Περισσότερο «διαπίστωση» παρά απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η παραπομπή των τριών στελεχών του κόμματος, Δ. Βίτσα, Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέτρο Παππά, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Παππάς, ο οποίος στηρίζει ανοικτά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, είπε τα εξής:

Πέτρος Παππάς για Βίτσα: "Αυτός ο άνθρωπος πλέον δεν είναι κομμάτι του όλου ΣΥΡΙΖΑ"

«Είναι μια διαπίστωση την οποία νομίζω μπορεί να κάνει κάθε λογικός άνθρωπος, όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία μιλούν για ίδρυση ενός νέου κόμματος, τα οποία μάλιστα βρίσκουν και το όνομα του. Όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία λένε ότι θα αμφισβητήσουν τον άρτι εκλεγμένο πρόεδρο και θα θέσουν θέματα ηγεσίας. Όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία γενικά κάνουν δηλώσεις που οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτό τους στην ουσία εκτός κόμματος δεν αποτελεί και έκπληξη το να διαπιστώσει κάποιος αυτό το οποίο διαπιστώσαμε όλοι, ότι αυτά τα στελέχη πλέον, οι ίδιοι επέλεξαν να βρίσκονται εκτός κομματικής διαδικασίας. (…) Όταν ένα στέλεχος λέει ότι έχει και το όνομα του κόμματος, ο κ. Βίτσας συγκεκριμένα, το οποίο θα ιδρύσει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη σκέψη για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος πλέον δεν είναι κομμάτι του όλου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τίθεται νομίζω καν θέμα διαγραφής. Είναι μια διαπιστωτική πράξη».

Για την κριτική στο πρόσωπο του Κασσελάκη

Απαντώντας στις κατηγορίες που ασκούνται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Κασσελάκη, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, ο κ. Παππάς είπε «οι ίδιοι συμμετείχαν στη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου, νομιμοποιώντας τη διαδικασία αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο. Εξελέγη ένας νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και η οποία αφορούσε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, όπως φαίνεται γενικά από τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται στην κοινωνία. Δεν μπορεί να αρνείσαι μια διαδικασία στην οποία συμμετείχες και μάλιστα ενεργά. Το θεωρώ αδιανόητο. Είναι σαν αρνείσαι την ίδια τη δημοκρατία στο κόμμα σου»

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε ο κ. Παππάς, «επιλέγουν να μη συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία αλλαγής, την οποία πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ούτως ώστε να έχει κάποια κυβερνητική προοπτική».

"Επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ φραξιονισμός που προφανώς εξυπηρετούσε και προσωπικές στρατηγικές" 


«Νομίζω ότι ορθά ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαγνώσει την ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον προοδευτικό χώρο ήδη μετά από τις εκλογές του 2009. Εμποδίστηκε να γίνει αυτό από μηχανισμούς, από την οργάνωση, δεν θα το προσωποποιήσω σε άτομα, από την οργάνωση του κόμματος, από αυτόν τον φραξιονισμό, ο οποίος επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φραξιονισμός προφανώς εξυπηρετούσε και προσωπικές στρατηγικές κτλ. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Δεν αφορούν και τον κόσμο. Και νομίζω ότι σε λίγο καιρό από σήμερα, σε δύο, τρεις μήνες, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν θα συζητάμε πλέον καθόλου αυτό το θέμα. Αυτό το οποίο πρέπει να απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι οι αγωνίες της κοινωνίας. Είναι η ακρίβεια, η παιδεία, η υγεία. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Όποιος δεν μπορεί να συμμετέχει στη νέα προσπάθεια και είναι σαφές το ποια θα είναι αυτή η νέα προσπάθεια και σε ποια κατεύθυνση θα είναι. Οι γραμμές και οι προεκλογικές ομιλίες, οι οποίες έγιναν και στο έκτακτο συνέδριο ήταν σαφείς. Όποιος δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, μένει με δική του θέληση πίσω. Δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς κανέναν να συμμετέχει στην προσπάθεια, αλλά η προσπάθεια είναι αυτή, είναι δεδομένη και γίνεται με μία νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

Πέτρος Παππάς κατά Φίλη

Αναφορικά με τα όσα υποστήριξε ο κ. Φίλης για τον κ. Κασσελάκη ότι είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες, ο Πέτρος Παππάς δήλωσε πως, «αν δεν μπορεί να τα αποδείξει αυτά ο κ. Φίλης, πρόκειται περί συκοφαντίας. Και από τη στιγμή που δεν παρουσιάζει κάποια στοιχεία και απλά το διακινεί εν είδει συνωμοσιολογικής θεωρίας, πρόκειται περί συκοφαντίας. Δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω μια συκοφαντική τοποθέτηση, από τη στιγμή που δεν έχει τεκμηρίωση. Νομίζω ότι είναι πέραν της λογικής. Όταν ένας άνθρωπος λέει ένα τέτοιο πράγμα και εξαπολύει μια τέτοια κατηγορία εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταρχήν σίγουρα δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του κομμάτι, όπως είπε και ο πρόεδρος αυτής της προσπάθειας και κατά δεύτερον μια κατηγορία η οποία δεν αποδεικνύεται, είναι συκοφαντία».

Για μελλοντικές διαγραφές

Στη συνέχεια, στο ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές, ο κ. Παππάς απάντησε «εγώ ελπίζω ότι ο όλος ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πλειοψηφία του στελεχιακού δυναμικού έχει κατανοήσει ποιο είναι το μήνυμα της βάσης μας και δεν προσδοκώ ούτε ελπίζω σε διαγραφές», ωστόσο προσέθεσε «ο Πρόεδρος ήταν σαφής, όποιος συνεχίζει με δηλώσεις του να υπονομεύει το κόμμα και να μην αφήνει τον Πρόεδρο και όλο το στελεχιακό δυναμικό να κάνει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος και καλούμαστε θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία να ελέγξουμε για τις παραλείψεις, τα λάθη της και τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει, όποιος λοιπόν δεν αφήνει την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της, προφανώς θα έχει τις συνέπειες τις οποίες προβλέπει το καταστατικό του κόμματος».

Ο κ. Παππάς, δήλωσε πεπεισμένος πως τα όργανα θα λειτουργήσουν και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όταν ερωτήθηκε αν θα τεθεί θέμα προέδρου, εφόσον δεν περάσουν οι διαγραφές.

«Η κοινή λογική και η ζωή θα βρει τη λύση. Δεν νοείται να υπονομεύεται μια μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, τη στιγμή που η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά» επισήμανε.

Πέτρος Παππάς για "Ομπρέλα": "Κανείς δεν μας περισσεύει"

Ο Πέτρος Παππάς καλούμενος να σχολιάσει την ειλημμένη, απόφαση της Ομπρέλας να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «ξαναλέω και νομίζω το έχει πει ο Πρόεδρος σε όλους τους τόνους, τείνοντας χείρα φιλίας σε όλα τα στελέχη και σε όσα μέλη ακολουθήσουν τελοσπάντων, αν υπάρχει αυτό το εγχείρημα, κανένας δεν μας περισσεύει. Πρέπει απλά να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έναν καινούργιο πρόεδρο και πρέπει να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον, ανταποκρινόμενος στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής και στις κοινωνικές τάξεις τις οποίες θέλει να εκπροσωπήσει».