Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εθιμοτυπική συνάντηση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να δώσει το στίγμα του και να θέσει τα ζητήματα που γι’ αυτόν είναι σημαντικά.

Η ατζέντα Κασσελάκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επιμείνει στα θέματα της διαφάνειας, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ζητήματα έχουν ταυτοτικό χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται να επισημάνει ότι θεωρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ντροπή για τον Έλληνα.

Ακόμα, εάν προκύψει στη συζήτηση, θα επισημανθεί ότι υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που κρατάει η χώρα μας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πηγές αναφέρουν ακόμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή εναλλακτική λύση για τον πολίτη με κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες θα έχουν επιληφθεί οι τομεάρχες και τα στελέχη του think tank. Επεσήμαιναν, μάλιστα, ότι είναι κρίμα αυτές οι ρηξικέλευθες προτάσεις να μην αναδεικνύονται, καθώς επισκιάζονται από δυνατές φωνές της μειοψηφίας.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Το σxέδιο διαφυγής από τον ''εμφύλιο'' - Συναντήσεις Κασσελάκη με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς

Κασσελάκης από Κ.Ο.: Ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στο κόμμα, αλλά απέναντι

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα ο επικεφαλής, Σωκράτης Φάμελλος, πρότεινε να φτιαχτεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου η «μαύρη βίβλος» της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της τετραετίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παίρνουν χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης, που κάνει κακό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο κάθε στέλεχος ξεχωριστά. Με μία ομιλία που θύμιζε τις πιο αριστερές στιγμές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε με τον τρόπο του ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στο κόμμαμ αλλά απέναντι. 

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει τη Δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στον συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα. Για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλα τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Χρησιμοποιώ τη λέξη ''απόλυτα'' για να περιγράψω τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της συνεργασίας όλων των διαθέσιμων δυνάμεων του κόμματος, επειδή ακριβώς κανένας δεν κατέχει τη μόνη αλήθεια και δεν είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές ή τα τμήματα του κόμματος γνωρίζουν τα πάντα για τα πάντα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ως πρόεδρος δίνω έμφαση στη συλλογική δουλειά. Θέλω να γίνουμε το υπόδειγμα ενός σύγχρονου, συμμετοχικού και δημιουργικού κόμματος κι όχι ένα κόμμα συμμέτοχος σε μια διαχειριστική λογική, που έχει αποδειχτεί πια ότι δεν λειτουργεί. Για να λεγόμαστε σύντροφοι και αυτό να σημαίνει κάτι, πρέπει κόμμα και βουλευτές, αλλά και κάθε διαθέσιμη συμβολή που έρχεται από την κοινωνία, να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα. Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους -όπως είπα νωρίτερα- να γίνετε το παράδειγμα και το υπόδειγμα με τον πλούτο των προτάσεων που θα φέρετε ως τμήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στο βήμα της Βουλής για να μας ακούσουν όλοι και να πειστούν ότι αξίζουμε τη θετική τους ψήφο».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, σε σας, πέφτει ένα μεγάλο μερίδιο από τη μεγάλη, την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε. Να μην αφήσουμε τίποτε αναπάντητο, τίποτε ατιμώρητο, τίποτε κρυμμένο από όσα διαπράττει και επιχειρεί ο κύριος Μητσοτάκης. Να μη μασήσουμε τα λόγια μας για το κοινωνικό χάσμα και την προκλητική αδικία που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να ορθώσουμε τείχος αγώνα για την προστασία του κράτους Δικαίου, που υπονομεύεται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις γειτονιές, στα κινήματα, στις κοινωνικές οργανώσεις, όπου χτυπά η καρδιά του λαού και της νεολαίας. Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας. Και να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους».

Η αμφισβήτηση από τον Τσακαλώτο

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με έμμεσο, πλην σαφή τρόπο αμφισβήτησε τις προθέσεις του νέου προέδρου για ενότητα, λέγοντας: «Καλά είναι να μιλάμε για ενότητα, αλλά ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται». Πρόσθεσε ακόμα ότι «στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό πρέπει να εντάξουμε το φορολογικό. Αποφύγαμε να το κάνουμε το 2019. Υπάρχουν αντιφάσεις επ΄αυτού μέσα στο κόμμα και πρέπει να λυθούν». Και κατέληξε αναφέροντας ότι «από τις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη απουσιάζαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την κινηματική του υπόσταση».