Για το μέτρο του υπουργείο Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας «Μόνιμη Μείωση Τιμής», που έκανε «πρεμιέρα» την προηγούμενη Δευτέρα 16/10, τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής 17 εταιρίες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη
μείωση τιμών τουλάχιστον 5% στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι έχουν μειωθεί οι τιμές 300 προϊόντων ενώ είπε πως σε κάποια από τα αγαθά αυτά η μείωση φτάνει το 15 ή και 20%.

Αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η θεομηνία στη Θεσσαλία δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές προϊόντων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τη πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «μόνιμή μείωση τιμής»

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Είναι μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε επίπεδο Ευρώπης. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, έχουμε ήδη 17 εταιρείες που πουλούν τρόφιμα και μη τρόφιμα. 213 προϊόντα ήταν εχθές, από χθες ως σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και προσεγγίζει τα 300 προϊόντα άρα κάθε μέρα έχουμε νέες εταιρείες οι οποίες η μια με την άλλη αγκαλιάζουν αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το κίνητρο για να συμμετάσχουν οι εταιρείες στην πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Το βασικό κίνητρο είναι ότι τοποθετείται μια ειδική σήμανση στα ράφια των super market σε όλα εκείνα τα προϊόντα που θα μειώσουν την τιμή τους τουλάχιστον 5%. Και λεω τουλάχιστον 5% γιατί μπροστά μου αυτή τη στιγμή βλέπω καταστάσεις που θα ανακοινωθούνε επίσημα όπου έχουμε μειώσεις οι οποίες ξεπερνάνε το 5% πολλές φορές, φτάνουν μέχρι το 10, το 15 έως και 20% μειώσεις σε τιμές προϊόντων που είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού.

Ερωτηθείς αν ανταποκρίνονται και πολυεθνικές εταιρείες στο κάλεσμα της κυβέρνησης

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ανταποκρίνονται και πολυεθνικές εταιρείες.

Για τους ελέγχους της αγοράς

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κερδοσκοπήσει σε μια χρονική περίοδο όπου τα νοικοκυριά πιέζονται αφόρητα από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ελέγχουμε τι περιθώριο κέρδους έχουν οι εταιρείες σήμερα, τι περιθώριο κέρδους είχαν το 2021 πριν ξεκινήσει η πληθωριστική κρίση όποιος βγάζει έστω και 1 λεπτό του ευρώ παραπάνω κέρδος επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο και ανακοινώνεται.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Δεν επιτρέπεται για τις επιχειρήσεις τροφίμων να έχουν μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο δηλαδή να αυξήσουν την κερδοφορία γιατί εμείς το ελέγχουμε και επιβάλλουμε πρόστιμα. Επιβάλλαμε, επιβάλλουμε και θα επιβάλλουμε πρόστιμα.

Αναφορικά με τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: 9,6 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στα τρόφιμα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,4 άρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε είναι δικαιολογία τα νούμερα γιατί η Ελλάδα έχει έναν συνολικό πληθωρισμό ο οποίος είναι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 1,7 σύμφωνα με την Eurostat 1,4 μισός από τον ευρωπαϊκό και στα τρόφιμα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε ικανοποιημένοι; Φυσικά και όχι για αυτό και συνεχίζουμε με νέα μέτρα. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλλει πρόστιμο σε πολυεθνική εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία, εμείς το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εφόσον υπάρχουν ευρήματα.

Ερωτηθείς αν πρόσφατη καταστροφή στην παραγωγή στη Θεσσαλία θα μεταφραστεί σε ακρίβεια

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Δεν θεωρούμε ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα το συνολικό δείκτη πληθωρισμού η θεομηνία η οποία έπληξε τη Θεσσαλία. Βεβαίως υπάρχουν κτηνοτροφικά προϊόντα, υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί εκεί παράγεται ένα μεγάλο ποσοστό του πρόβειου γάλακτος στη Ελλάδα αλλά νομίζουμε όμως ότι αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ και το βλέπουμε και από τις εταιρείες που έρχονται και μειώνουν τις τιμές των προϊόντων.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στις πολυεθνικές εταιρείες

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Υπάρχει ένα διαχρονικό γεγονός στην Ελλάδα έχουμε εισαγόμενα προϊόντα, πολυεθνικά, τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας τα οποία πωλούνται σε τιμές ακριβότερα, λιγότερο ή περισσότερο, από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Όταν λοιπόν αυτό είναι ένα διαχρονικό γεγονός που έρχεται και γίνεται ακόμα δυσμενέστερο για τα νοικοκυριά τώρα που έχουμε την ακρίβεια καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Εμείς θέλουμε μια ελεύθερη αγορά, να λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν θέλουμε μια ασύδοτη και μια άναρχη, ούτε κάποιος ο οποίος έχει καταφέρει να πουλάει τα προϊόντα του σε τιμές παράλογα ακριβότερες από την Ευρώπη θα πρέπει αυτό να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό θα πρέπει να ελεγχτεί. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε και άλλους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουμε πιο προσιτές τιμές για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα και σε γνωστά επώνυμα πολυεθνικά προϊόντα.