοµικής δραστηριότητας προέρχεται και από το γεγονός ότι η Χαµάς δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις επιθέσεις. Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Παΐσιος, δεν σηµαίνει ότι το Ισραήλ τελείωσε µε τη Χαµάς.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο νέος ρόλος της Ελλάδας στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής - Η τουρκική παραφωνία και η σχέση με τη Σαουδική Αραβία

Βασικός προορισµός η Ελλάδα

Αναφορικά µε τον τουρισµό, όπως παραδέχονται τα στελέχη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιµελητηρίου, σίγουρα θα επηρεαστεί, καθώς η Ελλάδα είναι βασικός προορισµός Ισραηλινών τουριστών όλο τον χρόνο. Και αντίστροφα, το Ισραήλ είναι προορισµός πολλών Ελλήνων ειδικά κατά τους χειµερινούς µήνες και την άνοιξη µε επίκεντρο την Ιερουσαλήµ.

Ωστόσο η επισπευσµένη αναχώρηση χιλιάδων Ισραηλινών από τη χώρα µας -όπως επίσης και από άλλες χώρες- δεν είναι απαραίτητα ζηµία. Η αναχώρηση αυτή έδωσε τη θέση της σε αφίξεις αρκετών εκατοντάδων Ισραηλινών, ειδικά αµάχων (γυναικών, παιδιών κ.λπ.), από τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον της Γάζας.

«Απ’ όσο πληροφορηθήκαµε, ήρθανε πολλοί νέοι γονείς και µάλιστα πολλές γυναίκες και παιδιά», λέει ο κ. Παΐσιος. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε, προσθέτει, ότι πολλοί Ισραηλινοί διαθέτουν πλέον εξοχικές κατοικίες στη χώρα µας. Προς την κατεύθυνση αυτή συµβάλλει και το γεγονός της φιλοϊσραηλινής στάσης της χώρας, η οποία ευθύς εξαρχής έχει λάβει σαφή θέση κατά των τροµοκρατικών ενεργειών που εκδηλώθηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο στα σύνορα της Γάζας.

«∆εν χωρά αµφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει την αγκαλιά της», λέει ο πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιµελητηρίου, και ότι οι Ισραηλινοί τη θεωρούν ασφαλή χώρα για τους ίδιους. Εποµένως, οι εχθροπραξίες στη Γάζα δεν θα «νεκρώσουν» τις τουριστικές ροές µεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Ισραήλ είναι ένας από τους καλύτερους εµπορικούς εταίρους της χώρας µας. Ο όγκος του εµπορίου µεταξύ των δύο χωρών είναι διαρκώς αυξητικός και από 0,96 δισ. ευρώ, που ήταν το 2018, πέρυσι ανήλθε σε 1,37 δισ. ευρώ. Πρόκειται µάλιστα για επίδοση ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ - FedHatta στο parapolitika.gr: Μαζικές οι ακυρώσεις - Υπάρχουν ήδη ζημίες

Τι δείχνουν οι αριθµοί

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως τα παρουσιάζει το Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας µας στο Ισραήλ, πέρυσι το εµπορικό ισοζύγιο αγαθών διαµορφώθηκε σε πλεόνασµα ύψους 327 εκατ. ευρώ. Σηµείωσε αύξηση 110% σε σχέση µε το 2021, όπου το εµπορικό πλεόνασµα βρέθηκε στα 155,8 εκατ. ευρώ.

Στην αύξηση αυτή του εµπορικού πλεονάσµατος της χώρας πρέπει να συνέβαλαν οι τιµές του πετρελαίου, µια κατηγορία αγαθών που αντιστοιχεί στο 50% του όγκου του διµερούς εµπορίου. Συγκεκριµένα πέρυσι, όπως και κάθε άλλη χρονιά, τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν το Νο 1 προϊόν εισαγωγής/εξαγωγής από/προς το Ισραήλ, µε τον συνολικό όγκο να υπερδιπλασιάζεται στα 627 εκατ. ευρώ, από 292 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Μάλιστα οι εισαγωγές πετρελαιοειδών στη χώρα µας από το Ισραήλ κυριάρχησαν στα 2/3 του συνόλου των εισαγωγών.

Αξίζει τέλος να σηµειωθεί ότι, παρά το εκτεταµένο διµερές εµπόριο, απουσιάζουν τα προϊόντα διατροφής, κυρίως λόγω του πιστοποιητικού Kosher που απαιτείται για τη διάθεσή τους στην ισραηλινή αγορά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής