Σε ένα νέο διπλωµατικό ράλι, µε στόχο την εκτόνωση της νέας κρίσης που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και την άµβλυνση των δυσµενών επιπτώσεων του πολέμου στο Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή, επιδίδεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης µιας ούτως ή άλλως ταραχώδους περιοχής και ειδικότερα η ζοφερή προοπτική εµπλοκής και τρίτων δρώντων στις εχθροπραξίες ανάµεσα σε Ισραήλ και «Χαµάς», όπως η «Χεζµπολάχ» ή ακόµη και το Ιράν, την ώρα µάλιστα που στην Ανατολική Ευρώπη σιγοκαίει ακόµη µία εστία έντασης, καθώς δεν έχει τερµατιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποχρεώνουν την Αθήνα να βρίσκεται σε επίπεδο αυξηµένης επιφυλακής, προκειµένου αφενός να προβλέψει πιθανές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που την αφορούν άµεσα, αφετέρου να είναι έτοιµη να «απαντήσει» σε αρνητικές οικονοµικές επιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

«Ο λόγος της Ελλάδας αυτή τη στιγµή βαραίνει και όλοι αντιλαµβάνονται ότι είµαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε µία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιµάζεται πάλι από µεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», διεµήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µέσω της πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός υπογράµµισε ότι η Αθήνα είναι ένας έντιµος συνοµιλητής όλων ανεξαιρέτως των κρατών της περιοχής, επικαλούµενος και την ευχέρεια που έχει να σηκώνει το τηλέφωνο και να µιλά ως ίσος προς ίσον µε τους επιδραστικούς ηγέτες της περιοχής, γεγονός που την κατατάσσει στο pool των δυνάµεων που µπορούν ανά πάσα ώρα και στιγµή να διαδραµατίσουν έναν κρίσιµο, εάν όχι καθοριστικό ρόλο στις δραµατικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται εδώ και δύο εβδοµάδες στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Σκληρό πόκερ στη σκιά του πολέμου - Ο Μπάιντεν και τα σενάρια για παλαιστινιακό κράτος μακριά από τη Δυτική Όχθη 

Πυρετός διαβουλεύσεων από Μητσοτάκη

Αρµόδια κυβερνητικά στελέχη επισηµαίνουν πως η καθαρή, πλην όµως ισορροπηµένη στάση της Ελλάδας εκτιµάται από τις µεγάλες δυνάµεις, που έχουν βαρύνοντα λόγο στα τεκταινόµενα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στους εµπλεκόµενους στη νέα φάση όξυνσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Από την πρώτη στιγµή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωµα του Ισραήλ στην αυτοάµυνα, «πάντοτε βεβαίως εντός των ορίων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου», τονίζοντας τη στρατηγική σχέση Αθήνας - Ιερουσαλήµ. Συνέστησε, πάντως, λογική και αυτοσυγκράτηση και έδωσε έµφαση στην πάση θυσία αποφυγή µιας µεγάλης κλίµακας ανθρωπιστικής κρίσης, δηλώνοντας «προβληµατισµένος ως προς την πιθανότητα µιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα».

Είναι σαφές, όπως σηµειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι η Αθήνα ανησυχεί και για τυχόν απότοµη αύξηση των µεταναστευτικών ροών, εξού και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία µε τον φίλο και σύµµαχο Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, καθιστώντας ακόµη αυστηρότερη την επιτήρηση των θαλάσσιων, αλλά και χερσαίων συνόρων µας. Επιπλέον, στην κυβέρνηση ανησυχούν και για τις κλιµακούµενες αντιδράσεις στον αραβικό κόσµο, οι οποίες αφυπνίζουν τα αντανακλαστικά των πλέον ριζοσπαστικών ισλαµικών στοιχείων σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, εξού και υπάρχει ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και στενότερη συνεργασία µε τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών της περιοχής, αλλά και αυτές των Ευρωπαίων εταίρων µας, ώστε να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της η δράση τροµοκρατικών πυρήνων.

Ενδεικτικό της σηµασίας που αποδίδεται στον ενισχυµένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας όσο και στο αποτύπωµά της στην ευρύτερη περιοχή ήταν και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ιεθνή ∆ιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε στο Κάιρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, και στην οποία µετείχαν µεταξύ άλλων τα 5 µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας, ήτοι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Ούτως ή άλλως, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα µεταβεί τις επόµενες ηµέρες στη... διακεκαυµένη ζώνη, ήτοι σε Ισραήλ και Ιορδανία, προκειµένου να έχει κρίσιµες συνοµιλίες µε τον Ισραηλινό οµόλογό του, Μπενιαµίν Νετανιάχου, αλλά και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αµπντάλα Β', πάντοτε σε συνεννόηση τόσο µε τις ΗΠΑ όσο και µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως γνωστόν, το συγκεκριµένο ταξίδι ανεβλήθη, καθώς ο βοµβαρδισµός του νοσοκοµείου στη Γάζα περιέπλεξε έτι περαιτέρω την κατάσταση, µην επιτρέποντας την ασφαλή µετάβαση ηγετών στην περιοχή. Ωστόσο, η «χορογραφία», που είχε επιλεγεί για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μέση Ανατολή, µαρτυρά και τον «ειδικό» ρόλο που έχει αναλάβει η Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να µεταβεί σε Ισραήλ και Ιορδανία, αµέσως µετά την επίσκεψη του Αµερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, αλλά και την 4µερή στην Ιορδανία, που τελικώς µαταιώθηκε στο φόντο των γεγονότων στο νοσοκοµείο της Γάζας, προκειµένου να συµβάλει κι αυτός µε την επιρροή του στη διασφάλιση πως η κρίση δεν θα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα - Τελ Αβίβ για επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ

Ηδη, πάντως, τις προηγούµενες ηµέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάµεντ Μπιν Σαλµάν, στον οποίο τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιµάκωση της έντασης, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ριάντ για τον τερµατισµό της κρίσης. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, επικοινωνήσει µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαµίν Νετανιάχου, αλλά και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι.

Η διατήρηση των καλών σχέσεων με την Τουρκία 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληµατισµό του για την ετεροβαρή, όπως χαρακτηρίζεται στην Αθήνα, στάση κατά του Ισραήλ, που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την αρχή της κρίσης. «Η στάση της Τουρκίας σίγουρα δεν είναι ισορροπηµένη. Και η µη ανοιχτή καταδίκη της ‘‘Xαµάς’’ ως τροµοκρατικής οργάνωσης κατά την άποψή µου είναι πολύ προβληµατική», είπε χωρίς περιστροφές στην πρόσφατη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει µε τον Τούρκο πρόεδρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασµένη ∆ευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στα Τίρανα, στο πλαίσιο της ∆ιαδικασίας του Βερολίνου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Αθήνα επιχειρεί να διαφυλάξει το θετικό κλίµα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον περασµένο Φεβρουάριο και εντεύθεν. «Η διατήρηση αυτού του καλού κλίµατος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως το επόµενο σηµαντικό ορόσηµο αυτής της διαδικασίας εξοµάλυνσης των διµερών µας σχέσεων το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας στις αρχές ∆εκεµβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, η θετική ατµόσφαιρα ανάµεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου αποτυπώθηκε κατά πληροφορίες και στα back to back ελληνοτουρκικά ραντεβού αυτής της εβδοµάδας στην Αθήνα ανάµεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και τον Μπουράκ Ακσαπάρ για τη θετική ατζέντα και την επίσης υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον Μπουράκ Ακσαπάρ για τον πολιτικό διάλογο.

Επόµενοι σταθµοί

Στα τέλη της εβδοµάδας ο πρωθυπουργός µεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειµένου να συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία µεταξύ άλλων ανοίγει εκ νέου το ζήτηµα της στρατηγικής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Αρχές Νοεµβρίου, και συγκεκριµένα στις 3-5 του µήνα, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα και συγκεκριµένα το Πεκίνο και τη Σανγκάη για διµερείς επαφές µε την κινεζική ηγεσία, σε µία πολύ κρίσιµη συγκυρία, αλλά και για την 5η ∆ιεθνή Εκθεση Εισαγωγών Κίνας, όπου το Enterprise Greece διατηρεί περίπτερο.

Στα µέσα του µήνα, και συγκεκριµένα στις 15, ο πρωθυπουργός θα µεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει τετ α τετ µε τον Γερµανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ενώ προς τα τέλη του µήνα, και συγκεκριµένα το διήµερο 27-28, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο για το ετήσιο Συνέδριο της Morgan Stanley.

Στον απόηχο των πολιτικών µηνυµάτων, ιδίως µετά τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθηµα της βελτίωσης της καθηµερινότητας των πολιτών, αλλά και της στοχοπροσήλωσης στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των µεγάλων αλλαγών και των µεταρρυθµίσεων, προκειµένου να δοθεί σάρκα και οστά στον µείζονα στόχο του πολυδύναµου εκσυγχρονισµού, που προϋποθέτει την εξουδετέρωση των θυλάκων υστέρησης στο κράτος. Υπ’ αυτό το πρίσµα, οι µεταρρυθµίσεις στην Οικονοµία, µέσω της βελτίωσης του διαθέσιµου εισοδήµατος, στην Υγεία, µέσω της κρίσιµης αναβάθµισης του ΕΣΥ, και στη ∆ικαιοσύνη, µέσω παρεµβάσεων για τη διασφάλιση της ταχύτερης απονοµής της, θα βρεθούν εκ των πραγµάτων στο αµέσως προσεχές διάστηµα στην πρώτη γραµµή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ούτως ή άλλως, τα κυβερνητικά µέτρα κατά της ακρίβειας στο ράφι, αλλά και οι πολιτικές για φθηνή στέγη, είναι -όπως τις περιέγραψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- άµεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής