Έναν πολυεπίπεδο ρόλο στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη ουσιαστικά στιγμή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αποφάσισε να μην πάρει η χώρα μας τη θέση του θεατή των εξελίξεων, αλλά να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο και να επιδιώξει να αναγνωριστεί ως υπολογίσιμη τοπική και περιφερειακή δύναμη, με παρεμβατική φωνή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συνομιλίες που είχε τηλεφωνικά με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής (Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) και εν συνεχεία η επίσκεψή του στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ και φυσικά η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Ελλάδα σε ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή - Πώς προετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα

Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως σε συνέχεια της συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, «χτίζουμε επίσης έναν ανθρωπιστικό συνασπισμό με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».

Ανέφερε δε πως «είχαμε συζητήσεις με τον Πρόεδρο (σ.σ. Νίκο Χριστοδουλίδη) για αυτό ακριβώς το θέμα, και έχουμε επίσης στενή σχέση με την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να στείλει, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, εξοπλισμό, και με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Όπως σημείωναν στη συνέχεια ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή. Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο -και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή- η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Η ισχυροποίηση της Ελλάδας διεθνώς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ένας ισότιμος, αξιόπιστος συνομιλητής μέσα σε μια ακόμα κρίση στη Μέση Ανατολή» και «ασκεί μια υπεύθυνη και ισόρροπη εξωτερική πολιτική», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, «κάθε φορά που βγαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτός συνόρων ξέρουμε ότι η χώρα μας -από λίγο έως πολύ- θα ισχυροποιηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή το απόγευμα, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας» και πως «θα χρειαστεί μία πολιτική λύση και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά, ο καθένας στο δικό του κράτος».

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Σι Τζινπίνγκ

Την προσεχή Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί και με τον Σι Τζινπίνγκ.

Εφόσον η διμερής συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι μία από τις πρώτες του προέδρου της Κίνας με ηγέτη δυτικής χώρας μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς πριν από τρεις εβδομάδες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές επαφές δεν σταματούν εκεί: Λίγο αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με τον οποίο υπάρχει μια συναντίληψη στις βασικές θέσεις γύρω από την εξελισσόμενη μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή.