Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής εξηγεί στην «Α» της Κυριακής ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισηµαίνοντας πως, έτσι όπως έχουν διαµορφωθεί σήµερα οι συνθήκες, η απόφασή του δικαιώνεται απολύτως.

Σχετικά µε το πολιτικό του µέλλον, ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι τον προσεχή ∆εκέµβριο θα µάθουµε την επιλογή του, ενώ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί συµπόρευσης των προοδευτικών δυνάµεων, θεωρεί άκυρη τη συγκεκριµένη συζήτηση που έχει ανοίξει, τονίζοντας µε νόηµα πως «το λάθος του 2015 είναι δύσκολο να επαναληφθεί».

Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Λοβέρδος: Αποκάλυψε τα επόμενα πολιτικά του βήματα - Τι λέει για το... ψώνιο με τη μουσική

Πολλά ακούστηκαν για την αποχώρησή σας από το ΠΑΣΟΚ. Ποιοι ήταν οι πραγµατικοί λόγοι; 

Αµέσως µετά την αποχώρησή µου τον Ιούλιο δήλωσα ότι οι λόγοι που µε οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν αµιγώς πολιτικοί. Κοιτώντας πίσω αυτούς τους λίγους, αλλά πολιτικά πολύ πυκνούς, µήνες διαπιστώνω ότι κανένας από τους λόγους δεν έχει εκλείψει. Αντιθέτως, έτσι όπως έχουν διαµορφωθεί σήµερα οι συνθήκες, η απόφασή µου δικαιώνεται απολύτως. Για να µπορέσουµε να συνεννοηθούµε, µε λίγα λόγια, είµαι κεντρώος πολιτικός και τέτοιες είναι οι ιδέες µου. Με τίποτε, λοιπόν, δεν µπορώ να διανοηθώ τον εαυτό µου ενταγµένο στο σηµερινό σκηνικό των κοµµάτων που ισχυρίζονται πως θέλουν να συγκροτήσουν τη λεγόµενη Κεντροαριστερά. Κέντρο και Κεντροαριστερά χωρίς πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων δεν νοείται. Με λαϊκισµό, δήθεν αγανάκτηση και υψωµένες φωνές δεν συγκροτείται Κέντρο και Κεντροαριστερά.

Σενάρια σας θέλουν να είστε κοντά στη Ν.∆., ενώ άλλα να πρωτοστατείτε στη δηµιουργία ενός νέου κόµµατος στο Κέντρο. Ποιο από τα δύο ισχύει και πότε θα ανακοινώσετε τις αποφάσεις σας; 

Το δεύτερο ερώτηµά σας απαντάει στο πρώτο. Στις 20 Νοεµβρίου, στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων, θα κάνω µια οµιλία θέσεων. Θα εκθέσω τις απόψεις µου για τα µεγάλα ζητήµατα της Ελλάδας, αλλά και για διεθνή θέµατα, ειδικά µετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και αµέσως µετά, τον ∆εκέµβριο, θα γνωρίζετε την πολιτική επιλογή µου. Αν µπορώ να περιγράψω τον εαυτό µου τώρα που µιλάµε, σας λέω ότι η ευθύνη και οι υποχρεώσεις µου απέναντι στην πατρίδα και τους συµπολίτες µου µε κρατούν απολύτως ενεργό.

Κάντε µου µια κρίση για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Η δεύτερη θητεία της σηµερινής κυβέρνησης έχει έναν εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τούτο γιατί µοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα ∆ηµοκρατία καλούνται σήµερα να διορθώσουν τα λάθη τους, έχοντας απέναντι µια ισχνή, αδύναµη και τελικά αναποτελεσµατική αντιπολίτευση, κανένα κόµµα της οποίας δεν έχει κυβερνητική προοπτική. Απόδειξη, τα αποτελέσµατα των εκλογών Μαΐου, Ιουνίου, αλλά και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και των δηµοσκοπήσεων. Ειδική επισήµανση πρέπει να κάνουµε στη σηµερινή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και στην υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι όλων των άλλων µικρών κοµµάτων στις δηµοτικές εκλογές. 

Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σήµερα σε καλύτερη κατάσταση αν βρισκόσασταν εσείς στην ηγεσία του κόµµατος; 

Η ερώτηση είναι υποθετική και δεν την απαντώ. Σας θυµίζω, ωστόσο, πως ως υποψήφιος πρόεδρος έλεγα ότι, εάν δεν υπερδιπλασιάσουµε τα ποσοστά της παράταξης στις εκλογές του 2023, θα παραιτηθώ αµέσως. Επίσης, επειδή είµαι στην πολιτική γιατί πιστεύω στη δύναµη και την ουσία της, κοιτώ µπροστά και στέλνω το µήνυµα: Οσο περνάει από το χέρι µου, κανείς δεν µπορεί να βγάλει από την πολιτική τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Παπανδρέου για συµπόρευση των προοδευτικών δυνάµεων; 

Οταν µιλώ πολιτικά, προτιµώ να εκφράζω τις απόψεις µου και όχι να σχολιάζω τις απόψεις άλλων. Πάντως, οι θέσεις µου για το προκείµενο έχουν ως εξής: α. Η συνένωση δύο µικρών, µη κυβερνητικών κοµµάτων δεν γεννά ένα µεγάλο κόµµα. β. Η έλλειψη µεταρρυθµιστικών προτάσεων, καθώς και τα πρόσωπα που συγκροτούν τις ηγεσίες τους δεν εγγυώνται κυβερνητική προοπτική (κρατώ µια κάποια επιφύλαξη για το πώς θα διαµορφωθεί η σχέση των πολιτών µε τον Κασσελάκη). γ. Για να επιλέξει ο πολίτης κυβέρνηση συνειδητά ή διαισθητικά, πρέπει να καταλαβαίνει ότι εκείνοι που ζητούν να κυβερνήσουν τη χώρα και ξέρουν και µπορούν. Το λάθος του 2015 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Σας επαναλαµβάνω πως χαίροµαι που δεν είµαι υποχρεωµένος να είµαι παρών στα «περί συµπόρευσης προοδευτικών»… Πιο άκυρη συζήτηση από αυτή δεν υπάρχει.

Πώς ερµηνεύετε το αποτέλεσµα των αυτοδιοικητικών εκλογών; 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο µου στην εφηµερίδα «Τα Νέα» είχα αναφερθεί στην παντοδυναµία του ενός κόµµατος και στην ύπαρξη των επτά µη κυβερνητικών κοµµάτων. Ακριβώς αυτό αποτυπώθηκε µε νούµερα και στις κάλπες για την ανάδειξη περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Συνεχίζουµε πολιτικά να βιώνουµε µια απολύτως πρωτότυπη για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεδοµένα συνθήκη. Η εκτίµηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές (γιατί εκεί βγαίνει πολιτικό συµπέρασµα) είναι ανάγλυφη της πραγµατικότητας. Η Νέα ∆ηµοκρατία 49%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,3%, το ΚΚΕ 10%. Οι αριθµοί, λοιπόν, µιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής