Με αφορμή τις εσωκομματικές αναταραχές που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με φόντο τις προτάσεις διαγραφών σημαντικών στελεχών του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Νίκος Φίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πρόετεινε τη διαγραφή των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.

Νίκος Φίλης: Όσα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν αποτέλεσμα τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι όσα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης «έχουν αποτέλεσμα τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και μιας δύναμης της Αριστεράς που διεκδικούσε μέσα από προγραμματικές συγκλήσεις να κυβερνήσει τη χώρα».

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για μεγάλα συμφέροντα με στόχο η Αριστερά να μην αποκτήσει ξανά εξουσία.

Επιπλέον, ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε ένα μικρό κόμμα μακριά από την Αριστερά, που θα παίξει το ρόλο μπαλαντέρ εάν προκύψει θέμα κυβερνητικής κρίσης.

«Το σχέδιο "ντου" Κασσελάκη είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά»

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης είπε πως «το σχέδιο "ντου" Κασσελάκη είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά».

Ακόμη ο ίδιος ζήτησε να επισπευτεί η διαδικασία του συνεδρίου, ενώ είπε πως ο Στέφανος Κασσελάκης με τις διαγραφές υπονομεύει το συνέδριο.

Επιπρόσθετα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο «αρχηγισμός βλάπτει το κόμμα και τη δημοκρατία», υπογραμμίζοντας πως «χάνουμε τη σοβαρότητά μας ως κόμμα».

Τέλος, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως εάν υπάρξει ένα νέο κόμμα θα είναι ένα νέο διάβημα στον χώρο της Αριστεράς.



Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι σαφές ότι όσα κάνει ο κ. Κασσελάκης, όσα έκρυψε και όσα φανερώνει τώρα, ένα αποτέλεσμα έχουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη διάλυση δηλαδή μιας δύναμης της Αριστεράς η οποία δεν είχε αυτοπεριχαρακωθεί σε μια καθαρότητα αλλά διεκδικούσε μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και επιλογές να κυβερνήσει τη χώρα, να δημιουργήσει αυτό που ονομάσαμε «Πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση» και μετά να διεκδικήσει την περαιτέρω δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας. Τώρα οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που ευνοεί μεγάλα συμφέροντα, να μην υπάρχει αυτός ο «κίνδυνος», η «απειλή» η Αριστερά  να διεκδικήσει ποτέ την εξουσία. Γιατί όλα όσα γίνονται μετά τις εκλογές τη διπλή αποτυχία που υπήρξε το Μάιο και τον Ιούνιο, μετά με τις εκλογές τις αυτοδιοικητικές αλλά κυρίως και αυτή είναι η μεγάλη ήττα με το πώς πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης οδηγούμαστε σε ένα μικρό κόμμα, πολύ μακριά από την κυβερνητική του τροχιά, το οποίο φεύγει όμως και από την Αριστερά και οδηγείται μέσα από ένα αμάλγαμα απολιτικής και ταυτοχρόνως νεοφιλελεύθερων επιλογών, οδηγείται στο να είναι ένα μικρό κόμμα μπαλαντέρ αν προκύψει θέμα κυβερνητικής κρίσης.      

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ότι έπρεπε να κάνουμε τις αλλαγές μας ως κόμμα βεβαίως και έπρεπε, το αποτέλεσμα των εκλογών και το υψηλό το ’19 και τα χαμηλά πια τα φετινά ήταν σήματα ότι πρέπει να κανουμε αλλαγές άλλο αλλαγές όμως μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον αξιακό κώδικα, την ιστορία και την απαίτηση τη λαϊκή για να υπάρξει μια αλλαγή διακυβέρνησης προς τα αριστερά και μια αλλαγή της κοινωνίας και άλλο η προσαρμογή σε απολιτίκ καταστάσεις και σε συντηρητικές ιδεολογίες.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Γεροβασίλη ότι ξεπέρασαν τα όρια της κριτικής

Ν.ΦΙΛΗΣ:  Διαφεύγει της κας Γεροβασίλη ότι είμαστε σε προσυνεδριακή περίοδο, αν προσυνεδριακά δεν αναπτύσσονται οι διαφορετικές απόψεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη ενός κόμματος πότε θα αναπτυχτούν; Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι δημόσιος, αυτή είναι η αρχή μας και το καταστατικό μας.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Το σχέδιο για το κόμμα που έχει ο κ. Κασσελάκης σημαίνει να φύγει από την ευρύχωρη Αριστερά, όχι τη δογματική Αριστερά, να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μετατοπιστεί κεντροδεξιά. Εγώ λεω ότι υπήρξε μια διαδικασία η οποία τον εξέλεξε ως πρόεδρο, καμία αντίρρηση, αλλά όμως αποκαλύπτονται θέσεις που έχει τις οποίες τις  έκρυψε από τον κόσμο. Δεν μπορεί μ’ αυτές τις θέσεις να εκπροσωπεί το κόμμα της Αριστεράς. Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι κόμμα της Αριστεράς ή ο κ. Κασσελάκης θα πάψει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βάζω κάποιο θεσμικό θέμα, συνέδριο θα γίνει και θα κρίνει. Αλλά το συνέδριο δεν το θέλει ο κ. Κασσελάκης, το θέλει με διαγραφές νωρίτερα.

Για το συνέδριο

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς ζητάμε να επισπευσθεί η διαδικασία, που σημαίνει  να υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. ειμαστε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας οι δύο από τους τρεις και της Κεντρικής Επιτροπής που είναι και ο Βίτσας. Θα μετέχουμε, το καταστατικό μας δίνει αυτή η δυνατότητα, ισότιμα.  Δεύτερον, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναλαμβάνει να διερευνήσει την καταγγελία που έχει κάνει ο κ. Κασσελάκης η επιτροπή δεοντολογίας.  Ο κ.Κασσελάκης είπε ότι από τη μια είμαστε εκτός κόμματος από την άλλη θα το κρίνει η επιτροπή δεοντολογίας. Είναι εκτός καταστατικού να πει είστε εκτός κόμματος, θα μπορούσε να πει ότι θεωρώ ότι υπάρχει παράπτωμα, να πει ποια είναι αυτά και να τα ερευνήσει η επιτροπή δεοντολογίας. Δεν είμαστε στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Συγχωρέστε μου τη σύγκριση, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.    

Ερωτηθείς αν θέλουν να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΦΙΛΗΣ: Το αν θέλουμε να φύγουμε ή όχι έχει να κάνει με την εξέλιξη στο κόμμα μας. Εάν το κόμμα πάψει να είναι αριστερό όπως επιδιώκει ο Κασσελάκης προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε.  Εγώ είμαι 63 χρονών και από τα 13 μου είμαι οργανωμένος στην Ανανεωτική Αριστερά δεν έχω λόγο να είμαι σε ένα κόμμα το οποίο γίνεται Δημοκρατικό κόμμα Μπάϊντεν. Γιατί αυτό θέλει ο Κασσελάκης... Ο άνθρωπος συγχέει μέσα του το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα με το αμερικανικό κομματικό σύστημα. Δεν θέλει μια σοσιαλδημοκρατία που θα την δεχόμουνα σαν συζήτηση,  θέλει να το κάνει ένα δεξιό , κεντροδεξιό κόμμα δημοκρατικό στην Ελλάδα.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν ζητάω να καθαιρεθεί ο κ. Κασσελάκης, ζητάω να γίνει πολιτική συζήτηση, θα κρίνουμε όλοι σε συνέδριο πηγαίνουμε. Αυτό το συνέδριο υπονομεύει ο κ. Κασσελάκης, εκφοβίζει με τις διαγραφές, έτσι νομίζει, όχι εμάς τον κόσμο να μην μιλήσει και κυρίως τον αποθαρρύνει, τον διώχνει έτσι ώστε να μην είναι ο κόσμος όλος στο συνέδριο, να είναι ένα συνέδριο δικό του, αρχηγικό.    

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν πιστεύω ότι η δημοκρατία βλάπτει ένα κόμμα, ο αρχηγισμός το βλάπτει και ο μεσσιανισμός.

ΔΗΜ: Αρχηγισμός δεν υπήρχε επί Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ένα προσωποκεντρικό  κόμμα;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν ήταν αλλά πήγαινε να γίνει με έντονα αρχηγικό χαρακτήρα και τώρα με τον Κασσελάκη έχουμε χειρότερη κατάσταση, μια μετάλλαξη σε μεσσιανικό κόμμα.  

Ερωτηθείς αν βλέπει τον κ. Τσίπρα πίσω από τον κ. Κασσελάκη

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή όχι, δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο διότι έχει πολιτική ευφυΐα ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι το κόμμα διαλύεται και το χειρότερο γελοιοποιείται.  Χάνουμε τη σοβαρότητά μας. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας για πολλούς λόγους που έχουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρώτα έχει ο Τσίπρας ευθύνες για την έλλειψη αξιοπιστίας του κόμματος φάνηκε στις εκλογές αλλά τώρα χάνουμε και τη σοβαρότητά μας ως κόμμα.  

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πάνε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό θα είναι μια συλλογική απόφαση όταν ωριμάσει και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος, δεν μπορεί να εξαγγέλλεται προσωπικά από κανέναν και σε κάθε περίπτωση όλοι μας κλείνουμε το δικό μας κύκλο. Αν υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα θα είναι με νέους ανθρώπους και δεν θα αφορά έναν εμφύλιο με το κόμμα του Κασσελάκη αλλά θα είναι μια νέα προσπάθεια,  ένα νέο  διάβημα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μέχρι την οικολογία και την ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο

Ν.ΦΙΛΗΣ: Σε μεγάλο βαθμό. Δεν χρειάζεται να υπάρχω από τα ηγετικά κλιμάκια, θα κριθούμε όλοι. Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ξαναμπούμε στη Βουλή, δεν με νοιάζει αυτό. Εμείς δεν πήγαμε σε άλλο κόμμα για να γίνουμε βουλευτές και υπουργοί, ήμασταν σε ένα μικρό κόμμα που οι ιστορικές συγκυρίες το ανέδειξαν κυβερνητικό κόμμα και αυτό εκπροσωπήσαμε με τον πιο σαφή τρόπο ως προς τις αξίες μας. Δεν ζητάμε σημαίες ευκαιρίας, ο Κασσελάκης είναι άνθρωπος που σηκώνει σημαίες ευκαιρίες. Το 2015 ήταν θιασώτης δημόσια και ψηφοφόρος στην εσωκομματική κούρσα για την εκλογή υπέρ του Μητσοτάκη, σήμερα λεει αυτά που λεει, αύριο θα πει κάτι άλλο. Αυτός είναι, εμείς δεν είμαστε της σημαίας ευκαιρίας άνθρωποι έχουμε τις αξίες μας και τις αρχές μας.  

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που δεν διαγραφεί θα μπορεί να συνυπάρξει στο ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι σαφές ότι δεν αφορά μόνο τον αρχηγό αφορά και το επιτελείο γύρω από τον αρχηγό. Γιατί ο Κασσελάκης στην πρώτη φράση διαταγής απόλυσής μας όπου μιλάει σαν CEO σε ανώνυμη εταιρεία λεει «ότι επί πέντε χρόνια υπονομεύανε» που τα ξέρει αυτά ο Κασσελάκης; Έχει ένα μήνα μέλος του κόμματος, έλειπε στο εξωτερικό και ξαφνικά ξέρει ότι πέντε χρόνια υπονομεύαμε, αυτό είναι αιχμή και προς τον Τσίπρα ότι δήθεν δεν καταλάβαινε ότι τον υπονομεύαμε.  Δεν ξέρω ποιος του τα γράφει αλλά αυτοί που τα γράφουνε είναι κακοί σύμβουλοι και δεν θέλουν να προχωρήσει το κόμμα στην Αριστερά, θέλουν να το πάνε αλλού το κόμμα και δεν είναι πολιτικά μόνο πρόσωπα είναι και παράγοντες άλλοι. Δεν θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή Αριστερά που κάποτε θα έρθει ξανά σε κυβερνητική τροχιά, θέλουν να υπάρξει ένα μικρό μόρφωμα το οποίο θα μετατοπιστεί στον κεντροδεξιό χώρο και  με απολιτίκ καταστάσεις και αν χρειαστεί θα παίζει κυβερνητικός μπαλαντέρ σε στιγμές κυβερνητικής κρίσης. Αυτό το θέλουν οικονομικοί και άλλοι παράγοντες. Πιστεύω πως τον κ. Κασσελάκη τον ενισχύουν προς αυτή την κατεύθυνση δυνάμεις έξω από το κόμμα οικονομικές και πολιτικές.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόδρομα συμπτώματα μια γενικότερης κρίσης πολιτικής που την είδαμε με τα επίμονα ποσοστά αποχής την τελευταία δεκαετία και τώρα που επιδεινώθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Ελλάδα η μεταδημοκρατία, η μεταπολιτική μπήκε από την αριστερή πόρτα, σε όλο τον κόσμο μπήκε από τη δεξιά, θα επεκταθεί και στη Δεξιά το φαινόμενο αυτό