Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά ξανά το µεταναστευτικό ζήτηµα σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάµο, Χίο, καθώς και στ’ άλλα νησιά.

Η Αθήνα παραµένει σε εγρήγορση, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτηµα της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, µε την πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριµένο πεδίο να συνεχίζεται στην ίδια γραµµή και τις Αρχές να παρακολουθούν και το Μεταναστευτικό στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, µε αυξηµένα µέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί τόσο στα χερσαία σύνορα της χώρας όσο και στα αεροδρόµια.

Κύκλοι του ΥΠ.ΕΞ., που «διαβάζουν» τα νούµερα και τα στοιχεία, είναι σε συνεχή εγρήγορση και παρακολουθούν τις ήδη γεµάτες δοµές και τις εν βρασµώ τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, που θα πρέπει να αντιµετωπίσουν τις νέες ροές που θα προκύψουν από την Παλαιστίνη.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανησυxία για κύματα προσφύγων σε Ελλάδα και Ευρώπη από τη Γάζα

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών 

«Οι υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών στη χώρα βρίσκονται σε ετοιµότητα λόγω του πολέµου στο Ισραήλ», έχει επισηµάνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δηµήτρης Καιρίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά µε την πιθανότητα νέου κύµατος µεταναστών από την Παλαιστίνη και για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα µας ο πόλεµος Ισραήλ - «Χαµάς».

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα που θα επιτείνει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό

Χαρακτηριστική είναι η ένταση που προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην κλειστή ελεγχόµενη δοµή µεταναστών στη Σάµο, όταν µετανάστες, κυρίως Παλαιστίνιοι και Σύροι, διαµαρτυρήθηκαν εντός του κέντρου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριµένα, περίπου 700 άτοµα, Αραβες διαφορετικών εθνικοτήτων, πραγµατοποίησαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη. Μάλιστα, 20 λεπτά πριν από τα µεσάνυχτα κινήθηκαν από διάφορες πτέρυγες προς την κεντρική πύλη της δοµής, φωνάζοντας συνθήµατα υπέρ της Παλαιστίνης και εναντίον του Ισραήλ.

Τα στοιχεία από τις δομές μεταναστών

Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., για το τρίµηνο Αυγούστου-Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου, σχετικά µε τις συλλήψεις παράνοµων µεταναστών στα χερσαία µας σύνορα, υπάρχει µια αισθητή µείωση των εισροών σε σχέση µε τους πρώτους καλοκαιρινούς µήνες από τις πύλες εισόδου Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Εβρου.

Κάτι παρόµοιο συµβαίνει και στα θαλάσσια σύνορά µας. Στις κλειστές δοµές φιλοξενίας µεταναστών επικρατεί αναβρασµός, ενώ αυτή στη Σάµο ήδη φιλοξενεί διπλάσιο αριθµό ατόµων από όσα χωράει, µε βάση τις προδιαγραφές µε τις οποίες έχει κατασκευαστεί. Συγκεκριµένα, διαµένουν -σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία- 5.527 άτοµα, ενώ η δοµή έχει δυναµικότητα 2.040 ατόµων. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στη δοµή της Λέρου, όπου διαµένουν 2.046 άτοµα, ενώ έχει χωρητικότητα περίπου 1.700.

Στα «κόκκινα» βρίσκεται και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην Κω, που φιλοξενεί 2.252 άτοµα, ενώ η συνολική του χωρητικότητα αγγίζει τα 2.356 άτοµα. Στη Χίο παραµένουν 830 αιτούντες άσυλο µε χωρητικότητα δοµής 1.014 ατόµων, ενώ και στη δοµή της Λέσβου βρίσκονται πάνω από 6.119 άτοµα, µε συνολική χωρητικότητα 8.000.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έχουν δώσει στη δηµοσιότητα στελέχη ΜΚΟ που ασχολούνται µε το Μεταναστευτικό, το τριήµερο 13 έως 15 Οκτωβρίου 50 µετανάστες έφτασαν στην Κω, 52 στη Ρόδο, 72 στη Σύµη, 33 στο Αγαθονήσι, 19 στην Ψέριµο. Οσοι µετανάστες προσέγγισαν νησιά χωρίς δοµές, µεταφέρθηκαν άµεσα στα ΚΥΤ Κω και Λέρου. Μάλιστα το hot spot στο Πυλί τις ηµέρες εκείνες φιλοξενούσε 2.970 άτοµα, όταν η χωρητικότητα είναι για 2.923. Συνολικά στα νησιά σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν 20.185 µετανάστες. Εκδηλη είναι η ανησυχία για το τι θα συµβεί όταν ανοίξει η δίοδος από Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους. Οι µεγάλες ροές προσφύγων πολέµου θα φανούν τότε και θα έρθουν κατά εκατοντάδες να προσεγγίσουν πρώτα την Κρήτη και την Κύπρο, λόγω απόστασης, οπότε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για συγκεκριµένο κυβερνητικό σχεδιασµό σε συνεργασία µε την Ευρώπη.

Σχέδιο από την Ε.Ε.

Σε µια προσπάθεια η Ε.Ε. να µη βρεθεί µπροστά σε νέα διόγκωση της µεταναστευτικής κρίσης που θα δηµιουργήσει ο πόλεµος που µαίνεται στο Ισραήλ, την Τετάρτη παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των µεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο στηρίζεται σε έξι άξονες. Οπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι άξονες αυτοί περιλαµβάνουν:

  • Την έµπρακτη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Τη συνεργασία µε την Τουρκία.
  • Την καταπολέµηση της διακίνησης.
  • Τα ισχυρά σύνορα.
  • Τις αποτελεσµατικότερες επαναπροωθήσεις.
  • Την απλούστευση των διαδικασιών ασύλου.

Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, το 2023 η µεταναστευτική πίεση στην Ανατολική Μεσόγειο µειώθηκε κατά 14% από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, συγκριτικά µε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οι παράτυπες αφίξεις διά θαλάσσης τριπλασιάστηκαν στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο οι αφίξεις σκαφών υπερδιπλασιάστηκαν.

Στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι η «πρόληψη» παράτυπων µετακινήσεων, η καταπολέµηση της διακίνησης µεταναστών, καθώς και της παροχής νόµιµων οδών µετανάστευσης.

Ταυτόχρονα αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα, ιδιαίτερα στην Τουρκία, που παραµένει χώρα διέλευσης παράτυπων αφίξεων στην Ε.Ε. µέσω των ∆υτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα θα συµβάλει εντός αυτού του πλαισίου δηµιουργώντας ένα εθνικό σύστηµα επιτήρησης (NIMSS), το οποίο θα παρέχει µια καλύτερη εικόνα της κινητικότητας των ροών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής