Καθοριστική για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημερινή μέρα, καθώς συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του νέου προέδρου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη ετοιμάζονται να του εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση τόσο για τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα - χωρίς, όπως λένε, να ρωτήσει τα αρμόδια όργανα-  όσο και για τις   απόψεις που εξέφρασε για την εργασία και την οικονομία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Θα καθαρίσει το κόμμα ή θα φύγει βράδυ - Ενοχλημένη η ομάδα Αχτσιόγλου, σε ανταρτοπόλεμο η Ομπρέλα

Οι αντιδράσεις θα υπάρξουν κυρίως από την πλευρά της «Ομπρέλας» τα στελέχη της οποίας εμφανίζονται να αντιδρούν καθημερινά σε ότι λέει και κάνει ο νέος  πρόεδρος ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, ωστόσο, και ο τρόπος που θα κινηθεί η Εφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που την στήριξαν, δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει προσεγγίσει τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Φυσικά, μέσα στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχουν και οι κυανόκρανοι, τα στελέχη δηλαδή που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεν θέλουν να συνταχθούν με την μία ή την άλλη πλευρά.  Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αποτελεί ένα από αυτά τα στελέχη καθώς στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου, γεγονός πάντως που δεν εμπόδισε τον Στέφανο Κασσελάκη να την προσεγγίσει.

Παράλληλα, στην συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων που έχουν όλες οι πλευρές μέσα στην Πολιτική Γραμματεία αν και οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται ότι έχουν την πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο – Τι θα συζητηθεί

Η συνεδρίαση, που για όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα γίνει δια ζώσης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την παρακολουθεί μέσω zoom από την Νέα Υόρκη, θα ασχοληθεί και με την διεξαγωγή της ΚΕ του κόμματος, αλλά και με τον χρόνο που θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Μέσω zoom λόγω ΗΠΑ η συμμετοχή Κασσελάκη στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία - Διαφωνία για μία μελλοντική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχωρά με ενότητα, αποφασιστικότητα, με εξωστρέφεια και το βλέμμα στραμμένο στη κοινωνία. Διαρκώς γειωμένος με τη κοινωνία,  τους πολίτες και τις ανάγκες τους, τη μάχη της επιβίωσης κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και όλα τα θέματα της καθημερινότητας».

Θα αναφερθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα κάνει μία γρήγορη ανασκόπηση σε οτι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήδη, στο κοινοβουλευτικό πεδίο οι τομείς έχουν αναλάβει δράση, συντονισμένα, με στόχο όχι μόνο την στενή παρακολούθηση και αποδόμηση των κυβερνητικών πρακτικών, αλλά και για τη διαμόρφωση θετικών και προοδευτικών προτάσεων για κάθε τομέα πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Και θα καταλήξει λέγοντας ότι «παράλληλα, δρομολογείται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από τα think tanks». Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα ανακοίνωσε το σχηματισμό αυτών των μικρών ομάδων, ανά θεματική. Το άνοιγμα σε νέα πρόσωπα και ιδέες ήδη γίνεται πράξη, ενώ το isyriza.gr  αναβαθμίζεται σε σύγχρονο εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και λογοδοσίας.

Χθες, πάντως, ο Διονύσης Τεμπονέρας με άρθρο του εμφανίστηκε να ασκεί  κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα. «Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν μπορεί να κριθεί για το κακό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά δυστυχώς «πληρώνει» τις διαχρονικές αδυναμίες του πολιτικού σχηματισμού όπως και την ανικανότητά του να αποδώσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με αιχμή, μεταξύ των άλλων, τον σύγχρονο ρόλο του κράτους με αυτοδιοίκηση για την άρση των περιφερειακών και γεωγραφικών ανισοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες συνεδρίου, ενώ σχετικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με εμφανή δόση ειρωνείας ότι: «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους».

Ο Πάνος Σκουρλέτης συνεχίζοντας την συζήτηση για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ένα κόμμα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες και με βάση τους συσχετισμούς να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Σχολιάζοντας ωστόσο την πρόταση Σπίρτζη για συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «αυτό συνιστά ληξιαρχική πράξη θανάτου, προφανώς όσο με αφορά δεν την υπογράφω».

Από την πλευρά του το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης απάντησε πως είναι ανέκαθεν υπέρ των συναινέσεων και των συμπράξεων. «Ο εκλογικός χάρτης των βουλευτικών εκλογών δεν έχει αλλάξει, η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί μια ρωγμή στο προφίλ του Κυριάκου  Μητσοτάκη και στις επιλογές του», δήλωσε χαρακτηριστικά.