Δηλωτικά της ευχέρειας, µε την οποία κινείται πλέον η ελληνική διπλωµατία, είναι τα πρόσφατα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, µε επίκεντρο τη νέα, άκρως επικίνδυνη για την περιφερειακή σταθερότητα και όχι µόνο, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ανάµεσα στο Ισραήλ και τη «Χαµάς».

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι παρατηρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ελάχιστους ηγέτες που µετέβησαν τόσο στο Ισραήλ, για να συναντηθούν µε τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαµίν Νετανιάχου, όσο και στο Κάιρο για να συµµετάσχουν στις εργασίες της ∆ιεθνούς ∆ιάσκεψης για την Ειρήνη -Cairo Summit for Peace-, αλλά και για να συναντηθούν µε τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αµπντάλα Β'. Επικοινωνία ταυτόχρονα υπάρχει µε τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχµούντ Αµπάς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν ότι η ελληνική κυβέρνηση απολαµβάνει τον σεβασµό και την εµπιστοσύνη και στις δύο αντιµαχόµενες πλευρές, καθιστώντας την Αθήνα έναν από τους λίγους έντιµους και αξιόπιστους συνοµιλητές και στις δύο όχθες της δραµατικής σύγκρουσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σαφές ότι ο ρόλος της Ελλάδας µπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιµος για τη ∆ύση και εν προκειµένω για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στην περίπτωση που η κρίση δεν αποκλιµακωθεί στο προβλεπτό µέλλον.

Υπ’ αυτό το πρίσµα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενηµερώσει τους Ευρωπαίους οµολόγους του για το περιεχόµενο των επαφών του µε την ισραηλινή, αλλά και την ιορδανική ηγεσία, αλλά και να ζητήσει εκ νέου να προβάλει η Ενωση ενιαία φωνή, ιδίως σε περιπτώσεις µείζονων διεθνών κρίσεων, όπως είναι αυτή στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επέµεινε πως το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωµα στην αυτοάµυνα, προειδοποίησε για τους προφανείς κινδύνους διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και εµπλοκής και τρίτων δρώντων, όπως η «Χεζµπολάχ», ή ακόµη χειρότερα το Ιράν, και τόνισε πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί µία µεγάλης κλίµακας ανθρωπιστική κρίση µε οδυνηρές επιπτώσεις για τη γειτονιά µας.

*Διαβάστε εδώ: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα - Αποκαθίστανται σταδιακά η τηλεφωνία και η πρόσβαση στο διαδίκτυο


Ξεχωριστή περίπτωση η Τουρκία για την ελληνική κυβέρνηση

Εν µέσω θυέλλης στην ευρύτερη περιοχή, η περίπτωση της Τουρκίας, ελέω της στάσης που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πιο συγκεκριµένα η εύθραυστη διαδικασία της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης, που εκκίνησε στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασµένο Ιούλιο µε σηµαντικό ενδιάµεσο σταθµό τη Νέα Υόρκη και το νέο ραντεβού κορυφής εκεί πριν από ένα µήνα, αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Οπως µεταδίδεται, εξάλλου, από αρµόδιες πηγές, εκφράζεται η κοινή βούληση να... στεγανοποιηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος έναντι των αναταράξεων, που είναι φυσιολογικό να προκαλεί η νέα ανάφλεξη στο Μεσανατολικό, καθώς η οπτική της Αγκυρας είναι σαφές πως δεν εφάπτεται µε την αντίστοιχη της µεγάλης πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και των συµµάχων µας στο ΝΑΤΟ.

Η απόπειρα διαφύλαξης της θετικής ατµόσφαιρας στις διµερείς σχέσεις διεφάνη µε τρόπο καθαρό και στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου κατεγράφη η αµοιβαία ανησυχία να µη γενικευθεί η σύρραξη ανάµεσα στο Ισραήλ και τη «Χαµάς», αλλά και να µην πυροδοτηθεί µία µεγάλης κλίµακας ανθρωπιστική κρίση.

Και τούτο διότι η εµπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου κατά του Ισραήλ, αλλά και οι «κορόνες» του κατά των ΗΠΑ, που έχουν δώσει εν πολλοίς το στίγµα της στάσης της Αγκυρας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού, αφενός διατηρούν το... ρήγµα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας, αφετέρου προκαλούν προβληµατισµό στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο µένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον η επιλογή της παραποµπής του ζητήµατος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην αρµόδια επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, εν πολλοίς προαπαιτούµενο για τις ΗΠΑ, προκειµένου να προχωρήσει η προµήθεια των νέων µαχητικών αεροσκαφών, του F-16 Viper, είναι ένα προπέτασµα καπνού από την πλευρά της Αγκυρας ή είναι µία συνειδητή στροφή της γείτονος προς πιο φιλοδυτικές θέσεις.


Συναντήσεις και επαφές

Σε αυτό το πολύπλοκο περιφερειακό περιβάλλον τα πρόσφατα ελληνοτουρκικά ραντεβού, ήτοι οι back to back συναντήσεις Φραγκογιάννη - Ακτσαπάρ και Παπαδοπούλου - Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο της προπροηγούµενης εβδοµάδας, καθώς και το ταξίδι του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρη Καιρίδη, στην Αγκυρα και το ραντεβού του µε τον Τούρκο οµόλογό του, Αλί Γερλίκαγια, ενισχύουν την αίσθηση ότι οι δύο πρωτεύουσες επιχειρούν να θωρακίσουν τη διαδικασία της επαναπροσέγγισης.

Πλέον το ορόσηµο στο οποίο προσβλέπουν Αθήνα και Αγκυρα δεν είναι άλλο από το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που είναι προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθεί στις 7 ∆εκεµβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί και στο νέο ραντεβού κορυφής ανάµεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναµένεται να φανούν οι αντοχές και πολύ περισσότερο η προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ιδίως ως προς το εγχείρηµα επίλυσης της µόνης διαφοράς µας µε την Τουρκία, ήτοι της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, µε τον Τούρκο οµόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο προσεχές διάστηµα πρόκειται να καθορισθεί η... ύλη και συνακόλουθα ποιοι υπουργοί θα συµµετάσχουν στο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας. Σύµφωνα µε κυβερνητικούς αξιωµατούχους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναµένεται να επιλέξουν ποια από τα θέµατα της θετικής ατζέντας έχουν ωριµάσει αρκετά, προκειµένου να πάνε προς υπογραφή στη Θεσσαλονίκη στις αρχές ∆εκεµβρίου.

Στην Αθήνα θεωρούν, επίσης, σηµαντικό πως κατά το ραντεβού της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, µε τον Τούρκο οµόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση να τεθεί προς συζήτηση η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών µε ορίζοντα την παραποµπή του θέµατος στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως οι δύο υπουργοί Μετανάστευσης αναµένεται να βρεθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη στις αρχές ∆εκεµβρίου, καθώς η συνάντησή τους την προηγούµενη ∆ευτέρα χαρακτηρίζεται κατά κοινή οµολογία εποικοδοµητική. Πληροφορίες της «Α» επιµένουν πως στόχος των δύο πλευρών είναι να υπογραφεί µία άτυπη συµφωνία, ένα µνηµόνιο κατανόησης µε το οποίο Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν να καταπολεµήσουν από κοινού την παράτυπη µετανάστευση.


∆ιευκολύνσεις

Πάντα υπό την οµπρέλα της Ευρωτουρκικής Συµφωνίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη µετανάστευση, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συµφωνήσει για στενότερη πολιτική, αλλά και επιχειρησιακή συνεργασία ανάµεσα στις λιµενικές και τις αστυνοµικές Αρχές, ενώ κρίσιµος είναι και ο πολλαπλασιασµός της ανταλλαγής πληροφοριών ανάµεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Οπως έχουµε ξαναγράψει, η Τουρκία φαίνεται πως εξασφαλίζει µεταξύ άλλων και διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, που επιθυµούν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση σηµειώνουν, δε, ότι στο διάστηµα των 5 εβδοµάδων, που µεσολαβεί έως το νέο ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής της Θεσσαλονίκης, επιτροπές από τις δύο πλευρές αναµένεται να εξειδικεύσουν τους επί µέρους όρους της συµφωνίας στο Μεταναστευτικό. Είναι, πάντως, σαφές και ευρύτερα στη ∆ύση, αλλά και ειδικότερα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, ότι η ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση µοιάζει ένας από τους λίγους, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία, «συνδέσµους» της Τουρκίας µε τη ∆ύση, πολλώ δε µάλλον όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει µία µάλλον εχθρική ρητορική προς τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, µε επίκεντρο το Μεσανατολικό. Τούτο καθιστά εξαιρετικά χρήσιµο τον ρόλο που διαδραµατίζει η χώρα µας ως ένας αξιόπιστος συνοµιλητής της Τουρκίας σε µία περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας - ∆ύσης µοιάζουν να δοκιµάζονται εκ νέου.

Σε Κίνα, Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ένα περιβάλλον ευαίσθητων όσο και διαρκώς µεταβαλλόµενων ισορροπιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης µεταβαίνει στις αρχές Νοεµβρίου στην Κίνα, όπου µεταξύ άλλων θα έχει στο Πεκίνο σηµαντικές συνοµιλίες µε την κινεζική ηγεσία.

Το εν λόγω ταξίδι αποκτά ακόµη µεγαλύτερη σηµασία στη συγκεκριµένη συγκυρία, καθώς το Πεκίνο δεν συµµερίζεται τη δυτική οπτική για τη διεθνή τάξη πραγµάτων, πολλώ δε µάλλον για τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Στα µέσα Νοεµβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Βερολίνο από τον Γερµανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, σε µία περίοδο όπου Ελλάδα και Τουρκία αποπειρώνται να έλθουν πιο κοντά, ενώ εξελίξεις αναµένονται και στο µέτωπο της ενσωµάτωσης των κρατών της ∆υτικής Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόσω µάλιστα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν µπει στον πάγο λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.

Τέλη του µήνα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λονδίνο, σε ακόµη µία πρωτεύουσα που έχει κοµβι κό ρόλο στις δραµατικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής