Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο της απόφασης του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει για διαγραφή τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Απόφαση η οποία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και έντονων αντιπαραθέσεων, με πολλούς να βλέπουν το κόμμα να οδεύει προς διάσπαση.

Έκκληση σε όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να χαμηλώσουν τους τόνους και επιδείξουν συντροφικότητα απεύθυνε μέσω της εισήγησής του προς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Στέφανος Κασσελάκης. «Έδωσα τη μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ», είπε. «Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το καταστατικό και τις θέσεις μας», σημείωσε επίσης, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις». «Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στον κόσμο», υπογράμμισε.

Από το «φίλτρο» της Κουμουνδούρου τα στελέχη που θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ θα περνούν από το «φίλτρο» της Κουμουνδούρου. Αυτό το «φίλτρο» μπαίνει για να πέσουν οι τόνοι.

«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης. «Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της όποιας διαφωνίας μέσα στα όργανα και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ. Οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα» σημείωσε. «Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Το Ε.Γ. συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή», ανέφερε.

Αχτσιόγλου: «Υπάρχει σοβαρή κρίση»

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, που αποτελούσε τη μοναδική εκπρόσωπο της μειοψηφίας στο όργανο, αποχώρησε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για προσωπικούς λόγους. «Υπάρχει σοβαρή κρίση στο κόμμα. Η ανακοίνωση των διαγραφών το επιβεβαιώνει. Την ευθύνη της ενότητας την έχουν άπαντες, αλλά κυρίως ο πρόεδρος», φέρεται να σημείωσε η πρώην υπουργός Εργασίας.

Στη συνεδρίαση η Έφη Αχτσιόγλου κινήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με Χαρίτση και Ηλιόπουλο και ζήτησε εκ νέου την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητηθεί το θέμα των διαγραφών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ήταν στην κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Στη συνεδρίαση μετείχαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ρένα Δούρου, ο Μανώλης Καπνισάκης και η Δώρα Αυγέρη.

Δείτε φωτογραφίες:

SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio2
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio9
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio3
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio4
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio5
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio6
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio10
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio7
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio8
SIRIZA_Ektelestiko_Grafeio1

 

Νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Διονύση Τεμπονέρα

Με φόντο την έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα τάση το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» πραγματοποίησε παρέμβαση, ζητώντας «επαναπροσανατολισμό με βάση το όραμα» και ένα «συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης».

Διαβάστε ακόμα: Νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Διονύση Τεμπονέρα: "Ούτε σύγκρουση ούτε διάσπαση" (Ονόματα)

«Ούτε διάσπαση ούτε σύγκρουση» ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι αναφερόμενοι σε «νέα αρχή με επεξεργασίες που θα απαντούν στα προβλήματα που γεννούν οι σύγχρονες διαιρετικές τομές με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

Τέλος 27 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., ανάμεσα τους και ο Διονύσης Τεμπονέρας, προαναγγέλλουν «κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου» κάνοντας λόγο για «οργανωτική επανεκκίνηση για ένα μαζικό κόμμα ενεργών μελών και δομών με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και όργανα που θα εκφράζουν σύνθεση».

Ektelestiko_Grafeio_Siriza


Συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σύντομη συνάντηση στην Κουμουνδούρου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο. Νομίζω ότι ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα», ανέφερε σε δήλωσή του, εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας ωστόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να ανακαλέσει τις διαγραφές.

Sinantisi_Tsakalotou_Kasselaki1
Sinantisi_Tsakalotou_Kasselaki2


Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «του εξήγησα όμως ότι, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρχει καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές», γνωστοποιώντας ότι ο κ. Κασσελάκης «με άκουσε μάλλον με θετικό τρόπο».

Σημειωτέον ότι το σημερινό ραντεβού είχε κλειστεί στην Αμερική, απ' όπου ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να βρεθούν σήμερα, σε χρόνο ωστόσο που δεν είχαν επισυμβεί οι διαγραφές.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: