Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, για εξαπάτηση εκλογέων και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.



Οι δηλώσεις Αυγενάκη που προκάλεσαν τη μήνυση του ΣΥΡΙΖΑ

Η μηνυτήρια αναφορά αφορά σε δηλώσεις του κ. Αυγενάκη στο πλαίσιο επίσκεψης του στη Λάρισα πριν από το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης ανέφερε «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

«Προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος με ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες» 

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης «χρησιμοποίησε την κυβερνητική του ιδιότητα και το χαρτοφυλάκιο του που αφορά στον αγροτικό κόσμο, συνέδεσε το δικό του πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ίδιο τον περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κατά τρόπο ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και εκλογέας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το αναφαίρετο δικαίωμα του στη λήψη γρήγορων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων, τελεί σε εξάρτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023».

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η επίσκεψη του κ.Αυγενάκη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών υπέρ του κ .Αγοραστού. Έκανε κατάχρηση και εκμεταλλεύτηκε την θεσμική του ιδιότητα ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και ο εκλογέας. Πέραν της ηθικής και  πολιτικής εκτροπής προχώρησε και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος μεταφέροντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες. Σκόπευαν στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων ώστε να επιλέξουν τον Αγοραστό».