«Ο πολίτης πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Αν μπαίνεις σε ένα κατάστημα και λες απαγορεύεται το κάπνισμα και πιστεύεις ότι αυτό θα το λύσεις μόνο με τον έλεγχο και δεν θα το λύνεις και με τον πολίτη που θα λέει σε αυτόν που έχει το κατάστημα "πείτε τους να σβήσουν τα τσιγάρα", δεν γίνεται τίποτα». Με το παραπάνω παράδειγμα απάντησε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, στην κριτική που ασκείται ότι οι πολίτες καλούνται, στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής, να γίνουν “καταδότες” εφόσον καταγγέλλουν σχετικά φαινόμενα.

«Θέλω να φέρω ένα παράδειγμα, γιατί λέμε για καταδότες. Το θυμάμαι όταν ήμουν στη Γερμανία, πριν από 25 χρόνια, που έκανα το μεταπτυχιακό μου. Το 70% των τροχαίων παραβάσεων τις έβρισκε η Τροχαία τότε με καταγγελίες που κάνανε οδηγοί στους αυτοκινητοδρόμους, που λέγανε ότι κάποιος οδηγεί επιθετικά. Αυτό, γιατί είναι καταδότης; Το να έχουμε μια διαδικασία ώστε ο πολίτης να έχει μια υπευθυνότητα και να πηγαίνει, στον βαθμό βέβαια που ο ίδιος επιθυμεί, δεν τον υποχρεώνει κανένας, να μπορεί να ενημερώνει τις Αρχές, να κινητοποιούνται από τα μικρά πράγματα, από κάποιον που οδηγεί επικίνδυνα στην εθνική οδό, από κάποιον που έχει παρκάρει παράνομα;», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Δυνατότητα να λειτουργήσουν καλύτερα οι Αρχές

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν μεταφέρεται η ευθύνη στον πολίτη, αλλά η Πολιτεία σε έναν βαθμό ουσιαστικά λέει ότι χρειάζεται τη βοήθεια των πολιτών και, στην περίπτωση που αυτή δοθεί, τότε επιβραβεύεται. Χωρίς υποχρέωση, χωρίς κυρώσεις, παρέχει τη διαδικασία για να δεχθεί τη βοήθεια, χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Απλώς δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα οι Αρχές.

«Σίγουρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο περιορισμός όσο γίνεται της κίνησης του φυσικού χρήματος και πηγαίνοντας στην κατεύθυνση του ηλεκτρονικού χρήματος, του πλαστικού χρήματος, βοηθά στο να υπάρχει μια πολύ καλύτερη παρακολούθηση στα παραστατικά που κόβονται. Η δική μου εκτίμηση, και το έχω μεταφέρει, είναι σε μεγάλο βαθμό ότι, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, θα πρέπει σιγά σιγά να μπούμε και στη λογική των κινήτρων και κάτι τέτοιο εξετάζεται συνολικά», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

“Να σπεύσει να βοηθήσει την έρευνα”

Όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και όσα κατήγγειλε στη Επιτροπή LIBE ο κ. Ράμμος, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κύριος Ράμμος, επειδή ακριβώς είναι και πρώην δικαστικός, αν έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, όπως αναφέρει, είτε φαντάζεται είτε έχει συγκεκριμένο στοιχείο ο ίδιος, θα πρέπει να σπεύσει να βοηθήσει την έρευνα που γίνεται στη Δικαιοσύνη. (…) Ειδικά από πρώην δικαστικούς λειτουργούς έχεις μια απαίτηση παραπάνω, γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις διαδικασίες. Εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία οποιασδήποτε φύσεως, οφείλει τώρα κιόλας να πει ότι "θέλω να καταθέσω για να τα πω"».

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί η υπόθεση αυτή να «θαφτεί» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Πλεύρης τόνισε «είναι αδιανόητο αυτό. Δεν το συζητάμε. Αφού έχει ξεκινήσει στον ύψιστο βαθμό μια έρευνα. Αν κάποιος πει τώρα ότι έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε έναν ευρωβουλευτή που ανεβάζει το θέμα πάνω και δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, με συγχωρείτε, τότε προφανώς έχει πρόβλημα αυτός».

Πηγή:ertnews