Ικανοποίηση εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου για τις επαφές που είχε χθες στο Πεκίνο με την κινεζική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία περίοδο σοβαρών διεθνών αναταράξεων εξαιτίας της νέας, επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο -προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- αποκτούσε και σημαντική εκτός όλων των άλλων γεωπολιτική διάσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Τσιανγκ, στάθηκε στο «πολύ καλό», όπως το χαρακτήρισε, επίπεδο των διμερών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, ευχαρίστησε για την «πολύ θερμή υποδοχή» και προσκάλεσε τον Κινέζο ηγέτη να επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας.

Η ατζέντα

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς», ενώ στο ραντεβού που προηγήθηκε συζητήθηκε, κατά πληροφορίες, η περαιτέρω ενίσχυσή τους σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, δε, στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό να κάνει μνεία στην Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, που συνήφθη ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα προ 15ετίας, ενώ στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν συμφωνίες για αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας - Κίνας, που επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να ενισχύσουν τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως, ενώ ένας επιπρόσθετος ακόμη στόχος είναι η προσέλκυση Κινέζων τουριστών στη χώρα μας στα επίπεδα προ πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως επιτυχημένη την επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι προσβλέπουμε στην επέκταση της διμερούς οικονομικής μας σχέσης, κάνοντας ειδικές αναφορές στις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως σε αγροτικά και τυποποιημένα προϊόντα. Στις επαφές του στην κινεζική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση δύο μεγάλων κινεζικών οίκων αξιολόγησης να αναβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη εφαλτήριο για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων και μεγαλύτερων κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Συζήτηση, πάντως, έγινε και για τα φλέγοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα στο φόντο της νέας όξυνσης του Μεσανατολικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «πάγια θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα» και ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η σχέση αυτή να είναι εποικοδομητική και σταθερή». Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στη σχέση αυτή και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και την επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, επισήμανε ακόμη μία φορά την πάγια ελληνική θέση για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Συναντήσεις με Σολτς, Σούνακ και Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής δραστηριοποίηση του πρωθυπουργού, στο φόντο και της αναταραχής στην ευρύτερη περίμετρό μας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να ενταθεί έως το τέλος του χρόνου. Στα μέσα Νοέμβριου και συγκεκριμένα στις 13 και 14 του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει σημαντικές επαφές τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Δέκα ημέρες αργότερα θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων θα έχει και την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Αρχές Δεκεμβρίου θα μεταβεί στο Ντουμπάι για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP), ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για μία πολύ σημαντική, όπως αναμένεται, Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με επείγουσες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα, εξάλλου, στις 7 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου Ανώτα του Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο της εν εξελίξει ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή