Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική, σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα βρεθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του, όπου θα συζητήσει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και που έχουν πάρει τη μορφή εμφυλίου.

Παράλληλα, θα βρεθεί και απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προφανώς θα καταθέσει τις ενστάσεις της για την παραπομπή σε διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι μετέχοντες στη συνεδρίαση αναμένεται να εξετάσουν και τα άσχημα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να έχει χάσει περισσότερες από πέντε μονάδες και να βρίσκεται μια ανάσα από το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

Θα μείνει ή θα φύγει η ομάδα Αχτσιόγλου 

Χθες, πάντως, συνεδρίασε η νέα τάση που δημιουργήθηκε με την εκλογή της Έφης Αχτσιόγλου προκειμένου να συζητήσουν. Την κρίση που υπάρχει στο κόμμα. Περισσότερα από 1.000 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν διαδικτυακά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλα κορυφαία στελέχη τα οποία είχαν ταχθεί με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να ανοίξουν και αυτοί την πόρτα εξόδου από το κόμμα, ακολουθώντας τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Αρκετοί υποστήριξαν ότι σε αυτή τη φάση ενδείκνυται να προχωρήσουν με ψυχραιμία και σοβαρότητα στον προσυνεδριακό διάλογο, μακριά από λογικές εχθροπραξιών και εκκαθαρίσεων, και στην επόμενη ΚΕ με σεβασμό και τηρώντας τους κανόνες να συζητήσουν ανοιχτά τις πολιτικές εξελίξεις και τις υπαρκτές διαφωνίες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, λέγοντας ότι είναι δύσκολη η συνύπαρξη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Νίκου Παππά, τα στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη μετέφεραν την αγωνία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα γίνει διάσπαση.

"Καρφιά" από τον Τσακαλώτο

Εν τω μεταξύ, χθες, το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του κινήθηκε σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους -απ’ ό,τι τα άλλα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας-, χωρίς ωστόσο να αφήνει πολλά περιθώρια ότι θα επουλωθούν οι «πληγές» που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την «Ομπρέλα».

«Δεν έχω κάνει καμία προσωπική επίθεση. Ήμουν εναντίον του τρόπου εκλογής του προέδρου, όμως εγκρίθηκε και ο κ. Κασσελάκης έχει εντελώς νομιμοποιημένη εκλογή, άρα δεν το βάζω εκεί το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν ακούει σοβαρά τα περί καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη και τόνισε ότι στο διαδίκτυο οι άνθρωποι που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη χρησιμοποίησαν απαράδεκτες φράσεις (για τα στελέχη της «Ομπρέλας») όπως «σηκωθείτε να φύγετε».


Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Είπα στην ΠΓ ότι αν ήμουν ο Αλέξης, μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο θα έκανα μία ανάρτηση με τρία πράγματα: δεν στηρίζω κανέναν, δεν δέχομαι να λέει κανείς ότι τον στηρίζω και δεν δέχομαι να λέει κάποιος ότι με υπονόμευαν. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε».

Μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του, επισήμανε ότι «η πλειοψηφία του κόμματος δεν παράγει πολιτική, δεν την ενδιαφέρει καν να συζητάει πολιτικά. Επειδή έχει χάψει το αφήγημα του κ. Κασσελάκη ότι αν έχουμε ένα λαμπρό πρόσωπο και βγαίνει συνέχεια στα ΜΜΕ θα έχουμε αποτέλεσμα».

«Πρώτα μίλησε στον ΣΕΒ και μετά μίλησαν (αντέδρασαν) τα τέσσερα στελέχη. Δεν μπορείς να έχεις έναν πρόεδρο που λείπει όσο λείπει (δεν ήταν εδώ στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών  εκλογών)», σχολίασε.

«Δεν κάνουμε λευκή απεργία. Και στη Βουλή είμαστε και αναρτήσεις κάνουμε και παρεμβάσεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αλλά όταν ο πρόεδρος σου “ξεχνά” (το λέω σε εισαγωγικά) να πει για τα υπερκέρδη (εγώ είπα στη Βουλή στη συζήτηση για Προϋπολογισμό), πώς θα αντιδράσουμε;».

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι ήταν «λάθος οι παραπομπές στην Επιτροπή  Δεοντολογίας. Ό,τι είπε ο Τζουμάκας (σ.σ.: για διαπλοκή, ολιγάρχες) να το απαντήσει πολιτικά (ο Κασσελάκης). Έχει ένα ρήγμα αυτό το κόμμα. Οι δικοί μας δεν λένε “άκου να δεις”, αν κάνουν κάποια υπερβολή οφείλεται στην πίεση που δέχονται τόσα χρόνια (σ.σ.: για υπονόμευση)».

Και κατέληξε: «Θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά όπως την ξέρουμε. Αλλά κι αν υπάρχει χώρος για το δικαίωμά μας να είμαστε μειοψηφία, αλλά η πλειοψηφία να δέχεται την κριτική μας».