Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην απόφασή του να παραπέμψει τα τρία συν ένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Στέφανο Τζουμάκα) για διαγραφή στο πειθαρχικό συμβούλιο εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αποφασισμένος ο Στέφανος Κασσελάκης

Με τη χθεσινή του αναφορά στην Εκτελεστική Γραμματεία έκανε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα. «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλαμβάνεται ότι εάν τη συγκεκριμένη στιγμή υποχωρήσει στο θέμα των διαγραφών, θα ακυρωθεί όλη του η προσπάθεια «να επιβάλει κάτι καινούργιο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμα, δίνοντας το στίγμα του για το πώς θα λειτουργήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι «το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το καταστατικό και τις θέσεις μας». Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ανέφερε ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου «είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας».

Ωστόσο, ζήτησε απ' όλους «να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα. Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Σημαντικό κομμάτι της εισήγησής του ήταν η παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, βάζοντας… όριο. «Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της όποιας διαφωνίας μέσα στα όργανα και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ». Πρότεινε μάλιστα τα στελέχη που θα βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα να έχουν την έγκριση του γραφείου τύπου προκειμένου να μην υπάρχουν παραφωνίες.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Αυστηρά μηνύματα Κασσελάκη στην εσωκομματική αντιπολίτευση - "Ανακωχή" από Τσακαλώτο - Κρίση "βλέπει" η Αχτσιόγλου

Τι είπε ο Έφη Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της η Εφη Αχτσιόγλου στην Εκτελεστική Γραμματεία κινήθηκε πάνω στη δήλωση που είχαν δημοσιοποιήσει πριν από δύο μέρες ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η ίδια.

«Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας, όμως, μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων», είπε η βουλευτής της Δυτικής Αττικής και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές».

Συνάντηση Κασσελάκη - Τσακαλώτου

Λίγη ώρα πριν ήταν η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών λειτούργησε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μετά τη συνάντηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε: «Του εξήγησα, όμως, ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει και αν το λύσει αυτό, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή ή όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα, είπε θα το μεριμνήσει», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα τάση

Χθες, πάντως, έκανε την εμφάνισή της και μία νέα τάση -το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς- στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρα και η Διάνα Βουτυράκου μαζί με άλλα 25 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν μία πλατφόρμα που μεταξύ άλλων λένε: «Ούτε διάσπαση ούτε σύγκρουση».